Την ανάγκη για ένα σταθερό, μακροχρόνιο πλαίσιο στην ενέργεια, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στον μικρότερο δυνατό βαθμό, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), καταθέτοντας μια σειρά από ενδεικτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης στο ενεργειακό τοπίο.

Σημειώνει δε ότι η δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας και άλλων εξωγενών παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους και κατ’ επέκταση στη συνέχιση της λειτουργίας τους, έχει επηρεάσει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

1

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η ορθολογική λειτουργία της αγοράς ενέργειας, η πάταξη της κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στον κλάδο, καθώς και άμεσες δομικές/θεσμικές παρεμβάσεις, όπως ενδεικτικά η απλοποίηση εγκατάστασης net metering και η νομοθετική ενίσχυση του πλαισίου των PPAs, με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά», σημειώνει -μεταξύ άλλων- ο ΣΕΒΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ακόμη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις. Αναφορικά δε με την ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο για την ενέργεια επισημαίνει ότι η επίτευξή του απαιτεί ενίσχυση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης και λήψη μέτρων στήριξης και προώθησης από την πολιτεία για εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκφράζοντας την προσδοκία του, ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει με την ίδια αποφασιστικότητα το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, όπως έπραξε στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι άμεσα και μεσοπρόθεσμα η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει να επιληφθεί των στόχων που έχουν τεθεί για την πράσινη ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει ο ΣΕΒΕ για τη βελτίωσης της λειτουργίας εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβάνονται τα εξής: άμεση παρακολούθηση και έλεγχος ζητημάτων κερδοσκοπίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και να εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κερδοφορίας, κυρίως των εταιρειών παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος.

Για τις επιδοτήσεις ενίσχυσης ρευστότητας και «περιορισμού» πληθωριστικών πιέσεων, ο ΣΕΒΕ προτείνει αυτή να παραμείνει στη λογική της κάλυψης του 1/3 των αυξήσεων του κόστους, να μειωθεί άμεσα του μη ανταγωνιστικό τιμολόγιο στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να υπαχθούν τα μέτρα στήριξης και άλλοι τομείς ενέργειας, όπως το υγραέριο για βιομηχανική χρήση (LPG).

Παράλληλα, ο ΣΕΒΕ προτείνει μέτρα για ρευστότητα και χρηματοδότηση του εμπορικού κύκλου των επιχειρήσεων λόγω των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου, ενώ ζητά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, να ισχύσει η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης:

Elon Musk: Εγκαίνια για το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Tesla, έξω από το Βερολίνο

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Δημιουργούμε συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Top picks για τη Wood ΕΤΕ και Alpha Bank – Τα περιθώρια κέρδους για τις 4 συστημικές