ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Shark Tank υπήρξε για χρόνια σύμβολο της αμερικανικής επιχειρηματικότητας: ένα τηλεοπτικό πλατό όπου τα όνειρα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Σήμερα, όμως, πολλές από τις εταιρείες που γεννήθηκαν εκεί αντιμετωπίζουν έναν διαφορετικό εχθρό: τους δασμούς.
Το Shark Tank είναι μια αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή επιχειρηματικής πραγματικότητας, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Αυγούστου 2009 στο δίκτυο ABC. Πρόκειται για την αμερικανική εκδοχή του διεθνούς τηλεοπτικού φορμάτ Dragons’ Den από τη Βρετανία, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στην ιαπωνική εκπομπή The Tigers of Money. Στο Shark Tank, επιχειρηματίες παρουσιάζουν τις ιδέες και τα προϊόντα τους σε μια ομάδα πέντε επενδυτών, γνωστών ως “Sharks”, οι οποίοι εξετάζουν αν θα επενδύσουν κεφάλαια στις προτάσεις που τους γίνονται.
Όλα αυτά όμως έχουν αλλάξει δραματικά εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους εισαγωγής από την Κίνα έχει αιφνιδιάσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αναγκάζοντάς τες να ακυρώσουν σχέδια ανάπτυξης και να παλέψουν απλώς για επιβίωση. Σε μια αγορά που κινείται ταχύτατα και σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που αλλάζει καθημερινά, το τίμημα της εξάρτησης από ξένες αλυσίδες παραγωγής γίνεται πλέον βαρύ.
Και το τίμημα αυτό το πληρώνουν ακριβά όσοι πίστεψαν πως το μέλλον ανήκει μόνο σε εκείνους που ονειρεύονται.
Ακολουθούν μερικές από τις πετυχημένες εταιρείες που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Ντόνι ΜακΚολ – Invis-A-Rack
Το 2012, ο Ντόνι ΜακΚολ παρουσίασε στους Sharks το Invis-A-Rack, ένα αναδιπλούμενο σύστημα φόρτωσης για επαγγελματικά οχήματα. Παρά την επιτυχία της ιδέας, ο ΜακΚολ αρνήθηκε να μεταφέρει την παραγωγή εκτός ΗΠΑ, επιλογή που του στέρησε τη χρηματοδότηση. Σήμερα, η απόφασή του μοιάζει πατριωτική αλλά ακριβή: η αμερικανική παραγωγή παραμένει κοστοβόρα και η επιχείρησή του δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το αρχικό κύμα ενδιαφέροντος, ενώ το κόστος πρώτων υλών αυξάνεται συνεχώς.
Άαρον Κράουσε – Scrub Daddy
Η Scrub Daddy, ένα από τα μεγαλύτερα success stories του Shark Tank, έχει πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ο ιδρυτής Άαρον Κράουσε κράτησε την κύρια παραγωγή στις ΗΠΑ, με το βασικό υλικό του σφουγγαριού να παράγεται στο Τενεσί. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία ένιωσε τους κλυδωνισμούς της πανδημίας και των δασμών. Ο Κράουσε δηλώνει ότι κάθε πτώση στις παραγγελίες από λιανέμπορους όπως η Walmart και η Target φαίνεται αμέσως στα οικονομικά τους, ενώ σκέφτεται πολύ προσεκτικά κάθε νέα επένδυση.
Όστιν Χίλαμ και Στίβεν Φάτσιο – ZipString
Η ZipString, μια start-up που έγινε viral στο TikTok, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες: με όλα της τα εξαρτήματα να προέρχονται από την Κίνα, οι νέοι δασμοί καθιστούν το επιχειρηματικό μοντέλο μη βιώσιμο. Οι ιδρυτές δηλώνουν ότι για να διατηρηθούν σε λειτουργία θα έπρεπε να διπλασιάσουν τις τιμές τους, κάτι που θα τους έθετε εκτός αγοράς. Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσπιστία τους για την αποτελεσματικότητα των δασμών ως στρατηγικό εργαλείο.
Λίζα Λέιν – Rinseroo
Η Λίζα Λέιν, δημιουργός του Rinseroo — μιας εύκολης λύσης για το καθάρισμα μπάνιων και το μπάνιο κατοικιδίων — βλέπει την επιχείρησή της να δέχεται καίριο πλήγμα. Η παραγωγή της γίνεται 100% στην Κίνα και το κόστος έχει υπερδιπλασιαστεί. Με μηδενικό πλέον περιθώριο κέρδους, αναγκάστηκε να περικόψει δαπάνες, να παγώσει το marketing και να αναζητήσει εναλλακτικές σε χώρες όπως η Καμπότζη, αν και η αστάθεια των εμπορικών συνθηκών την αποθαρρύνει.
Τάιλερ Σίμονς – Bucket Golf
Η Bucket Golf ειδικεύεται σε παιχνίδια γκολφ για αυλές και πάρκα. Ο ιδρυτής Τάιλερ Σίμονς δηλώνει ότι το 90% των προϊόντων κατασκευάζονται στην Κίνα. Η αύξηση του κόστους κατά 145% έχει τριπλασιάσει το κόστος παραγωγής, οδηγώντας την εταιρεία σε επικίνδυνη θέση. Προς το παρόν, προσπαθούν να αντέξουν χωρίς αυξήσεις τιμών, αλλά αν η κατάσταση παραταθεί, το επιχειρηματικό τους μοντέλο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Χέιλι Σέγκαρ – onewith
Η Χέιλι Σέγκαρ δημιούργησε το onewith για να προσφέρει μαγιό που φοριούνται σαν εσώρουχα, χωρίς ραφές. Εξαρτημένη από εξειδικευμένα εργοστάσια της Κίνας, παραμένει παγιδευμένη καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής στις ΗΠΑ. Αν και έχει ήδη λάβει αποθέματα πριν από την αύξηση των δασμών, οι μελλοντικές παραγγελίες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η ίδια αποφεύγει σπασμωδικές αποφάσεις, αλλά γνωρίζει ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή, το κόστος θα γίνει σύντομα δυσβάσταχτο.
Τζον Ντέμιν και Ρέιτσελ Κόνορς– Yellow Leaf Hammocks
Το Yellow Leaf Hammocks βασίζεται σε χειροποίητες αιώρες κατασκευασμένες από την κοινότητα των Mlabri στη Βόρεια Ταϊλάνδη. Ενώ η βασική παραγωγή παραμένει ασφαλής, τα συμπληρωματικά προϊόντα όπως οι βάσεις για αιώρες προέρχονται από την Κίνα. Οι δασμοί απειλούν τη διατήρηση αυτών των προϊόντων στην αγορά και οι ιδρυτές παραδέχονται ότι ίσως χρειαστεί να τα αποσύρουν, πλήττοντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη της εταιρείας.
Τζάρεντ Έμπερσολ και Λουκ Σεντ Αμάντ– Lectec
Η Lectec ειδικεύεται σε DIY κιτ για ηλεκτρικά οχήματα, βασισμένα στην πλατφόρμα Arduino. Με την παραγωγή να γίνεται εξ ολοκλήρου στην Κίνα, οι ιδρυτές Τζάρεντ Έμπερσολ και Λουκ Σεντ Αμάντ προειδοποιούν ότι τα αυξημένα κόστη κάνουν το προϊόν ασύμφορο. Για να παραμείνουν βιώσιμοι, θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των κιτ κατά τουλάχιστον 150 δολάρια — μια κίνηση που πιθανότατα θα τους οδηγήσει σε απώλεια αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Μπράιαν Ράιλι– Guardian Bikes
Ο Μπράιαν Ράιλι της Guardian Bikes, που καινοτόμησε με το σύστημα φρεναρίσματος SureStop, είχε τη διορατικότητα να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ πριν από την τελευταία κρίση. Με μόλις 20% των εξαρτημάτων του να προέρχεται πια από την Κίνα, η Guardian κατάφερε να αποφύγει τις τεράστιες αυξήσεις τιμών και να προστατεύσει το προϊόν της από τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών.
Mπρουκ Κνάους– Tucky
Η Μπρουκ Κνάους, δημιουργός του Tucky, ενός πρωτότυπου εργαλείου μόδας που μετατρέπει απλά ρούχα σε crop tops, αντιμετωπίζει σοβαρό πλήγμα. Καθώς η παραγωγή της γίνεται στην Κίνα, η άνοδος του κόστους θέτει σε κίνδυνο τα ήδη στενά περιθώρια κέρδους της. Προς το παρόν, απέφυγε να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της, αλλά έχει μειώσει δραστικά τις προωθητικές ενέργειες και τις εκπτώσεις.
Στιούαρτ Γκολντ και Mαρκ Χάμιλτον– Dingle Dangle
Το Dingle Dangle είναι ένα πολυλειτουργικό παιχνίδι για βρέφη που συνδυάζει διάφορες χρήσεις σε μία κατασκευή. Με 100% παραγωγή στην Κίνα, οι νέοι δασμοί καταστρέφουν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας. Οι ιδρυτές έχουν περιορίσει δραστικά το διαφημιστικό τους μπάτζετ και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση ελπίζοντας να αντέξουν έως τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις — αν φυσικά η κρίση δεν τους προλάβει.
Η νέα πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Όσοι άντεξαν τα κύματα του Shark Tank, σήμερα παλεύουν σε αχαρτογράφητα νερά, όπου κανένα συμβόλαιο, καμία επένδυση και κανένα επιχειρηματικό πλάνο δεν εγγυάται την επιτυχία.
Οι ήρωες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας καλούνται να αποδείξουν ξανά πως η επιβίωση δεν είναι απλώς θέμα στρατηγικής — είναι και θέμα καρδιάς.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κερατέα: Φωτιά στην περιοχή της Διψέλιζας – Μήνυμα του 112 σε Παλιοκαράμιζα
- Μεταμόσχευση μαλλιών: Η μέθοδος που ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Τι λένε οι ειδικοί
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Ο όμιλος της Capital Shipping ναυπηγεί 74 πλοία αξίας 7,3 δισ. δολαρίων
- Σιδηρόδρομος: Το νέο νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει παθογένειες δεκαετιών
