ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο εξωφρενικός αριθμός των 11.000 εργαζομένων τους οποίους απέλυσε η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσα σε μία ημέρα, προστίθεται στο συνεχώς διογκούμενο κύμα μαζικών απολύσεων εργαζομένων στον τεχνολογικό κλάδο τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της San Francisco Standard, 14.000 απολύσεις έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς σε εκατοντάδες εταιρείες, με τις τελευταίες στη Meta και το Twitter που έγιναν μέσα στον Νοέμβριο, να εκτοξεύουν τον συνολικό αριθμό στις 33.000.
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα sell-off των μετοχών τους και η αδυναμία των τεχνολογικών κολοσσών να διατηρήσουν την δυναμική τους και τα θηριώδη κέρδη που είχαν κατά την περίοδο της πανδημίας σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τον πληθωρισμό αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο οδήγησε σε μπαράζ απολύσεων, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Μαζικό κύμα απολύσεων
Τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι προχωρούν σε περικοπές και πάγωμα προσλήψεων. Πάνω από 20 εταιρείες τεχνολογίας έχουν προχωρήσει σε απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, με τις Big Tech να μπαίνουν κι αυτές δυναμικά στο παιχνίδι.
Η Μeta ανακοίνωσε την Τετάρτη απολύσεις 11.000 εργαζομένων, περίπου το 13% του συνολικού δυναμικού της.
H Snapchat, ύστερα από ένα σερί αδύναμων αποτελεσμάτων, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 20% των εργαζομένων του.
Η Intel αντίστοιχα έκανε λόγο για απολύσεις της τάξης του 20%.
Αmazon και Apple έχουν ήδη ανακοινώσει ότι παγώνουν τις προσλήψεις για τους επόμενους μήνες, ενώ η Microsoft, αν και δεν έχει δώσει στοιχεία, έχει ξεκινήσει απολύσεις μικρής κλίμακας μέχρι στιγμής.
Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις όπως οι: Oracle, Lyft, Stripe, Gem, Upstart, Opendoor, Chime, Chargebee, Zillow, Gopuff.
Στα παραπάνω προστίθενται και οι 7.500 απολύσεις στο Twitter, οι οποίες όμως δεν συνδέονται άμεσα με τις μακροοικονομικές συνθήκες.
«Είναι μόνο η αρχή»
Για τους περισσότερους αναλυτές, το κύμα απολύσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι εκτιμήσεις για πιθανή ύφεση έχουν μετακινηθεί προς τα μέσα του επόμενου έτους.
«Οι μεγαλύτερες εταιρείες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το κεφάλαιο αποχωρεί από τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο σε «ασφαλέστερα» περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα καθώς αυξάνονται τα επιτόκια», δήλωσε ο Wesley Chan, επενδυτής και πρώην διευθυντής τεχνολογίας στην Google που ανέπτυξε εργαλεία όπως τα Google Analytics, Google Voice και Google Ventures.
Με τις μετοχές τους να καταρρέουν και τις μεγάλες εταιρείες να χάνουν σημαντικό μέρος της κεφαλαιοποίησής τους, οι απολύσεις είναι η πρώτη αντίδραση για να περιορίσουν τη ζημιά.
Η αξία της Amazon έπεσε για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια κάτω από το 1 τρις δολάρια, μετά την βουτιά της μετοχής της. Η Meta αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, βυθίστηκε στους αμερικανικούς δείκτες κατά 22%, φτάνοντας σε χαμηλά έξι ετών.
Οι απολύσεις ανέβασαν τις μετοχές
Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν ιδιαίτερα θετική, μετά τις απολύσεις. Η Μeta είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει 7%, όπως συνέβη και σε μετοχές άλλων εταιρειών, που νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.
Ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley ανέφερε σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τα έξοδα τους, για να γίνει πιο αισιόδοξος για την πορεία των αμερικάνικων μετοχών.
«Όταν αυτός ο κύκλος απολύσεων ξεκινήσει σε ένα σοβαρό επίπεδο, αυτό θα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα κλειδιά για να δούμε άνοδο στις μετοχές», δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής στο Bloomberg.
Διαβάστε επίσης:
Crypto: Σε χαμηλά δύο ετών το Bitcoin, τρόμος στην αγορά για την κατάρρευση της FTX
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»