• Business

    ΣΕΒ: Μονομαχία στην οδό Ξενοφώντος όπως… στο Ελ Πάσο: Ποιοι ψηφίζουν Θεοδωρόπουλο και ποιοι Τσέτη

    Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ιουλία Τσέτη – Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Θυμάστε κάποτε ένα Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών εκεί στο νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος, όπου όλα τα ζητήματα, προβλήματα ή και οι αντιπαραθέσεις λύνονταν πίσω από τις βαριές κλειστές πόρτες με απόλυτη ησυχία και οι εξελίξεις προαποφασίζονταν εκεί;

    Ε λοιπόν, ξεχάστε αυτή την εικόνα οριστικά!

    Δεν είναι μόνο οι δύο υποψηφιότητες για την Προεδρία που έχουμε για πρώτη φορά στα 117 χρόνια του Συνδέσμου, αλλά πλέον με την κα Ιουλία Τσέτη και τον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο να μονομαχούν «με κρότο», βλέπουμε και δύο διαφορετικές αντιλήψεις από δύο, καθόλα επιτυχημένους  επιχειρηματίες.

    Οι αντιπαραθέσεις αναδύονται ανά πάσα στιγμή. Τελευταίο επεισόδιο στη «μονομαχία στην Ξενοφώντος» η ψηφιακή ψήφος την οποία ζήτησε η κυρία Τσέτη στο πλαίσιο ενός εκμοντερνισμού.

    Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό, η  κ. Τσέτη με σκληρή σε  ύφος επιστολή προς το προεδρείο του ΣΕΒ είχε ζητήσει να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΕΒ και από μακριά ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί και μάλιστα είχε πει ότι «επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της» μία αποστροφή που επιδέχθηκε πολλές ερμηνείες.

    Απάντησε ως απερχόμενος Πρόεδρος ο κος  Δημήτρης  Παπαλεξόπουλος απορρίπτοντας την πρόταση και επανήλθε  η κα Τσέτη επιμένοντας  ότι δεν πήρε απαντήσεις κι ότι την ψηφιακή ψήφο την προβλέπει και το καταστατικό.

    Αφήνει μάλιστα αιχμές κατά του προεδρείου, προφανώς υπονοώντας ότι ο κος Παπαλεξόπουλος μεροληπτεί υπέρ Σπύρου Θεοδωρόπουλου,  αναφέροντας   ότι «είναι η πρώτη απάντηση που παίρνει αν και η ίδια είχε ενοχλήσει τρεις φορές για το ίδιο θέμα».

    Επίσης  η φράση που χρησιμοποιεί για το «μαζί» και τη «συμπεριληπτικότητα» στις εκλογές, ερμηνεύεται ως έμμεση καταγγελία της κας Τσέτη για απόπειρα αποκλεισμών ψηφοφόρων, γεγονός πρωτάκουστο  μέσα στο ΣΕΒ.

    Επί ένα και πλέον αιώνα οι διαδικασίες ουδέποτε είχαν αμφισβητηθεί όπως γίνεται τώρα!

    Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές το κλίμα οξύνεται και ουδείς σκέπτεται να παραχωρήσει έστω και μία σπιθαμή υπεροχής στον άλλο.

    Η ψηφοφορία για την εκλογή του ΔΣ του ΣΕΒ, οριστικά  θα γίνει μόνο με φυσική παρουσία μετά από τις ανταλλαγές επιστολών και αιχμών.

    Ποιος προσανατολίζεται σε ποιον μέσα στον ΣΕΒ

    Στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, οι επιχειρηματίες χωρίζονται αυτή τη στιγμή σε τρία ουσιαστικά ρεύματα

    Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη  προσπάθεια επαναδημιουργίας ενός lobby κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα, δηλαδή λειτουργίας ενός οργανωμένου φορέα επιρροής στην κοινωνία και επηρεασμού της εξουσίας.

     

    Α) Το «ιερατείο» ψηφίζει Σπύρο Θεοδωρόπουλο

    Αναφορικά με τα διαφορετικά ρεύματα στο ΣΕΒ, η  πρώτη αντίληψη αποτελείται από τους λεγόμενους «σοφούς ή γέροντες ή βαρόνους» ή διαφορετικά το «ιερατείο» με βάση τη βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και «άπλωμα» σε άλλες δραστηριότητες τα τελευταία 25 χρόνια.

    Μην φανταστείτε ότι πρόκειται για αιωνόβιους στην ηλικία. Απλώς προέρχονται από παλιά τζάκια που εξακολουθούν να επιχειρούν σε Ελλάδα και εξωτερικό με επιτυχία.

    Τα μέλη του «ιερατείου» επέλεξαν και ψηφίζουν Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    Μιλάμε χαρακτηριστικά για  οικογένειες όπως Στασινόπουλου, Κανελλόπουλου, Παπαλεξόπουλου και Κυριακόπουλου.

    Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν ορισμένοι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρώντας ότι η κα Τσέτη λόγω επιχειρηματικού  προσανατολισμού θα τους εκπροσωπήσει καλύτερα.

     

    Β) Η νέα τεχνολογία ελαφρώς υπέρ Τσέτη

    Η δεύτερη αντίληψη ανήκει σε επιχειρηματίες της νεότερης γενιάς που έχουν αναδειχθεί την τελευταία 10ετία ηλικίας 35-50 ετών, μάνατζερ που δεν είναι απαραιτήτως και βασικοί μέτοχοι των επιχειρήσεων που διοικούν. Προέρχονται συνήθως από κλάδους όχι κλασσικά βιομηχανικούς, όπως οι τεχνολογίες αιχμής και η πληροφορική.

    Είναι υπέρμαχοι σύγχρονης πολιτικής και οικονομικής συναντίληψης και στηρίζουν το «καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο». Άλλωστε οι τομείς που υπηρετούν διάγουν τα τελευταία 15 χρόνια «χρυσές ημέρες» διεθνώς λόγω Google, Microsoft, Apple, Facebook, Instagram.

    Φαίνονται από τις ακριτομυθίες τους να κλίνουν ελαφρά προς την Ιουλία Τσέτη.

     

    Γ) Τα νέα τζάκια είναι μοιρασμένα ή δεν εκδηλώνονται καθόλου

    Η  τρίτη αντίληψη- ρεύμα αποτελείται από τα μέλη του ΣΕΒ που ασχολούνται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κατασκευές, υπηρεσίες συμβούλων και μεταφορές. Εκεί επικρατεί «άλλος Θεός» όπως λένε, αφού οι ελληνικές τράπεζες μόλις τώρα βγαίνουν από δεκαετή δοκιμασία και πλέον, με κερδοφορία και ρευστότητα θέλουν να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους. Αυτή τη νοοτροπία εκφράζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, πολλά από τα οποία τρέφουν ακόμη και πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον.

    Οι άνθρωποι αυτοί, με σημαντική επιρροή πλέον στην οικονομία, την κοινωνία και τις παρυφές της εξουσίας, είτε είναι μοιρασμένοι, είτε –συνήθως- δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους.

    Η απορριπτική απάντηση Παπαλεξόπουλου

    Ο  νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απαντώντας στην πρόταση της Ιουλίας Τσέτη για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής στην  ψηφοφορία εκλογής νέου προέδρου, είχε απορρίψει  τις αιτιάσεις της για την ψηφιακή ψήφο, επικαλούμενος και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Ειδικότερα στην απαντητική του επιστολή ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε  τα ακόλουθα:

    «Αγαπητή κυρία Τσέτη,

    Διάβασα με προσοχή την ανοικτή επιστολή σας προς το Δ.Σ. και τις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ.

     

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος Titan Cement International
    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος Titan Cement International

     

    Θέλω να τονίσω για την πληρέστερη ενημέρωση όλων, ότι η απόφαση του Δ.Σ. του συνδέσμου στις 20/5 για τον τρόπο διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης είναι σύμφωνη με το καταστατικό του ΣΕΒ (το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του συνδέσμου). Το σύννομο της απόφασης του Δ.Σ. προκύπτει από τις ίδιες τις διατάξεις του καταστατικού που, έστω αποσπασματικά, αναφέρονται στην επιστολή σας. Επίσης, οι δυνατότητες εκπροσώπησης των μελών στη γενική συνέλευση από άλλα μέλη προβλέπονται στο καταστατικό. Πέρα όμως από όσα προβλέπονται στο καταστατικό και επειδή κύριο μέλημα όλων μας είναι να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και ταυτόχρονα να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μας, επιλέχθηκε κατά την ανωτέρω συνεδρίαση του Δ.Σ. η διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης με φυσική παρουσία.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της διαδικασίας, η φυσική παρουσία των εκπροσώπων των μελών στη γενική συνέλευση ειδικά αν αυτή επιλέγεται να συνδυάζεται με εκλογή νέου Δ.Σ. με έγχαρτο τρόπο (πχ εκτυπωμένοι κατάλογοι υποψηφίων, φυσική κάλπη, κτλ), τα διασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Ο ΣΕΒ που όλοι μας εκπροσωπούμε και για τον οποίο εργαζόμαστε καθημερινά είναι ένας σύνδεσμος συμπεριληπτικός, διαφανής, συμμετοχικός. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από την σημαντική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που επιλέγουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, με το 30% των νέων μελών από το 2020 να προέρχεται από περιοχές εκτός Αττικής».

    …Και η Ιουλία Τσέτη σήκωσε το γάντι

    Η  κα Ιουλία Τσέτη αναφέρει στην απάντησή της τα ακόλουθα:

    «Αρχικά ευχαριστώ τον κύριο Πρόεδρο του ΔΣ για την απάντησή του – ήταν η πρώτη στις τρεις διαφορετικές επικοινωνίες που είχα θέσει/αποστείλει σχετικά με το ίδιο θέμα. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι δυστυχώς το βασικό ερώτημα έμεινε αναπάντητο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το ΔΣ αποφάσισε την ψηφοφορία των Μελών μόνο με φυσική παρουσία, την στιγμή που και το ίδιο το Καταστατικό μας δίνει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ζει στην εποχή της επιστολικής ψήφου.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές ώστε πλέον όλοι στη χώρα να μπορούν να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητές του.

    Εάν η Διοίκηση του ΣΕΒ πρεσβεύει πραγματικά το «μαζί», την συμπεριληπτικότητα και την συμμετοχικότητα, θα μπορούσε να προτείνει την υβριδική ψηφοφορία διασφαλίζοντας έτσι την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Μελών μας, από όλη την Ελλάδα».

    Εσπασε παράδοση 117 ετών

    Θυμίζουμε πως είναι  η πρώτη φορά σε 117 χρόνια κατά την οποία τα περίπου 700 μέλη του ΣΕΒ θα επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψήφιους, καθώς η κα Ιουλία Τσέτη, ανακοίνωσε την πρόθεση της να κατέλθει ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ πριν 20 ημέρες κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

    Έσπασε συνεπώς η υπεραιωνόβια παράδοση για έναν και μοναδικό υποψήφιο και μάλιστα με εξ αρχής συμφωνία ώστε να μην …πολυσκοτίζονται τα μέλη του  ΣΕΒ στην ψηφοφορία.

    Είναι όμως και η πρώτη φορά που  το λεγόμενο «ιερατείο του Συνδέσμου» με επικεφαλής τον πρύτανη της Ελληνικής Βιομηχανίας κο Νικόλαο Στασινόπουλο της VIOHALCO αμφισβητείται εκ των έσω, ως ο αποκλειστικός ρυθμιστής των εξελίξεων και των ισορροπιών στην κορυφή του ΣΕΒ.

    Άλλα μέλη του λεγόμενου ιερατείου είναι οι οικογένειες Παπαλεξόπουλου, Κανελλόπουλου, Αγγελόπουλου και Δασκαλόπουλου ενώ ο εκλεκτός τους σήμερα είναι ο κος Θεοδωρόπουλος.

    Άλλωστε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου κου Παπαλεξόπουλου ότι «ο ΣΕΒ χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές» θεωρείται η «φωνή και η απόφαση» του λεγόμενου ιερατείου.

    Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι

    Η κα Ιουλία Τσέτη, είναι  φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ). Ο όμιλος  Τσέτη, περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, από τον Ιούνιο του 2022, είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, ενώ είναι επικεφαλής της Επιτροπής του Συνδέσμου για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Η  ίδια είναι Πρόεδρος ΔΣ του UN Global Compact Network Greece.

    Ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings, είχε λάβει εδώ και καιρό την απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στις 19 Ιουνίου, ωστόσο περίμενε επίσημα τη δήλωση  του κου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, νυν προέδρου του Δ.Σ., για να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλη ανατροπή στα αυτοκίνητα: Μειώνεται το τέλος ταξινόμησης, νέα τέλη κυκλοφορίας
    Γιατί η Fitch δεν έγινε… Standard & Poor’s – Μονόδρομος οι επενδύσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία
    Δίκη Folli Follie: Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank ζήτησε την ενοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και 3 ακόμα κατηγορουμένων
     



    ΣΧΟΛΙΑ