Εδώ και μία δεκαετία, οι αγορές του Λονδίνου βλέπουν τις εταιρείες να τις εγκαταλείπουν κατευθυνόμενες για τις ΗΠΑ και τις δημόσιες εγγραφές να λιγοστεύουν. Στο μπλόκο στη Shein από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο είδε μία ευκαιρία για μία IPO ύψους 64 δισ. δολαρίων.

Δεν είναι όλα όμως τόσο ρόδινα. Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές διεθνώς για τις δραστηριότητές του, δεχόμενος σκληρές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους στα προϊόντα του αλλά και τις συνθήκες εργασίες για την παραγωγή τους.

1

Το μπλόκο από τις ΗΠΑ

Οι επικριτές προειδοποιούν ότι μια εισαγωγή της Shein στο Λονδίνο θα μετατρέψει το χρηματιστήριο σε μία αγορά έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζουν τις κατηγορίες για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας, με πολύ πρόσφατες τις μελέτες από τη Νότια Κορέα που εντόπισαν χημικές ουσίες σε παιδικά προϊόντα και γυναικεία ρούχα.

Με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να βιώνει τη βαθύτερη πτώση σε δημόσιες εγγραφές εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι υποστηρικτές της Shein ελπίζουν ότι θα προχωρήσει η εισαγωγή της.

Στο Λονδίνο η αρμόδια αρχή για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο είναι η Financial Conduct Authority, Έχει την εξουσία να απορρίπτει αιτήσεις για δημόσιες εγγραφές, εάν η εποπτική αρχή θεωρήσει ότι κάποια εταιρεία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των επενδυτών.

Στο παρελθόν, σειρά εταιρειών που προέρχονταν από την πρώτη Σοβιετική Ένωση, εισήχθησαν στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, δεν θα γίνονταν δεκτές, σημειώνει ο Nick Bayley, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ρύθμισης και διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και πρώην ανώτερος σύμβουλος αγορών στην FCA.

Στην Αμερική, οι αντιδράσεις για τη Shein ήταν έντονες κι έφτασαν και σε πολιτικό επίπεδο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ενόψει εκλογών, έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους της Shein, χωρίς κάποιο επίσημα να έχει δηλώσει υπέρ της εγγραφής της. Οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν την κίνηση, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη τον δέοντα έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Η Shein υποχρεούται να συμμορφωθεί με τον νόμο περί σύγχρονης δουλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αποσκοπεί στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο νόμος απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν κάθε χρόνο μια δήλωση στον ιστότοπό τους – η πιο πρόσφατη δήλωση της Shein έχει ημερομηνία Ιουλίου 2023 – στην οποία αναφέρονται οι προσπάθειες μιας εταιρείας να αποτρέψει την καταναγκαστική εργασία στην επιχείρησή της και στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Μαζί με τις εργασιακές πρακτικές της, η Shein θα πρέπει να αποκαλύψει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, όπως αγωγές από την H&M και την Uniqlo για φερόμενες παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και αντιανταγωνιστικές τακτικές κατά της ανταγωνίστριας Temu.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει αυξήσει τις πωλήσεις της το 2023 κατά 40% στα 32,2 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη της στα 1,6 δισ. δολάρια, οι κατηγορίες που κατά καιρούς έχει δεχθεί θεωρούνται μη ελκυστικές για κάποιους επενδυτές.

Υπάρχουν οι φόβοι ότι κάποιοι επενδυτές θα κρατήσουν αποστάσεις από τη δημόσια εγγραφή περιμένοντας πώς θα διαπραγματευτεί η μετοχή τις πρώτες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Το Λας Βέγκας πάει Ντουμπάι: Το πρώτο καζίνο στο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Vodafone: Σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο $2,3 δισ. στην Indus

Πόσο θα αυξηθεί το γερμανικό ΑΕΠ λόγω Euro 2024;