• Business

    Shein: Οι προετοιμασίες για IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Chris Xu, CEO Shein

    Chris Xu, CEO Shein (Πηγή: newsbeezer.com)


    Η πιθανή εισαγωγή της Shein στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα μπορούσε να είναι η μεγάλη είδηση που περίμενε τόσο καιρό η πόλη.

    Η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg News, το χρονοδιάγραμμα όμως δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

    Σανίδα σωτηρίας

    Εάν η εισαγωγή προχωρήσει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η εκτιμώμενη αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται στα 64 δισ. δολάρια (50 δισ. λίρες). Αρκετά υψηλό ποσό για να δώσει μια ώθηση στην ασθενική πορεία των IPOs στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ακόμα κι ένα μικρό μερίδιο, της τάξης του 10% της εταρείας, θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες για το Λονδίνο, από τότε που η Glencore συγκέντρωσε σχεδόν 10 δισ. δολάρια το 2011.

    Τα τελευταία χρόνια, το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει δει την ισχυρή του θέση στην Ευρώπη να «τρέμει», με πολλές εταιρείες να αποφασίζουν να μεταφέρουν τις εισαγωγές τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση της βρετανικής Arm Holdings, η οποία επέλεξε να κάνει εισαγωγή στη Νέα Υόρκη. Η Shein θα μπορούσε να γίνει το καλό νέο που το χρηματιστήριο περιμένει εδώ και καιρό.

    «Σαφώς, το Λονδίνο θέλει η δημόσια εγγραφή να είναι επιτυχημένη, ώστε να αποκατασταθεί ένα μέρος της φήμης του», ανέφερε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.

    Τα προβλήματα τις ΗΠΑ

    Αν και είναι νωρίς να εκτιμηθεί αν οι εγχώριοι επενδυτές θα είναι «θερμοί» στην εισαγωγή της Shein, ο κινεζικός κολοσσός δεν είχε πολλές επιλογές, καθώς η εισαγωγή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προσέκρουσε σε πολιτικά και ρυθμιστικά εμπόδια, στο πλαίσιο της ελέγχων στον οποίο υπόκεινται οι κινεζικοί κολοσσοί που έχουν κάνει επέλαση στις ΗΠΑ.

    Ο Marco Rubio είναι ένας από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές, που ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπλοκάρουν την εισαγωγή της Shein στο χρηματιστήριο, καθώς η εταιρεία έχει κληθεί να αποκαλύψει περισσότερα για τις δραστηριότητές της στην Κίνα.

    Πέρυσι, Τζένιφερ Γουέξτον, που πολιτεύεται στην Βιρτζίνια,  ζήτησε να διερευνηθεί η προμήθεια βαμβακιού της Shein από τη Σιντζιάνγκ, με την εταιρεία να δηλώνει ότι εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής στην καταναγκαστική εργασία.

    «Η Shein μπορεί να βρει άβολα τα φώτα μιας δημόσιας εγγραφής, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές της στη διακυβέρνηση, την αλυσίδα εφοδιασμού και τις επιχειρηματικές πρακτικές », δήλωσε ο Mould.

    Πολιτικό ενδιαφέρον

    Η είσοδος της Shein στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι πιθανόν να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης και από τους πολιτικούς της χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Είναι, πάντως, μια συμφωνία για την οποία φαίνεται να ενδιαφέρονται και τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Οι Εργατικοί έχουν ήδη συνομιλήσει με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Shein, Donald Tang σε μία προσπάθεια να πείσουν την εταιρεία να επιλέξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου για την εισαγωγή του, σύμφωνα με τους Times, ενώ και ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε μιλήσει μαζί του τον περασμένο Φεβρουάριο, για να τον ενθαρρύνει να επιλέξει το Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Temu, Shein, TikTok: Οι ανησυχίες της Δύσης και οι κίνδυνοι για τα παιδιά

    Shein: Τοξικές ουσίες σε προϊόντα για παιδιά πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

    Temu: Διπλό χτύπημα για την πλατφόρμα – Ο «τυφώνας TikTok» και οι καταγγελίες στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ