ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος της κυβερνητικής ατζέντας, καθώς στόχος είναι η Ελλάδα να «μπει» στον δρόμο των υπερυψηλών ταχυτήτων, των οπτικών ινών και του 5G, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τρέχει δράσεις πολλών δισεκατομμυρίων, για να εισέλθουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην ψηφιακή εποχή.
Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στη λίστα των 100 τελικών αποδεκτών με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πλασάρονται ιδιαίτερα υψηλά, τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει υποχρέωση από τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, προχώρησε χθες στη δημοσίευση της λίστας των 100 μεγαλύτερων αποδεκτών χρηματοδότησης, δηλαδή επιδοτήσεων και φθηνών δανείων. Εκτός των προγραμμάτων που «τρέχουν» τα υπουργεία με κονδύλια από το σκέλος των επιδοτήσεων, στον πίνακα περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει τα μεγαλύτερα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θέση 2 για το ΨηφιΔια
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα περιέχει δεδομένα έως και 30 Νοεμβρίου 2024 και βάσει αυτών νο1 φορέας είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με 1,8 δις ευρώ ενώ δεύτερο έρχεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με κονδύλια 1,65 δις. ευρώ.
Τα έργα για τα οποία έχουν «χρησιμοποιηθεί» τα κονδύλια είναι για οπτικές ίνες και υποδομές, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέας υγείας, για την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (Δικαιοσύνη, Κτηματολόγιο κλπ) καθώς και για το CRM.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πολλές φορές έχει αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των έργων στον δημόσιο τομέα, ενώ έχει τονίσει ότι «οι δυνατότητες είναι εδώ, η γνώση είναι εδώ, έχουμε πάρα πολύ καλές εταιρείες πληροφορικής, οργάνωση θέλουμε και να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μας περιμένει». «Ο κλάδος της Υγείας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προς την ψηφιακή μετάβαση. Έχουμε ανάγκη να βρούμε και να συνδυάσουμε δεδομένα από την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων -κάτι που έχει κόπο για να το πετύχουμε- ώστε να χτίσουμε πολιτικές και προϊόντα» έχει τονίσει.
Παράλληλα όμως μέσα στη λίστα των 100 υπάρχουν και φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Ψηφιακής, όπως η ΗΔΙΚΑ με κονδύλια 326 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο με κονδύλια 254 εκατ. ευρώ και το ΕΔΥΤΕ που έχει απορροφήσει πόρους 144 εκατ. ευρώ.
Επίσης εντός λίστας είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας με 40 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με κονδύλια 38 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν οι τηλεπικοινωνίες
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη λίστα των 100 για τους αποδέκτες των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρώτη στη λίστα των τηλεπικοινωνιών είναι η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες με απορροφημένα κονδύλια στα 290 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούν το πλάνο οπτικών ινών που τρέχει ο όμιλος ΔΕΗ.
Αμέσως επόμενη είναι η Terna Fiber, θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με κονδύλια 130 εκατ. ευρώ η οποία έχει αναλάβει να τρέξει σημαντικά έργα οπτικών ινών όπως επίσης και έργα του δημοσίου που έχει οριστεί να υλοποιήσει.
Ακολουθεί ο ΟΤΕ με κονδύλια 93,7 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αποτελεί τον νο1 πάροχο που έχει αναλάβει να τρέξει τα περισσότερα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, ενώ παράλληλα τρέχει και το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών.
Η θυγατρική οπτικών ινών της Nova, United Fiber, είναι πιο χαμηλά στη σχετική λίστα, με κονδύλια που ξεπερνούν τα 49 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Νίκη Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων είναι στις προτεραιότητες
Ποιες εταιρείες «μοιράστηκαν» έργα δημοσίου €4,3 δισ. στην πληροφορική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί