Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Shein: «Τρέχει» τις διαδικασίες για την εισαγωγή της στο Λονδίνο

Chris Xu, CEO Shein

Chris Xu, CEO Shein (Πηγή: newsbeezer.com)

Σε συνεχείς επαφές με υποψήφιους επενδυτές βρίσκεται ο κινεζικός κολοσσός Shein, ο οποίος αναζητάει να επισπεύσει την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να μπει στη Wall Street και στη σκιά ενός «εχθρικού» κλίματος λόγω των ψυχρών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, ο κινεζικός κολοσσός του fast fashion σχεδιάζει εδώ και καιρό μία εισαγωγή σε ένα πιο «φιλικό» περιβάλλον, αυτό του Λονδίνου.

Επαφές με τραπεζίτες

Σύμφωνα με το Bloomberg,  η Barclays και η UBS έχουν ήδη επιλεγεί ως bookrunners για τη δημόσια εγγραφή της Shein. Η εισαγωγή της υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του 2025, με τις διαβουλεύσεις σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να ενδέχεται να αλλάξουν.

Η κινεζική εταιρεία όμως βρίσκεται σε επαφές και με άλλες τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, JPMorgan. και Morgan Stanley, με πιθανή την εμπλοκή τους στην εισαγωγή της.

Γιατί ναυάγησε η εισαγωγή στις ΗΠΑ

Η Shein αποφάσισε πριν λίγους μήνες την εισαγωγή της στο Λονδίνο και κατέθεσε εμπιστευτικά τα χαρτιά της στις βρετανικές αρχές νωρίτερα φέτος, αφού ο αρχικός της στόχος για εισαγωγή στις ΗΠΑ κατέληξε σε ναυάγιο, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Shein να υποβάλει εμπιστευτικά ένα προκαταρκτικό ενημερωτικό δελτίο.

Στην περίπτωση του Λονδίνου, παράλληλα με τις συζητήσεις με επενδυτές για την ΑΜΚ, αναμένονται οι ρυθμιστικές εγκρίσεις σε Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το περιβάλλον του Λονδίνου είναι πολύ πιο φιλικό για την κινεζική εταιρεία, η οποία υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αγγίξει μία IPO στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πιθανή δημόσια εγγραφή της Shein θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της δυναμικής στο Λονδίνο, το οποίο έχει χάσει ζωτικές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτές προτίμησαν να μεταφερθούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η πόλη «έχασε» μεγάλα ονόματα όπως η Arm Holdings που σχεδιάζει τσιπ στη Νέα Υόρκη και εισηγμένες εταιρείες όπως η CRH, οι οποίες μετέφεραν την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αναζητώντας μία μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτών εκεί.

Σκιές παρά την αλματώδη άνοδο

Η Shein, που ιδρύθηκε στην Κίνα, αλλά τώρα εδρεύει στη Σιγκαπούρη, έχει γίνει μια από τις πιο πολύτιμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο χάρη στο επιχειρηματικό της μοντέλο που προβλέπει fast fashion σε μεγάλες ποσότητες, εξαιρετικά φθηνή και διαρκώς μεταβαλλόμενη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Shein είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 38% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την κατάθεση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο βρετανικό μητρώο Companies House. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα του γραφείου της στο Μάντσεστερ και τα pop-up καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης μιας περιοδείας με λεωφορείο.

Η επιτυχία της όμως έχει συνοδευτεί από μία σειρά από καταγγελίες και έρευνες που κατηγορούν τα προϊόντα της για τοξικές ουσίες.

Τον περασμένο Αύγουστο, έρευνα στη Νότια Κορέα εντόπισε σε προϊόντα της Shein από 11 έως 229 φορές πάνω από το το νόμιμο όριο τοξικές ουσίες.

Η εταιρεία αν και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρώπης για τις συνθήκες εργασίας αλλά και για την ασφαλή πλοήγηση των χρηστών, δεν προβλέπεται κάποιος έλεγχος στην ποιότητα των προϊόντων της.

Διαβάστε επίσης:

Xρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 10% το 2025 και νέο ρεκόρ

LVMH: Θα πληρώσει επιπλέον φόρο 800 εκατ. ευρώ το 2025 για τη μείωση του γαλλικού χρέους

Συντάξεις: Αυτές είναι οι χώρες με τα καλύτερα και τα χειρότερα συστήματα παγκοσμίως