• Top Stories

    Αυτές είναι οι 5 σημαντικότερες ειδήσεις για την οικονομία σήμερα


    Καλημέρα σας. Αυτές είναι οι 5 σημαντικότερες ειδήσεις που πρέπει να ξέρετε για σήμερα. Η Βουλή έγινε ροντέο εξαιτίας του Αδωνη και του Τσακαλώτου, η Fraport θα αναβαθμίσει τα ελληνικά αεροδρόμια ενώ ο εφοπλιστής  Ε. Μαρινάκης αποφάσισε να δώσει 12,5 εκ δολ για να στηρίξει την CCP.

     

    1. Η Capital Maritime, του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, έχει πραγματοποιήσει αγορές μετοχών της άλλης ναυτιλιακής του επιχειρηματία, Capital Product Partners (CPP) και ανακοίνωσε σχέδιο για την αγορά και άλλων τίτλων της εταιρίας. Συγκεκριμένα, η Capital Maritime έχει ήδη αποκτήσει 459.799 μετοχές της CPP, η οποία διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αξίας περίπου 1,7 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.
    2. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευαστικών εργασιών διαθέτει η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport – Slentel για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης που συνοδεύει το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές. Από τη σημαντική αυτή αποκρατικοποίηση το Δημόσιο θα εισπράξει 1,234 δισ. ευρώ, έχει λαμβάνειν ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται, ετησίως, ως ποσοστό 28,2% και 28,94% των ebitda των περιφερειακών της ομάδας Α και Β, αντίστοιχα.
    3. Το νέο κοστούμι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, θα πέσει βαρύ και το 2016. Κατά τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, τα έσοδα που θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφωθούν και φέτος στην περιοχή των 2,650 δισ. ευρώ, με τη βεβαίωση των φόρων να φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 3,279 δισ. ευρώ έναντι 3,246 δισ. ευρώ που έβγαλε η περυσινή εκκαθάριση. Η δε εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 81%.
    4. Με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων που «σαρώνει» το σύνολο σχεδόν των στρατηγικών και παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου να αποτελεί το πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (10 το πρωί). Κατά την πρώτη πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφυροκόπημα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές που την στηρίζουν για τις προωθούμενες διατάξεις κατηγορώντας τους ότι ψηφίζουν κατά «παραγγελία Σόιμπλε» και όσα δεν είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
    5. Από τα θέματα που έθεταν με μεγάλη επιμονή οι δανειστές-εταίροι από την έναρξη κιόλας των μνημονίων το 2010, ήταν η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή. Μια επιμονή που όσο περνούσε ο καιρός και η χώρα βυθιζόταν στο σπιράλ της ύφεσης και της φτώχειας γινόταν όλο και πιο… κατανοητή. Στόχος από την αρχή ήταν να ξεκοπεί ο σχεδιασμός και η είσπραξη των εσόδων του κράτους από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση και να διαμορφωθεί ένας αμιγώς τεχνοκρατικός μηχανισμός, ο οποίος μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες θα βλέπει μόνο αριθμούς, θα εκπονεί επιχειρησιακά σχέδια επιβολής και είσπραξης νέων φόρων και κυρίως θα ελέγχεται απ’ ευθείας από τους δανειστές και θα αναφέρεται «αδιαμεσολάβητα» σ’ αυτούς. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/theopeftatou-ean-den-pinis-poto-i-kafe-ke-den-kapnizis-den-plironis-forous/46838

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/megali-epitichia-tou-st-pitsiorla-poulithike-to-lito-tis-mikonou/46802



    ΣΧΟΛΙΑ