Λωζάννη, 24 Ιουλίου 1923: Οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης έγιναν στο εμβληματικό ξενοδοχείο της περιοχής Beau – Rivage Palace Hotel στην Λωζάνη (www.brp.ch ), ωστόσο η τελετή για την υπογραφή της Συνθήκης, πραγματοποιήθηκε στο Palau du Rimini.

Εκείνη την ημέρα, την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και ο Δημήτριος Κακλαμάνος, πληρεξούσιος υπουργός εν Λονδίνω.

1

Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελείται από 143 άρθρα και κατάργησε τη Συνθήκη των Σεβρών. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου 1922 και διακόπηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1923, δεδομένου ότι υπήρξαν έντονες αντιπαλότητες και διαμάχες.

Επαναλήφθηκαν οι συζητήσεις στις 23 Απριλίου και το τελικό κείμενο της Συνθήκης υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, την ΄Ιμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών, η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα, παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει, ελλείψει χρημάτων, σε εδάφη τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και ο πρόεδρος της, Γιώργος Σπ. Αλεξανδράτος, οργάνωσαν μια σημαντική εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

Όμως, εκτός από τις επιπτώσεις της Συνθήκης στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, ο manager της Ναυτιλιακής Λέσχης, Ευριπίδης Σαλαπασίδης, σκέφτηκε να εμπλουτίσει το γεύμα εργασίας της Ναυτιλιακής Λέσχης, με το μενού που έφαγαν πριν 100 χρόνια, όλοι οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις και υπέγραψαν την Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Ευριπίδης Σαλαπασίδης, επικοινώνησε με το ξενοδοχείο στη Λωζάνη και εκ του θαύματος είχαν κρατήσει το μενού και μάλιστα είναι κορνιζαρισμένο μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μενού που έφαγαν οι πολιτικοί παράγοντες που συνυπέγραψαν την Συνθήκη, με σημερινές τιμές κοστίζει 750 ευρώ το άτομο.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να σερβιριστεί στα μέλη της Ναυτιλιακής Λέσχης ένα παραπλήσιο μενού, που να θυμίζει το περίφημο εκείνο γεύμα.

Έτσι, οι τυχεροί που παρακολούθησαν τους ομιλητές να αναλύουν τη Συνθήκη της Λωζάνης, απόλαυσαν και το μενού που έφαγαν οι αξιωματούχοι εκείνης της ιστορικής ημέρας.

Η πολιτική περνάει μέσα από την γαστρονομία ή καλύτερα μέσα από το στομάχι, υποστηρίζουν οι ειδήμονες της πολιτικής και της γαστρονομίας.

Άλλωστε τα κεφτεδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, έμειναν στην ιστορία από εκείνο το δείπνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου, όπου αποφασίστηκε το 1989 η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη.

Αλλά, ας παρουσιάσουμε, το γεύμα εργασίας, που παρασκεύασε πριν λίγες ημέρες, η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με αφορμή τα 100 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάννης.

Το μενού:

Amuse bouche

Καναπεδάκι με αυγά μαύρου χαβιαριού

Κονσομέ μοσχαρίσιας γλώσσας

Σαλάτα με endives, παλαιωμένο ξύδι, ξύσμα μαύρης τρούφας και τυρί stilton

Κοτόπουλο – ( πουλάδα 120 ημερών ) του Αρχιδούκα με καρδιές αγκινάρας και μυρωδικά

Παστάκι με ζαχαρωμένα μπισκότα και πατισερί Frou-Frou

Καφέ εσπρέσο ( Moka )

Κρασί Λευκό, Ερυθρό και Spumante!

Το αυθεντικό μενού που έφαγαν οι αξιωματούχοι την ιστορική εκείνη ημέρα είναι το εξής:

Μαύρο χαβιάρι Beluga σε τοστ

Κονσομέ χελώνας

Μενταγιόν αστακού ( συνταγή Newburg – με σάλτσα τομάτας ) και πιλάφι

Κοτόπουλο – ( πουλάδα 120 ημερών ) του Αρχιδούκα με καρδιές αγκινάρας και μυρωδικά

Φουαγρά ( Foie gras μπαλάκι ) με περίβλημα τρούφας μαύρης και σαλάτα με αντίδι ( endives ) και ξύδι παλαιωμένο

Επιδόρπιο ( σαν πάστα ) με ζαχαρωμένα μπισκότα και κρέμα πατισερί Frou-Frou ( κρέμα-σοκολάτα? )

Καλάθια με φρέσκα φρούτα

Καφές εσπρέσο ( Moka )

Επίσης, έβρεξαν τα χείλη τους και με Γαλλική Σαμπάνια Pommery.

Διαβάστε επίσης: 

Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά: Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την «Συνθήκη της Λωζάννης»

Νίκος Π. Τσάκος: Θα προτιμούσα λιγότερα κέρδη σε έναν ειρηνικό κόσμο με ελευθερία ναυσιπλοΐας

Naftomar: Η οικογένεια Ζέιν επενδύει 500 εκατ. δολ. για τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς αμμωνίας στον κόσμο