ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχρεωμένη να ακολουθεί τον «οδικό χάρτη» που έχει χαράξει ο αγοραστής του μεγάλου «πακέτου» των δανείων της, είναι η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.
Μετά από διαδοχικές συναλλαγές οι οποίες έλαβαν χώρα από τον περσινό Μάιο έως τα τέλη του έτους, η Fortress Credit Corp εξαγόρασε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τα 305 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του επιχειρηματικού Ομίλου εμπορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
Ενός Ομίλου που ναι μεν εμφανίζει σαφείς τάσεις βελτίωσης των οικονομικών του μεγεθών, αλλά από την άλλη πλευρά «στιγματίζεται» και από οξύτατες αντιθέσεις στο εσωτερικό του «μέτωπο».
Και τούτο, καθώς σοβεί η μακροχρόνια δικαστική διαπάλη ανάμεσα στην Μιράντα Σφακιανάκη (κόρη του αείμνηστου ιδρυτή της εταιρείας Νίκου Σφακιανάκη) και τον πρώην σύζυγό της Σταύρο Τάκη. Στον έλεγχο του οποίου είναι η πλειοψηφία των μετοχών, ενώ ώς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κατέχει και τα διοικητικά ηνία.
Βέβαια παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι πορεύεται χωριστά στη ζωή και τις δικαστικές αίθουσες, εξακολουθεί να παραμένει και να εργάζεται στην ίδια επιχειρηματική στέγη…
Όπως και να’ χει το private equity fund της Fortress, έχοντας αποκτήσει το σύνολο των δανείων της Σφακιανάκης, προχώρησε στην αναδιάρθρωσή τους. Με όρους που ναι μεν δεν αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματική της πορεία, αλλά παράλληλα δεν επιτρέπουν και τον… εφησυχασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο «τρέχει» με Euribor 6μηνου+1%. Κάτι που υπό τις σημερινές συνθήκες μεταφράζεται σε κόστος λίγο πάνω από το 4%. Με βάση όμως τους όρους της αναδιάρθρωσης, η Σφακιανάκης εκτός από τους τόκους είναι υποχρεωμένη να δίνει και ένα κομμάτι από τα κέρδη της, στο πλαίσιο της απομείωσης του οφειλόμενου, δανειακού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα όμως και όπως αναφέρεται από καλά πληροφορημένες πηγές, ένα τμήμα των δανείων έχει καταστεί μετατρέψιμο σε μετοχές της εταιρείας. Και στην περίπτωση αυτή, όπως είναι εύλογο, αν η Σφακιανάκης για οποιονδήποτε λόγο…λοξοδρομήσει επιχειρηματικά, θα κινδυνέψει να χάσει και μετοχικό της κομμάτι.
Τα οικονομικά «ντεσού» του Ομίλου
Τα οικονομικά στοιχεία που έχει αναρτηθεί αφορούν τις οικονομικές επιδόσεις του επιχειρηματικού Ομίλου για την ετήσια χρήση του 2022. Η αίσθηση όμως είναι ότι τόσο στην περσινή χρήση, όσο και στην τρέχουσα τα μεγέθη έχουν αυξηθεί, ακολουθώντας τη γενική ανοδική τάση της αγοράς αυτοκινήτου. Στην οποία προ διετίας η Σφακιανάκης είχε μερίδιο 8,9% στον κλάδο τη λιανικής.
Το 2022 είχε κλείσει για τον Όμιλο με πωλήσεις 423,3 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 60,1 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 10,2 εκατ. ευρώ.
Τα «πακεταρισμένα» δάνεια είναι σχεδόν πενταπλάσια από τα λειτουργικά κέρδη, επίπεδα που δεν θεωρούνται απαγορευτικά για τη συνέχεια. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι σε προγενέστερες χρήσεις ο δανεισμός είχε φτάσει να είναι 10πλάσιος του τότε παραγόμενου Ebitda.
Με τα δεδομένα του 2022 τα δανειακά κόστη για τη Σφακιανάκης είχαν ανέλθει στα 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση
τα τρέχοντα επιτόκια υπολογίζονται στην περιοχή των 12 εκατ. ευρώ. Η δύσκολη άσκηση όμως εξακολουθεί να είναι όχι τόσο οι αποπληρωμές των τόκων, αλλά η μείωση του όγκου των δανείων. Σε έναν όμιλο όπου πρόπερσι είχε αρνητική καθαρή θέση 48,5 εκατ. ευρώ, εν αντιθέσει με την καθαρή θέση της εταιρείας κατά 42,8 εκατ. ευρώ.
Το «καυτό» ζήτημα των δανείων
Στην οικονομική έκθεση του 2022 η Σφακιανάκης αναφέρει οτι «τα κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια του Ομίλου είναι πλήρως εξυπηρετούμενα και η μεταβίβαση των δανείων από τις τράπεζες στην Fortress έγινε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των Ελληνικών Τραπεζών για βελτίωση των δεικτών ρευστότητάς τους. Kαι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία του Ομίλου και τα στρατηγικά πλάνα της Διοίκησης για ανάπτυξή του καθώς αφορά μόνο σε αλλαγή των Ομολογιούχων».
Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι και τόσο ρόδινη, αφού το κονσόρτσιουμ των τραπεζών αποφάσισε με την πώληση των δανείων να θέσει ένα τέλος στο «ντόμινο» των αναχρηματοδοτήσεων. Η δανειακή στρόφιγγα άνοιξε το 2009, για να ακολουθήσουν τρείς αναδιαρθρώσεις, που προφανώς δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι η Fortress φέρεται να αγόρασε τα δάνεια της Σφακιανάκης με βαθύ «κούρεμα» της τάξεως του 53% επί της ονομαστικής τους αξίας, δείχνει οτι οι τράπεζες ( Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) τα θεωρούσαν αβέβαιης είσπραξης.
Παραμένει ανοικτή η δικαστική κόντρα
Ανεξαρτήτως αυτών και αναφορικά με τις εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις στην οικογένεια των μετόχων, το «βάπτισμα του πυρός» δόθηκε πρό επταετίας. Όταν εν μέσω διχογνωμιών για την αύξηση δανεισμού, η Κατερίνα Σφακιανάκη, αδελφή της
Μιράντας, και ο σύζυγός της Αθανάσιος Πλατιάς πούλησαν το μετοχικό τους μερίδιο (28,45%) στον Σταύρο Τάκη και τον γιό του Κρίστιαν-Όλιβερ.
Από την δική της πλευρά η Μιράντα Σφακιανάκη πήρε… τ’ όπλο της τον Μάιο του 2019, κατηγορώντας τον πρώην σύζυγό της για «υφαρπαγή μετοχικής πλειοψηφίας» στη γενική συνέλευση. Η οποία και έδωσε το έναυσμα να μεταβληθούν οι μετοχικές ισορροπίες, προσφέροντας στον κυπριακής καταγωγής Σταύρο Τάκη τη δυνατότητα να λάβει το «πάνω χέρι» μέσω και της δημόσιας πρότασης που ακολούθησε. Με την εταιρεία να βγαίνει από το χρηματιστήριο.
Πρόσφατα το ποσοστό του Σταύρου Τάκη στη Σφακιανάκης ΑΕΒΕ ανέβηκε από το 45,57% στο 51,05% μέσω ΑΜΚ και εισφοράς σε είδος συγγενούς εταιρείας, στην οποία εκείνος κατέχει τον πλειοψηφικό έλεγχο.
Στην δικαστική κόντρα με τον πρώην σύζυγό της η Μιράντα Σφακιανάκη, κέρδισε πρωτόδικα, έχασε στο εφετείο και πλέον έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Όπου μια πιθανή δικαίωσή της μπορεί να επιφέρει ανατρεπτικές καταστάσεις στο ιδιοκτησιακό της εταιρείας. Και ίσως όχι μόνο εκεί…
Διαβάστε επίσης
Σφακιανάκης: Αύξηση 3,5% στις πωλήσεις του Ομίλου στο εννεάμηνο του 2019
Σφακιανάκης: Ενδοοικογενειακή κόντρα με αγωγές-Τι λέει ο CEO
H BYD στην Ελλάδα!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ