Την ανάγκη να δημιουργηθεί επαρκές πλέγμα προστασίας της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, καθώς οι πολιτικές για την προστασία του κλίματος αυξάνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, επισήμανε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από το βήμα του 4ου Climate Change Conference, που πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά.

«Η Ευρώπη πρωτοπορεί σταθερά σε όλους τους τομείς της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρά την μικρή συνεισφορά της στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν και οι άλλες μεγάλες οικονομίες δεν ακολουθήσουν δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού, ενώ παράλληλα το κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αυξάνεται. Η αλλαγή της στόχευσης σε μείωση 55% των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου έως το 2030 ανατρέπει τα δεδομένα και πλέον, είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί επαρκές πλέγμα προστασίας της ανταγωνιστικότητας. Η χώρα μας λόγω της αυξημένης έκθεσης στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, το έχει ιδιαίτερη ανάγκη», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος σημείωσε πως η πανδημία επέτεινε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, μια ανάγκη την οποία η Ευρώπη έχει ενστερνιστεί. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι σαφές ότι πέρα από το κόστος της μετάβασης, αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες αγορές και για καινοτομία. Οι νέες προκλήσεις, συνοδεύονται από σημαντικούς πόρους που θα διατεθούν για να καλύψουν βασικά ζητήματα όπως την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τη βελτίωση στη διαχείριση αποβλήτων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία της φύσης και την κυκλική οικονομία.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση