• Business

    Σφίγγει ο κλοιός για τον Κυπριώτη – Επιπλέον 97 εκατ. αποζημίωση του ζητά η HIG Capital


    Η πρώτη κερδοφόρα χρήση ύστερα από πολλές ζημιογόνες ήταν αυτή του 2023 για τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, χάρη στη σύναψη της συμφωνίας μίσθωσης των μονάδων στην Κω στη Hotel Brain.

    Εκεί αποδίδει την κερδοφορία αλλά και το θετικό κεφάλαιο κίνησης η εταιρεία του εφτάψυχου ξενοδόχου, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την αμερικανική HIG Capital, η οποία έχει εξαγοράσει τα δάνεια Κυπριώτη, από το 2022. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 115 χιλ. ευρώ αντί ζημιών 3,1 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 108,7 χιλ., όταν το 2022 οι ζημιές είχαν φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια. Εδώ να σημειωθεί, επίσης, πως ο τζίρος των πέντε ξενοδοχείων, που μισθώθηκαν στη Hotel Brain έως το 2029, μειώθηκε σε 6 εκατομμύρια από 20,7 εκατ. ευρώ. Το 2023 το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ και καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια, με την εταιρεία να σημειώνει πως «μετά τις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν δημιουργείται πλέον πίεση στη ρευστότητα της εταιρείας και παράγονται ταμειακές ροές διαθέσιμες ικανές για τη ρύθμιση των δανείων της με τους συνήθεις τραπεζικούς όρους». Το 2021 το κεφάλαιο κίνησης ήταν αρνητικό κατά 11,6 εκατομμύρια.

    Εκτός των δανειακών υποχρεώσεων, η εταιρεία έχει υπογράψει διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης των οφειλών της με την ΑΑΔΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό από το 2022, ενώ το 2023 προέβη σε ρυθμίσεις όλων των λοιπών οφειλών, ρύθμιση αυτή τηρείται απαρέγκλιτα από την εταιρεία μέχρι σήμερα. Όπως τονίζει η διοίκηση – σημειωτέον ότι ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης δεν είναι μέλος του δ.σ. -, «οι πιστώτριες τράπεζες δεν συμμετείχαν στην πιο πάνω ρύθμιση και ακολούθησαν μεμονωμένα ιδιαίτερες νομικές ενέργειες».

    Στο πεδίο της διαμάχης με τους δανειστές της, ο όμιλος Κυπριώτη δύναται να έρθει αντιμέτωπος με την καταβολή 97 εκατομμυρίων ευρώ. Η DoValue, διαχειρίστρια της HIG, κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή, αιτούμενη την αναγνώριση ακυρότητας των συμβάσεων μίσθωσης των ξενοδοχείων στη Hotel Brain «ως αντιτιθέμενες στα χρηστά ήθη καθότι οι συνθήκες σύναψής τους και οι όροι τους δε συμβαδίζουν με τις συνήθεις στις συναλλαγές πρακτικές, είναι επαχθείς για την εταιρεία και επιζήμιες για τους δανειστές της», ειδάλλως να υποχρεωθεί η Κυπριώτης στην καταβολή των 97 εκατ..

    Απορρίφθηκε η αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτές τις αναιρέσεις τις οποίες είχαν ασκήσει Eurobank και Πειραιώς κατά Κυπριώτη και στις οποίες είχε παρέμβει η HIG μέσω της DoValue, επί των αποφάσεων του Εφετείου Δωδεκανήσου που είχαν κρίνει τις καταγγελίες των δανείων της Κυπριώτης καταχρηστικές. Παράλληλα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 2761/2024 απέρριψε αγωγή της πλευράς Κυπριώτη, που ισχυριζόταν ότι οι μεταβιβάσεις των δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες στη HIG ήταν άκυρες ως αντίθετες στα χρηστά ήθη. Επίσης, εντός του 2024 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω απέρριψε αίτηση της ξενοδοχειακής εταιρείας, περί αναστολής μέτρων, εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της.

    Να θυμίσουμε πως το 2022 η HIG Capital εξαγόρασε δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 εξέπνευσε το standstill aggrement που είχε υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του συνόλου των πιστωτριών τραπεζών, οπότε οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελίες του συνόλου των δανείων και στη έκδοση διαταγών πληρωμής. Το σύνολο μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων από το ομολογιακό δάνειο ανέρχεται σε 111 εκατ., σύμφωνα με το ισολογισμό της Κυπριώτης.

    Ο όμιλος ελέγχει τα Panorama Hotel & Suites, Aqualand, Hippocrates, Village Resort και Maris Suites, 1.522 δωματίων καθώς και ένα σύγχρονο και από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα των Βαλκανίων δυναμικότητας 4.000 περίπου θέσεων, ενώ εκτός μετοχολογίου βρίσκεται η Μιράντα Κυπριώτη που έχει μεταβιβάσει το ποσοστό της στο fund.



    ΣΧΟΛΙΑ