Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Shell: Υπογράφει συμφωνία με την τουρκική κρατική BOTAS για LNG

Ο CEO της Shell, Wael Sawan

Έτοιμες να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που φορά το LNG, είναι η τουρκική κρατική μονοπωλιακή εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS (Turkish Petroleum Pipeline Corporation) και η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία Shell, σύμφωνα  με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Ο υπουργός, Alparslan Bayraktar, θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell, Wael Sawan, σήμερα στη Άγκυρα, και στη συνέχεια θα πέσουν οι υπογραφές. σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, έκλεισε η συμφωνία BOTAS – Exxon Mobil για την προμήθεια LNG. Η πληροφορία για επικείμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα είχε διαρρεύσει στα διεθνή ΜΜΕ από τα τέλη Απριλίου.

Στη σχετική ειδησεογραφία αναφερόταν ότι με τη σημαντική αυτή συμφωνία η Τουρκία θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από την Exxon, με κόστος περίπου 1,1 δις δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ είναι ήδη ένας από τους σημαντικούς μας προμηθευτές LNG. Με αυτή τη συμφωνία, η οποία σχεδιάζεται να είναι μακροπρόθεσμη, θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα στη διαφοροποίηση των πόρων μας», είχε γράψει ο Bayraktar στο X.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των καταναλωτικών της αναγκών με εισαγόμενο αέριο, ενώ εισήγαγε 14,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ή το 28,3% των 50,5 bcm που κατανάλωσε πέρσι, με τη μορφή LNG.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση ανάγκης, η χώρα έχει την ευελιξία εφοδιασμού σε μεγάλο μέρος των εθνικών αναγκών κατανάλωσης με υγροποιημένο αέριο αντί για αέριο από αγωγό, ενώ έχει τη δυνατότητα αεριοποίησης περίπου 0,16 bcm LNG την ημέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να αποτελέσει κορυφαίο ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο στην περιφέρεια της, αλλά μεταξύ δύο ηπείρων: της Ευρώπης και της Ασίας.

Σύμφωνα με τον Bayraktar, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου BOTAS, θα μπορεί πλέον να εξάγει περίπου 7 έως 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη με ένα νέο εμπορικό σήμα που ονομάζεται «Turkish Blend», δηλαδή ανάμιξη αερίου από διάφορες πηγές.

Διαβάστε επίσης: