Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Σε λίγες ώρες κρίνεται η τύχη 15.000 ανθρώπων της Μαρινόπουλος

Το μέλλον της εταιρείας «Μαρινόπουλος», και μαζί και το μέλλον των 15.000 περίπου ανθρώπων (12.500 που εργάζονται στην επιχείρηση+2.500 προμηθευτών) , κρίνεται στο Πρωτοδικείο, που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99, σε μία υπόθεση που παρακολουθούν με ανησυχία και οι προμηθευτές και οι άλλοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος».

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.
Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας κ. Λεωνίδας, Πάνος και Πάνος Μαρινόπουλος.

Τα χρέη των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 (Μαρινόπουλος ΑΕ, Αφοί Μαρινόπουλος Συμμετοχική ΑΕ, Express m AE και ΞΥΝΟΣ ΑΕ) ξεπερνούν το 1,8 δις ευρώ, με τη «Μαρινόπουλος» να έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών της, που περιλαμβάνει εξόφληση όλων των οφειλών (χωρίς κανένα κούρεμα) σε βάθος 15ετίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που η πρότασή της δε γίνει αποδεκτή και οδηγηθεί σε αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ένα μικρό μόνο μέρος των οφειλών της (γύρω στο 20%), που σημαίνει ότι οι πιστωτές της θα υποστούν ένα δυσβάσταχτο κούρεμα.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες χρωστά μεγάλα ποσά ο Μαρινόπουλος είναι οι Εθνική Πανγαία (7,8 εκατ. ευρώ), Creta Farm (8,6 εκατ. ευρώ), Νίκας (4,2 εκατ. ευρώ), Καραμολέγκος (10,82 εκατ. ευρώ), Σαράντης (6,4 εκατ. ευρώ), Κρι Κρι (5,5 εκατ. ευρώ), Δέλτα (18,7 εκατ. ευρώ). Είναι προφανές ότι σε περίπτωση «κανονιού» από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι εταιρείες αυτές θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους μικρότερους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος», πολλοί από τους οποίους ενδεχομένως να χρειαστεί να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους σε αυτό το δυσμενές σενάριο.

Λεωνίδας Μαρινόπουλος (δεξιά)

Το ιδανικότερο σενάριο, βέβαια, θα ήταν να βρεθεί ένας «λευκός ιππότης» που θα αναλάβει τις τύχες της εταιρείας και θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της. Τον ρόλο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να παίξει η «Σκλαβενίτης», με την οικογένεια Σκλαβενίτη να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες και κάποιους προμηθευτές έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροή που έγινε χθες, σε επιστολή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Σκλαβενίτης στους δικηγόρους της Μαρινόπουλος δηλώνει πως η πρώτη επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διάσωση της δεύτερης, μετά την υιοθέτηση της διαδικασίας εξυγίανσης, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, πάντα σε στενή συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες και τους δανειστές.

Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος

Όπως θα αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή, η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης στο σχέδιο εξυγίανσης θα εξαρτηθεί από ένα πλήθος κρίσιμων προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον Όμιλο Μαρινόπουλου και τις πιστώτριες τράπεζες. Οι προϋποθέσεις αυτές, με βάση πάντα τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Σκλαβενίτης, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος – όπως το δίκτυο των καταστημάτων – αλλά και όσων διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Όσον αφορά πάντως στους εργαζομένους της «Μαρινόπουλος», η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύθηκε χθες προς το σωματείο των εργαζομένων να ικανοποιήσει τέσσερα αιτήματά τους:

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρείες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία.

Πάντως, εργαζόμενοι της «Μαρινόπουλος», καθώς και προμηθευτές, αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις που θα καθορίσουν την τύχη τους.

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/panos-ioanna-marinopoulou-gamos-sta-chronia-tis-evdemonias-ke-diazigio-tin-epochi-tis-krisis/57529