ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο η κίνηση αυτή έχει προαναγγελθεί με σαφήνεια στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου των 51,351 εκατ. ευρώ. Καθώς όπως τονίζεται ,η Ιντρακόμ συμμετοχών, συμφερόντων του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, θα ασκήσει πλήρως τη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της ( θυγατρικής) Intrakat.
Όχι όμως απ’ ευθείας, αλλά μέσω της επίσης θυγατρικής του ομίλου, Ιντρακόμ Technologies. H οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 με έδρα το Λουξεμβούργο.
Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν να μεταβιβαστούν 17.671.019 δικαιώματα της Intrakat, από το χαρτοφυλάκιο της Ιντρακόμ σε εκείνο της Λουξεμβουργιανής θυγατρικής. Προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει τα 10 εκατ. νέες μετοχές της Intrakat, εισφέροντας 19 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς και από την ΑΜΚ η συμμετοχή της Ιντρακόμ στην Intrakat θα παραμείνει στο 36,67%. Αυτή τη φορά ως έμμεσο ποσοστό. Όμως μάλιστα τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, η μετοχική αυτή θέση θα διατηρηθεί για (τουλάχιστον) έξι μήνες μετά από την έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
Οι εξελίξεις στην Intrakat
Προχθές σε δημοσίευμα του mononews τονιζόταν:
Αρχισαν να μορφοποιούνται οι εξελίξεις στην Intrakat, όπου με «δίαυλο» την αύξηση κεφαλαίου των 51,351 εκατ. ευρώ, εισέρχονται νέοι επενδυτές στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.
Στη πρεμιέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, που απορρέουν από ισάριθμες μετοχές, άλλαξαν χέρια δύο «πακέτα». Με τον μεν πρώτο παραχωρήθηκαν 4.676.300 δικαιώματα, στην τιμή των 0,01 ευρώ το ένα, ενώ άλλα 1.500.000 μεταβιβάστηκαν με το δεύτερο. Το οποίο και είχε την ίδια τιμολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, το μεγαλύτερο από τα «πακέτα» των δικαιωμάτων κατέληξε στο fund Orasis, του ιδιαίτερα δραστήριου διαχειριστή Τζώρτζ Έλιοτ. Ο οποίος έχει μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η ΑΜΚ της Intrakat «τρέχει» με όρους έκδοσης 0,5627 νέων μετοχών για κάθε μία παλαιά, τότε γίνεται εμφανές πώς ανά 1,777 δικαιώματα, δίδεται η δυνατότητα απόκτησης μίας νέας μετοχής, με τίμημα 1,90 ευρώ. Ως εκ τούτου το Orasis fund θα λάβει 2,63 εκατ. μετοχές, εισφέροντας 5 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι μετά από την κεφαλαιακή αύξηση θα κατέχει το 3,5% της εταιρείας.
Μόλις προ ημερών το fund του Τζώρτζ Έλιοτ βγήκε από τη «Νίκας» στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Στην αλλαντοβιομηχανία κατείχε το 3,7% και ή έξοδός του με τίμημα στα 1,24 ευρώ ανά μετοχή, «κλείδωσε» σημαντικές υπεραξίες της τάξεως του 50%.
Για το δεύτερο «πακέτο» των δικαιωμάτων της Intrakat, πηγές της αγοράς λένε ότι κατέληξε σε εγχώριο θεσμικό χαρτοφυλάκιο, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο. Πάντως, όπως και να ’χει με τα δικαιώματα αυτά μπορεί να αποκτηθούν 844.119 νέες μετοχές, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να προκύπτει μια μετοχική θέση της τάξεως του 1,1% στην Intrakat, μετά από την ΑΜΚ.
Οι κινήσεις Κούτρα με «φόντο» την ΑΜΚ
Προ ημερών και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας, παραχώρησε 400.000 μετοχές, με συνολικό τίμημα 768.000 ευρώ. Δηλαδή 1,92 ευρώ ανα μετοχή. Η αίσθηση της αγοράς είναι ότι και οι μετοχές αυτές κατέληξαν σε θεσμικό ή θεσμικά χαρτοφυλάκια. Αφήνοντας μετέωρο το ενδεχόμενο να συσχετίζονται ή όχι με τη χθεσινή αγορά των 1,5 εκατ. δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι μετοχές που πούλησε ο Κούτρας «γεννούν» το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ της Intrakat ( με 225.080 νέους τίτλους). Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι παλαιές και νέες μετοχές, θα εκφράζουν το 0,83% της εταιρείας.
Ο 78χρόνος Δημήτρης Κούτρας, αποκαλούμενος και «ιδεολόγος των εργοταξίων» λόγω των αριστερών, πολιτικών του πεποιθήσεων, ήταν επί σειρά ετών το δεξί χέρι του Γιώργου Μπόμπολα. Αποχώρησε από τον «Ελλάκτωρα» όταν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, μετά από μια σκληρή κόντρα, πήραν τα ηνία του ομίλου. Στις αρχές του 2019 πήρε θέση στο μετοχικό σχήμα της Intrakat,έχοντας φιλική σχέση με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα 6.095.432 μετοχές της εταιρείας αποκτήθηκαν έναντι 1,3125 η μία. Λίγο πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ εν συνόλω.
Στην εν εξελίξει ΑΜΚ ο Δημήτρης Κούτρας θα κάνει μόνο μερική εξάσκηση του ποσοστού του, που πρίν από την παραχώρηση των μετοχών ήταν στο 12,69%. Κατ’ ουσίαν στην αύξηση κεφαλαίου δεν βάζει «φρέσκο» χρήμα, αφού η συμμετοχή του είναι οικονομικά ισοδύναμη, με τα έσοδα που προήλθαν από την πώληση μετοχών. Από την οποία και προέκυψαν υπεραξίες 46%…
Με τα δεδομένα αυτά το ποσοστό Κούτρα στην Intrakat θα υποχωρήσει μετά από την αύξηση κεφαλαίου στα επίπεδα του 8,1%. Και μένει να αποδειχθεί αν στο εγγύς μέλλον, υπάρξουν και άλλες κινήσεις από την πλευρά του.
Οι άλλοι μέτοχοι και η ψήφος εμπιστοσύνης
Κρίνοντας με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό της ΑΜΚ, οι χθεσινές παραχωρήσεις δικαιωμάτων αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% της δυνητικής προσφοράς, που μπορεί να γίνει και από άλλους δύο μετόχους. Οι οποίοι επίσης θα έχουν μερική συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, σε σχέση με τα υφιστάμενα ποσοστά τους.
Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για το εκτελεστικό μέλος της εταιρείας Δημήτρη Θεοδωρίδη που κατέχει το 14,44% και θα εισφέρει 3,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 7, 4 εκατ. ευρώ που αφορούν την πλήρη κάλυψη της συμμετοχής.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης, που κατέχει τώρα το 7,56% και θα εισφέρει 1,94 εκατ. ευρώ, έναντι των 3,9 εκατ. ευρώ που απαιτεί η πλήρης κάλυψη.
Απόρροια όλων αυτών είναι τα ποσοστά Θεοδωρίδη και Σουρέτη να βρεθούν αντίστοιχα στο 12,1% και 6,2% μετά από την ΑΜΚ.
Σταθερό σημείο αναφοράς στην Intrakat θα παραμείνει η μητρική Ιντρακόμ του Σωκράτη Κόκκαλη. Η οποία θα ασκήσει πλήρως ( μέσω θυγατρικής της) το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat. Εισφέροντας 19 εκατ. ευρώ και διατηρώντας το ποσοστό του 36,67%.
Διακριτή παρουσία στην ΑΜΚ θα έχει και το δίδυμο των προερχομένων από την απορροφηθείσα «Γαία», Λουκά Λαζαράκη και Δημοσθένη Στασινόπουλου. Η κοινή τους εταιρεία θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής (10,07%) στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, εισφέροντας 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύεται να καλύψει το ίδιο ποσοστό από τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα.
Αναμφίβολα οι νέοι επενδυτές που θα μπούν στο μετοχικό σχήμα της Intrakat ( εισφέροντας περί τα 13 εκατ. ευρώ και αποκτώντας περί το 10%) συνιστούν ένα έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης των προοπτικών της εταιρείας. Που φιλοδοξεί να διευρύνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στον τομέα των έργων υποδομών, των ΣΔΙΤ, όπως επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το real estate.