• Business

    Σενάρια για αγορά μετοχών ελληνικού διυλιστηρίου από το Ιράν. Δεν είμαστε εμείς λένε τα ΕΛΠΕ


    Την αγορά μετοχών ελληνικού διυλιστηρίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποιό είναι αυτό, φαίνεται ότι επιθυμεί η κυβέρνηση του Ιράν. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονική ιστοσελίδας TradeWinds.com, με την στήριξη του Ιρανού υπουργού πετρελαίου, η κρατική εταιρεία Tabdir Energy Development Group προσπαθεί να αγοράσει μετοχές στα ελληνικά διυλιστήρια.

    Το mononews συνομίλησε με πηγή των ΕΛΠΕ όπου διέψευσαν κατηγορηματικά την περίπτωση συμφωνίας μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Ιρανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η πρώτη μεταφορά πετρελαίου θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του μήνα στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

    Σύμφωνα με έκθεση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mehr, ο γενικός διευθυντής των υποθέσεων του ΟΠΕΚ (Οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών εξαγωγών Χωρών) στο Ιρανικό υπουργείο πετρελαίου Mehdi Asali δήλωσε : “Όντας η μεγαλύτερη ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, τα Ελληνικά Πετρέλαια παραμένουν παραδοσιακός πελάτης του ιρανικού αδιύλιστου πετρελαίου και η πρώτη μεταφορά θα παραδοθεί στην ελληνική εταιρεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.”

    Πηγές αναφέρουν πως τα Ελληνικά Πετρέλαια, που αποτελούν συνιδιοκτησία του Ομίλου Λιάτση και της ελληνικής κυβέρνησης, πέτυχαν μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Εθνική Ιρανική Πετρελαϊκή Εταιρεία (National Iranian Oil Co).

    Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, αναλυτές ανέφεραν πως οι ξεπερασμένοι όροι που επιβάλλει το Ιράν δημιουργούν εμπόδια στη μεταφορά πετρελαίου απ’ το Ιράν στην Ευρώπη.

    Ακόμα, η NIOC και τα Ελληνικά Πετρέλαια πρέπει να επιτύχουν διακανονισμό για προγενέστερα χρέη που αγγίζουν τα $800 εκατομμύρια.

    Το Ιράν υπέγραψε μια σειρά από συμφωνίες με άλλα κράτη, περιλαμβάνοντας την Ρωσία και την Γαλλία, μετά την άρση των κυρώσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ