Ναι μεν συμφωνούν στα νούμερα, αλλά διαφωνούν στην ερμηνεία, Υπουργός Υγείας και φαρμακοβιομηχανία, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Υγείας. Κι ενώ ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019, έκανε λόγο για αυξήσεις και επιπλέον παροχές από την Πολιτεία, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη.

Σύμφωνα με τον κο. Ξανθό το 2018 υπήρξε αύξηση κατά 190 εκατ. ευρώ της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο. Τα χρήματα αυτά, όμως, «προήλθαν αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback)», σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!».

Όσον αφορά στην κάλυψη των ανασφαλίστων με 205 εκατ. ευρώ κατά το 2018, στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο υπουργός, η φαρμακοβιομηχανία τονίζει πως «γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback».

«Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ», τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Σε ό,τι αφορά, τις προαναγγελίες για το 2019, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επισημαίνουν την απουσία χρηματοδοτικής πρόβλεψης των παροχών αυτών.

Ο υπουργός υγείας προανήγγειλε παροχή εγγυημένης υγειονομικής φροντίδας για τους ανασφάλιστους (το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος), μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρονίων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) και δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.

Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019 καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων, τονίζει όμως την παντελή απουσία της ενημέρωσης για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή.

«Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Επισημαίνει δε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. «Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους», καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο κράτος επιστρέφει ο τζίρος 7 μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «κάγκελα» οι φαρμακοβιομήχανοι: «Οδηγούμαστε σε μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απογοητευμένη η φαρμακοβιομηχανία από τα νέα μέτρα για το φάρμακο