ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που “βρίσκεται σε πρωτοφανή άνθιση” είναι, όπως προέκυψε από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, τα δυνατά σημεία της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το κόστος της ενέργειας, το μη μισθολογικό κόστος και η – ευρωπαϊκή και ελληνική – γραφειοκρατία περιγράφονται ως οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Στην αντίστοιχη εκδήλωση του 2021 οι επενδύσεις και οι νεοφυείς επιχειρήσεις επισημάνθηκαν ως παράγοντες αισιοδοξίας για την εξέλιξη της οικονομίας, οι οποίοι επαληθεύτηκαν.
Στην εφετινή συνέλευση ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι “μετά από μια δεκαετή επενδυτική ανομβρία, σήμερα υπάρχει μια σημαντική λίστα επενδύσεων και έργων, ιδιαίτερα σοβαρή χρηματοδοτική προοπτική από την Ευρώπη, και μεγάλη αύξηση των ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, οι εξαγωγές ακολουθούν αυξητική πορεία, με τις βιομηχανικές να έχουν τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, άνθιση». Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «Η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και για τα επόμενα 2-3 χρόνια το πεδίο προδιαγράφεται θετικό παρά τις μεγάλες, νέες, προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή”.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια οι εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας επεσήμαναν ότι το υψηλό κόστος αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις – και συνολικά για τις ευρωπαϊκές απέναντι στις ΗΠΑ. Διέκριναν καθυστέρηση επενδύσεων στα δίκτυα προκειμένου να “χωρέσουν” περισσότερες ΑΠΕ και να μην καθυστερούν οι αιτήσεις βιομηχανιών για επενδύσεις στην ιδιοκατανάλωση, ενώ ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, η πράσινη μετάβαση μπορεί να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στη χώρα μας ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και δυνατότητα εξαγωγών “πράσινης” ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τέλος το μη μισθολογικό κόστος αναφέρθηκε ότι για να δοθεί π.χ. αύξηση 1 ευρώ σε ένα μεσαίο στέλεχος, η επιχείρηση πρέπει να καταβάλει 3 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4 % την προηγούμενη 4ετία και προγραμματίζεται μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα από το 2025 ενώ σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους οδήγησαν η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ο καιρός την Κυριακή 15 Οκτωβρίου – Πρόγνωση για τη νέα εβδομάδα
Ανοικτά τα ξενοδοχεία – resort μέχρι τέλος Οκτωβρίου στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς