Φάρος Τουρλίτης της Άνδρου
Ο Φάρος Τουρλίτης της Άνδρου, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις είκοσι πρώτες επιλογές ταξιδιωτών σε έρευνα της ιστοσελίδας jetcost για τους ωραιότερους και πιο εντυπωσιακούς φάρους της Ευρώπης.
Ο Φάρος Τουρλίτης, βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου και υψώνεται πάνω σε ένα βράχο και φωτίζει το δρόμο της ναυτοσύνης περισσότερα από 120 χρόνια. Ο εντυπωσιακός Φάρος Τουρλίτης αποτελεί επίσης τον μοναδικό στην Ευρώπη, χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα.
Κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Έχει ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και ηταν καταδιοπτρικός Ε’ τάξεως με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια.
Ο πύργος του είναι κυλινδρικός με ύψος 7 μέτρων ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα.
Ο Φάρος Τουρλίτης είναι ο πρώτος “αυτόματος” φάρος της Ελλάδας με τεχνολογία που του έδινε μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν απαιτούσε διαρκή επιτήρηση.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1943, ο βομβαρδισμός της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς κατέστρεψε μεταξύ άλλων και τον Φάρο.
Το 1950, με την ανασυγκρότηση του δικτύου των φάρων της Ελλάδας, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης πάνω στα ερείπια του παλαιού.
Με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, στη μνήμη της κόρης τους Βιολάντας, το 1994, ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή. Από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Φάρος Τουρλίτης, ένας από τους εντυπωσιακότερους φάρους της Ελλάδας έχει γίνει γραμματόσημο. Έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων “Φάροι της Ελλάδας” των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Οι υπόλοιποι δεκανέα φάροι της Ευρώπης, είναι οι εξής:
Ο φάρος Lantern, σύμβολο της πόλης της Γένοβας, ο φάρος του Κάπρι και το Capo Spartivento στη Σαρδηνία, βρίσκονται στην Ιταλία.
Επίσης, από τους πιο θεαματικούς φάρους στην Ευρώπη είναι ο φάρος του Maiden στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, που βρίσκεται σε μια νησίδα στη νότια είσοδο της πόλης.
Ο φάρος του Πύργου του Ηρακλή στη Λα Κορούνια στη Γαλικία, χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους, χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.
Ο φάρος Rubjerg Knude στη Γιουτλάνδη της Δανίας που βρίσκεται σε μια ακτή της βόρειας θάλασσας.
Ο φάρος Santa Marta (Cascais, Πορτογαλία) που χτίστηκε το 1864 ως μέρος του οχυρού Santa Maria, ενώ το σπίτι του παλιού φύλακα έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Ο φάρος cabo of Formental, που βρίσκεται στη Μαγιόρκα, στα 210 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που εγκαινιάστηκε το 1863.
Ο φάρος Fastnet στην Ιρλανδία.
Ο φάρος Saint-Mathieu (Plougonvelin, Βρετάνη, Γαλλία) είναι χτισμένος σε ένα ακρωτήριο στο Finistere, δίπλα σε ένα αρχαίο αβαείο αφιερωμένο στη λατρεία του Αγίου Ματθαίου.
Ο φάρος Cabo de Gata στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, χτίστηκε για να αποφευχθούν τα ναυάγια στον κοραλλιογενή ύφαλο Laja de Cabo.
Επιπλέον, στην κατάταξη υπάρχει ο φάρος του San Vicente (Αλγκάρβε, Πορτογαλία) , που βρίσκεται σε ένα φρούριο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα
Ο φάρος Ile Vierge (Plouguerneau, Βρετάνη, Γαλλία) προσβάσιμος μόνο με βάρκα, ο οποίος είναι ψηλότερος πέτρινος φάρος στην Ευρώπη και ο ψηλότερος «παραδοσιακός φάρος» στον κόσμο.
Ο φάρος του Lindau (Βαυαρία, Γερμανία) χρνολογείται από τον 13ο αιώνα.
Ο φάρος Chipiona (Cadiz, Ανδαλουσία, Ισπανία).
Ο φάρος Hook Head στην Ιρλανδία από
τους παλαιότερους ακόμα ενεργούς στην Ευρώπη.
Ο φάρος Kõpu, που βρίσκεται στο νησί Hiiumaa στην Εσθονία) χρονολογείται το 1531 και είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο και ο φάρος Maspalomas (Γκραν Κανάρια, Κανάρια Νησιά, Ισπανία, άναψε το φως για πρώτη φορά το 1890 – αλλά η κατασκευή του είχε αποφασιστεί το 1861 – και χρησίμευσε ως οδηγός για τον προσανατολισμό των ατμοπλοίων που ταξίδευαν στη διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.
Διαβάστε επίσης:
Η ΑΝΕ Καλύμνου εισέπραξε επιδότηση για τις άγονες γραμμές €591.517