Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Shell: Μειώθηκαν τα περιθώρια διύλισης στο τρίτο τρίμηνο

Ο CEO της Shell, Wael Sawan

Η Shell Plc είδε τα περιθώρια διύλισης να μειώνονται το τρίτο τρίμηνο και αναμένει να χάσει χρήματα στο τμήμα χημικών προϊόντων, επίδοση που αντανακλά την ευρύτερη αποδυνάμωση της οικονομίας.

Το περιθώριο κέρδους για τη διύλιση του αργού μειώθηκε κατά 29% την περίοδο αυτή στα 5,50 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε η Shell σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Η εν λόγω μέτρηση αυξήθηκε στην πραγματικότητα για τα χημικά, ωστόσο η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει «οριακή ζημία» στην επιχείρηση.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Shell, η Exxon Mobil Corp, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης θα περιόριζαν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου κατά 1,6 δισ. δολάρια.

Το αργό τύπου brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, σημείωσε πτώση 17% κατά την περίοδο αυτή, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Κίνας.

Η απροσδόκητη αδυναμία σε μια περίοδο που είναι συνήθως μια από τις ισχυρότερες σε ζήτηση ανάγκασε τους μεγάλους παίκτες στην αγορά πετρελαίου να προσαρμοστούν, με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του να καθυστερούν την άρση μέρους της περικοπής της παραγωγής πετρελαίου. Οι τιμές έχουν έκτοτε ανακάμψει λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ενώ οι διεθνείς μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για ασθενέστερα κέρδη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι θα περιορίσουν τις αποδόσεις προς τους επενδυτές.

Ο γαλλικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies SE έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις επαναγορές και να συνεχίσει να ενισχύει τα μερίσματα το επόμενο έτος χάρη στην ανάπτυξη νέων έργων.

Διαβάστε επίσης:

Shell: Υπογράφει συμφωνία με την τουρκική κρατική BOTAS για LNG

Αποθήκευση Ενέργειας: Μάχη ισχυρών για τις 4ωρες μπαταρίες με λειτουργική ενίσχυση

Πράσινα τιμολόγια: Φθηνότερη η ΕΛΙΝ με 13,97 λεπτά/κιλοβατώρα – Οι τιμές όλων των παρόχων