ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα της κρίσης καταθέτουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, με στόχο να συμπεριληφθούν στις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου που είναι υπό διαμόρφωση, εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το recovery Fund και των άλλων χρηματοδοτικών λύσεων που θα προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο επίκεντρο μπαίνει η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα και η επόμενη μέρα μετά τον ιό, με έμφαση στη δημιουργία συνθηκών που θα εξισορροπούν τη σχέση Βορρά-Νότου, ώστε να μην απειληθούν οι επιχειρήσεις του Νότου από τις ισχυροποιημένες από τις τεράστιες κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεις του Βορρά.
Γι αυτό ένα από τα αιτήματα των χωρών του Νότου, και της Ελλάδας, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να περιοριστεί η περίοδος που επιτρέπονται οι κρατικές ενισχύσεις, καθώς έχει πλέον γίνει αντιληπτό ότι μπορούν σύντομα να λειτουργήσουν καταστροφικά για τις επιχειρήσεις του Νότου, αφού οι επιχειρήσεις του Βορρά ενισχύονται πολλαπλάσια από τις ισχυρές οικονομίες τους.
Εν όψει της αυριανής έναρξης της συζήτησης για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη Σύνοδο Κορυφής, οι Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν την ελληνική βιομηχανία και την μεταποίηση ζητούν την ενίσχυση του ελληνικού παραγωγικού ιστού, με συγκεκριμένα μέτρα.
H ελληνική βιομηχανία καταθέτει τις δικές της προτάσεις για την επόμενη μέρα και τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη μεταποίηση, με μείωση του κόστους ενέργειας, μείωση της φορολογίας και των εισφορών, ενίσχυση της ρευστότητας με χορήγηση εγγυήσεων και σωστή οργάνωση και αποτελεσματικότητα ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι που προσφέρονται.
Ο βιομηχανικός κόσμος θυμίζει τη σημασία του πρωτογενή τομέα και των παραγωγικών κλάδων στην οικονομία, και τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά, αλλά και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ρευστότητας όπως να χρηματοδοτηθούν άτοκα οι εκδότες επιταγών ή να χορηγηθούν εγγυημένα δάνεια.
ΣΕΒ
Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών αλλά και του ενεργειακού είναι στο επίκεντρο για το ΣΕΒ στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι βασικές κατευθύνσεις για το ΣΕΒ είναι:
· Η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και δυναμικότερα, πάντοτε με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα.
· Συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση της χώρας (Total Reform) εντός του 2020.
· Ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η απασχόληση να προστατευθούν με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για το 2020..
· Αύξηση επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε δημόσιες επενδύσεις, και έργα υποδομών, με μηχανισμούς ταχείας υλοποίησης.
· Διαφύλαξη της συνέπειας στην τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων.
· Στοχευμένες διεκδικήσεις από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η περισσότερο ευάλωτη χώρα στην Ευρώπη.
· Στήριξη της κοινωνικής συνοχής κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ελληνική Παραγωγή
Από την Ελληνική Παραγωγή τονίζεται ότι η κρίση του COVID-19, φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ώστε να μην εξαρτάται υπέρμετρα από έναν μόνον πυλώνα, τον τουρισμό, που είναι, εκ των πραγμάτων, εκτεθειμένος σε μη προβλέψιμες εξωγενείς απειλές.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αλλά –στο μέτρο του δυνατού– και στην εγχώρια αυτάρκεια, χωρίς λογικές στρεβλού προστατευτισμού.
Τέλος, αναδεικνύει τη σημασία της επανεκκίνησης της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις, με μεγαλύτερες αντοχές σε εξωγενείς κρίσεις, συστημικές και μη και υπογραμμίζει την ανάγκη αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει για την εθνική οικονομία η δημιουργία ενός δεύτερου –πλέον του τουρισμού– ισχυρού πυλώνα, με επίκεντρο τη μεταποίηση, όπως επισημαίνει ρητά η τριμηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ (15/4/2020).
Η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι βασικές προϋποθέσεις για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα, με τη συμβολή μικρών και μεγάλων παραγωγικών εταιρειών, αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να παράγει, να εξελίσσει και να εξάγει προϊόντα που στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των στρεβλώσεων που αποτρέπουν, εδώ και πολλά χρόνια, την υγιή ανάπτυξη της μεταποίησης.
Όπως σημειώνεται:
“Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει (και) της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνοχή της ΕΕ. Να υπάρξει προσήλωση στο πνεύμα και το γράμμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που αποτρέπουν τις λογικές εθνικού προστατευτισμού, οι οποίες θα διευρύνουν το χάσμα βορρά-νότου και εντέλει θα ναρκοθετήσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Στο εθνικό επίπεδο, απαιτείται Εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και την εξωστρέφεια, με τη συμμετοχή εταιρειών κάθε μεγέθους. Είναι το απαραίτητο στοιχείο για να διασφαλίσουμε συμμετοχή στην 4η βιομηχανική επανάσταση, ποιοτικές θέσεις εργασίας και προοπτικές εξέλιξης για τους νέους μας, σταθερότητα στα δημόσια έσοδα και τελικά την πολυπόθητη ευημερία”.
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) κατέθεσε προς την Κυβέρνηση Υπόμνημα «θέσεων και προτάσεων» για τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν την «επόμενη μέρα» της λήξης της κρίσης από τον COVID19, για την έμπρακτη στήριξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.
Βασικό ζητούμενο από τον ΣΒΕ είναι η ισχυροποίηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και παράλληλη στήριξη της βιωσιμότητας των υγιών βιομηχανιών της χώρας. Άλλωστε, κατά τον ΣΒΕ, η πανδημία από τον COVID19 ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα επιλογής συγκεκριμένων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τη χώρα, που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη από διεθνείς αναταράξεις όπως αυτή που βιώνουμε το τελευταίο δίμηνο.
Ο ΣΒΕ προτείνει η μεταποιητική δραστηριότητα να τεθεί σε προτεραιότητα ενίσχυσης. Αυτή η στρατηγική επιλογή της χώρας θα βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να βιώνει στο μέλλον ηπιότερες αρνητικές επιπτώσεις από τις σημερινές, εφόσον ξανασυμβεί παρόμοιας έκτασης κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΕ, για την αποτροπή του κινδύνου (περαιτέρω) συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, και για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών την «επόμενη μέρα», ανέπτυξε και δημοσιοποιεί σήμερα τις ακόλουθες οκτώ (8) δέσμες προτάσεων:
- Ενίσχυση ρευστότητας
- Διατήρηση θέσεων εργασίας – Πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών
- Πληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το κράτος
- Εξορθολογισμός και προσαρμογή του μέτρου «Αναστολής Σύμβασης Εργασίας»
- Θεσμοθέτηση της ευελιξίας του ωραρίου εργασίας
- Ειδική μέριμνα για την αναλογική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων
- Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω επενδύσεων
- Επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων της βιομηχανίας
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
Αρχικό ζητούμενο του Β.Ε.Α., είναι η παροχή ρευστότητας, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις.
Συνοπτικά, οι προτάσεις του Β.Ε.Α για τα μέτρα στήριξης, είναι:-Διόρθωση του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας μας, που βασίζεται στην υπερβολική εξάρτησή μας από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία διεθνούς κρίσης, αποδεικνύονται υπερευαίσθητες και υφίστανται μεγάλο πλήγμα.
–Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικών κλάδων, διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, με ταυτόχρονη δημιουργία κλίματος ανάληψης ευθύνης και ρίσκου από όλα τα μέρη, Πολιτεία, επιχειρηματικό κόσμο, τραπεζικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνία εν γένει και αποφυγή της σπατάλης πόρων.
–Επανεξέταση του θέματος της άτοκης χρηματοδότησης των εκδοτών των μεταχρονολογημένων επιταγών.
–Διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για όσους παράγουν στην Ελλάδα και επιστρέφουν οφέλη στην κοινωνία.
–Ενεργής συμμετοχή του κράτους, μέσα από την διαδικασία υλοποίησης των δημοσίων συμβάσεων, με την ανάπτυξη δράσεων, που θα κινητροδοτούνται μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών. Στα κριτήρια ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, να περιλαμβάνονται και κριτήρια που συνδέονται με την διαδικασία επανεκκίνησης, αλλά και μετασχηματισμού της οικονομίας.-Ποιοτικός έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων. Οι περιπτώσεις επικίνδυνων φθηνών προϊόντων, με ανύπαρκτα πιστοποιητικά, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και παράλληλα εκτοπίζουν τα προϊόντα μας. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν υπηρεσίες, που με μικρό κόστος, θα πιστοποιούν τις προδιαγραφές των προϊόντων για τον υγιή ανταγωνισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike