Για την παρουσία της Visa στην Ελλάδα, τις επενδύσεις, τα μελλοντικά πλάνα και την επέκτασή της στη χώρα μας, μίλησε στο mononews η Sevdalina (Sevi) Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και το Ισραήλ.

Η Visa τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, και αυτό όπως λέει η κ. Vassileva έχει παίξει σημαντικό ρόλο η ψηφιακή άνθιση της χώρας μας, ιδιαίτερα από το 2019 και μετά.

1

Όπως σημειώνει «η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χωρών που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε αυτό το κομμάτι ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχοντας προχωρήσει στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης με ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Και όντως, αποτελεί μια πραγματικότητα, ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στον ψηφιακό της μετασχηματισμό, πράγμα που αποτυπώνεται και στις υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Τομείς όπου η Visa έχει δυναμική παρουσία και συνεχίζει να δίνει λύσεις στην ελληνική αγορά.

Όπως εξηγεί η κ. Vassileva, «Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για τη Visa. Συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση, τους τοπικούς εμπόρους και το fintech οικοσύστημα σε διάφορους τομείς, για να υποστηρίξουμε όσο μπορούμε την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, φέρνοντας παράλληλα πρόσθετο οικονομικό όφελος για την οικονομία».

«Σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία πενταετία η Visa έχει επενδύσει πάνω από 9 δισ. ευρώ και συνεχίζουμε ώστε να διασφαλίσουμε την ταχεία λειτουργία του δικτύου και την εξέλιξή του, αξιοποιώντας τις πιο πρωτοποριακές καινοτομίες».

Παράδειγμα η Ελλάδα

Για τις ψηφιακές πληρωμές και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μίλησε η κ. Vassileva.

«Στη Visa, αναγνωρίζουμε τον κεντρικό ρόλο των ψηφιακών πληρωμών για τη ψηφιακή μετάβαση, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα για τις κυβερνήσεις, τους πολίτες αλλά και τον επιχειρηματικό τομέα» τονίζει.

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα χώρας που βάζει προτεραιότητα τον ψηφιακό της μετασχηματισμό» επισημαίνει, καθώς ήδη «το gov.gr φιλοξενεί περισσότερες από 1500 ψηφιακές υπηρεσίες και ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών που καταγράφηκαν το 2021 ήταν 6 φορές υψηλότερος (566 εκατ.) σε σχέση με το 2020». «Το γεγονός αυτό φέρνει συναρπαστικές ευκαιρίες για την χώρα» σημειώνει.

Όπως αναφέρει «τομείς όπως η αστική κινητικότητα, το open banking, οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη, η πρόληψη απάτης και το tokenization, είναι από τις τάσεις που παρακολουθεί στενά η Visa και που στην Ελλάδα ήδη έχουν αρχίσει να αποκτούν μια ισχυρή δυναμική, ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά».

Sevdalina (Sevi) Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και το Ισραήλ

Οι ανέπαφες πληρωμές στα ΚΤΕΛ και τα επόμενα σχέδια

Πριν από λίγες εβδομάδες, έπειτα από συνεργασία της Visa, της NBG Pay και των ΚΤΕΛ, ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα ανέπαφων πληρωμών σε αστικά λεωφορεία σε 33 πόλεις της χώρας.

Αποτελεί ένα πρωτοποριακό project καθώς οι επιβάτες θα καταβάλλουν το κόμιστρο του εισιτηρίου περνώντας την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή το κινητό τους τηλέφωνο από τα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων.

Όπως μας είπε η κ. Vassileva στόχος του project «είναι η εξοικονόμηση χρόνου, η αποφυγή συνωστισμού στα εκδοτήρια και η εξάλειψη των χάρτινων εισιτηρίων. Η δράση ξεκίνησε από την Λάρισα και σταδιακά θα περάσει και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

«Η εφαρμογή των ανέπαφων πληρωμών στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα διευκολύνει περαιτέρω τους τουρίστες που επισκέπτονται τις ελληνικές πόλεις και ελπίζουμε ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει στο κοντινό μέλλον αυτή την καινοτομία» επισημαίνει η επικεφαλής της Visa στην ΝΑ Ευρώπη.

Εκτός αυτού, η Visa συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα έργων στην Ελλάδα καθώς συνεργάζεται με τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας αλλά και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Επίσης έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Τουρισμού.

«Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που τρέχουμε είναι η εισαγωγή τεχνολογία Tap to Phone, μια λειτουργία της Visa που μετατρέπει το κινητό των εμπόρων συσκευές σε ασφαλή ανέπαφα POS», αναφέρει η κ. Vassileva. «Επίσης πρόσφατα υπεγράφη με τον Δήμο Αθηναίων 5ετή συνεργασία, για την πρωτοβουλία Visa for Athens, η οποία στοχεύει στην υποστήριξη του δήμου στην προσπάθεια που κάνει για να ανακαινίσει και να ομορφύνει τις γειτονιές της Αθήνας».

Sevdalina (Sevi) Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και το Ισραήλ

Μεγαλώνει η ομάδα στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα η Visa μεγαλώνει συνεχώς την ομάδα της στην Ελλάδα, γεγονός που όπως λέει η κ. Vassileva «αντικατοπτρίζει την πίστη της εταιρείας στην ελληνική αγορά».

«Η Visa επεκτείνει διαρκώς την παρουσία της στην Ελλάδα, έχοντας αυξήσει το προσωπικό της στη χώρα περίπου τέσσερις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τοπικών εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών με έδρα την Αθήνα, για την καλύτερη υποστήριξη των πελατών και των επιχειρήσεών».

«Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι έχουμε προσελκύσει μερικά από τα κορυφαία ταλέντα στον χώρο, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες για την καλύτερη υποστήριξη των πελατών και των συνεργατών μας στην Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει στην πρόοδο ολόκληρης της αγοράς», υπογραμμίζει.

Sevdalina (Sevi) Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα και το Ισραήλ

Το Visa Innovation Program Europe

Αυτό το διάστημα η Visa τρέχει το Visa Innovation Program Europe, που υλοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Τουρκία, Ισπανία Πορτογαλία και Ιταλία.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2019 και πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκαν οι 8 fintechs οι οποίες θα συμμετέχουν στον κύκλο του 2023 από Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Από τις 44 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επελέγησαν οι fintechs Billys, Cloudeo, MyTeam, Moveo, Futurae Technologies, Loyale, Envirly και PayNetX.

Μιλώντας για το πρόγραμμα και την επιτυχημένη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια η κ. Vassileva τόνισε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε καινοτόμες ιδέες που αλλάζουν το παιχνίδι».

«Το Visa Innovation Program Europe είναι μια πιλοτική πλατφόρμα συνεργασίας fintech που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να επεκταθούν και να συνεργαστούν με τη Visa, τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν λάβει συλλογικάπάνω από 1.300 ώρες καθοδήγησης ενώ συμμετείχαν και σε 84 επενδυτικούς γύρους».

Διαβάστε επίσης:

Sevi Vassileva (Visa): Η αξία ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται από το φύλο, τη δουλειά, τη θέση ή τον μισθό του

Principote – Μύκονος: Πώς φτάσαμε στο πρόστιμο – μαμούθ των 13,1 εκατ. ευρώ