ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Όπως προκύπτει από τα χθεσινοβραδινά στοιχεία, το ελβετικό ομόλογο των Folli έκανε την τελευταία πράξη του στο 9% της ονομαστικής του αξίας. Δηλαδή στα 9 σεντς για κάθε 100 που πρέπει να αποπληρωθούν στη λήξη του. Κάποια στιγμή μάλιστα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι αγοραστές έφτασαν να βάλουν τιμές μέχρι και στο… 2% της ονομαστικής αξίας, χωρίς όμως να γίνουν πράξεις.
Το συγκεκριμένο ομόλογο εκδόθηκε πέρσι, έχει ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι 3,25% και λήγει στις 2 Νοεμβρίου του 2019, όταν και η Folli θα πρέπει να πληρώσει την ονομαστική του αξία, η οποία είναι 150 εκατ. βελγικά φράγκα. Ή 132 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως μετά και από τις τελευταίες αποκαλύψεις για την απάτη που στήθηκε, διογκώνοντας πλασματικά τις οικονομικές επιδόσεις της αμαρτωλής εταιρείας, έγινε πια πεποίθηση στους ομολογιούχους ότι δεν γίνεται να περιμένουν πολλά.
Αυτός είναι ο λόγος της κατάρρευσης του ομολόγου, για το οποίο η διαπραγμάτευση στο 9% σημαίνει αξία ισοδύναμη με 11,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 132 εκατ. (150 εκατ. ελβετικά φράγκα), η οποία και συνιστά το 100% της ονομαστικής και πληρωτέας ομολογιακής έκδοσης.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης της… απελπισίας που έχει κυριεύσει του ομολογιούχους, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι όποιος αγοράσει σήμερα το ελβετικό ομόλογο των Folli και πληρωθεί κανονικά στη λήξη του, τότε, μαζί και με τα επιτοκιακό κουπόνια, θα έχει συνολική απόδοση της τάξεως του… 1.500%. Όμως, οι πωλητές, για ένα τέτοιο (θεωρητικό) κέρδος, αφού δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.
Από την άλλη πλευρά, οι λιγοστοί αγοραστές «στοιχηματίζουν» λίγα κεφάλαια στην προοπτική να πάρουν περισσότερα, αν τυχόν το διαφαινόμενο «κούρεμα» είναι μικρότερο από εκείνο που τώρα «βλέπει» η αγορά.
Μετατρέψιμο σε… ψίχουλα
Όμως η Folli Follie έχει κι ένα δεύτερο ομολογιακό, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, έχει ετήσιο επιτόκιο 1,75% και λήγει στις 3 Ιουλίου του 2019, οπότε και πρέπει να πληρωθούν 249,5 εκατ. ευρώ, που είναι η ονομαστική του αξία. Με τις τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης να είναι στο 15% της ονομαστικής αξίας, σημαίνει ότι το ομόλογο αυτό η αγορά το αποτιμά τώρα στα 37,4 εκατ. ευρώ…
Και τα δύο αυτά ομόλογα έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, ενώ εκ φύσεως η διαπραγμάτευσή τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και με διμερείς συμφωνίες, ενέχει αρκετές γκρίζες πτυχές. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές διαπραγμάτευσης που αντικρίζουν το φως της δημοσιότητας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κρατούσα αίσθηση είναι τα ομόλογα της Folli Follie θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε αναδιάρθρωση, όπως εύσχημα αποκαλείται τα κούρεμα» των υποχρεώσεων. Ο πιθανότερος δρόμος για να συμβεί αυτό, είναι η υπαγωγή της Folli σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, με τους ομολογιούχους να μετατρέπονται σε… μετόχους της εταιρείας, έναντι των απαιτήσεών τους.
Η «μαύρη αλήθεια»
Σε αδρές γραμμές το συμπέρασμα για το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie είναι τούτο: Ο Κουτσολιούτσος έστησε μια εταιρεία, τη φούσκωσε με… αέρα με κοπανιστό και φρόντισε να βγάλει λεφτά από τις πωλήσεις μετοχών, σε τιμές αδικαιολόγητα ψηλές.
Παράλληλα βέβαια, με αυτές τις αλχημείες, βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει το παραμύθι της ισχυρής εταιρείας και να πάρει και το χρήμα των ομολογιούχων για λογαριασμό της Folli Follie.
Αυτή είναι η «μαύρη αλήθεια», με βάση τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, που σαφώς θα έχουν και συνέχεια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Η απλή ερώτηση που δεν έγινε ποτέ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα