ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί από επενδυτές για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς θα εξεταστεί από την διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής η οποία δηλώνει σχετικά ότι «υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τα συζητάμε όλα».
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της διοίκησης στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, η διαδικασία της αναζήτησης επενδυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει ολοκληρωθεί η διάθεση στους ενδιαφερόμενους πληροφοριακών στοιχείων για το συγκρότημα. Επιθυμία της διοίκησης είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς πάντως να έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα, όπως ειπώθηκε σχετικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ΤΕΜΕΣ των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan, η Goldman Sachs με τη Marriott και Άραβες επενδυτές.
Όπως επίσης είπε η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, έχει εκταμιευθεί πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων που έλαβε η εταιρεία ως δάνειο από τον επενδυτικό οίκο Fortress, ύψους 45 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας έως την πώληση τμήματος ή του συνόλου του συγκροτήματος. Έχουν αποπληρωθεί οι τραπεζικές υποχρεώσεις σε Alpha Bank (περί τα 22,5 εκατ. ευρώ) και Εθνική (περί τις 800 χιλ. ευρώ) και οι υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, καθώς και υποχρεώσεις σε προμηθευτές και ελληνικό Δημόσιο.
Η διαδικασία πώλησης ξεκίνησε τον Ιανουάριο φέτος, όταν η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στις Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited να βρουν επενδυτές «που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Kαρράς ή της εταιρίας». Βάσει της αποτίμησης στο τέλος του 2018 η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς εκτιμήθηκε σε αξία 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017, ενώ ως πρόσθετο πλεονέκτημα αναφέρεται η άδεια κατασκευής 526 κατοικιών εντός του συγκροτήματος.
Μεταξύ των αποφάσεων της συνέλευσης ήταν και η δυνατότητα πώλησης ζημιογόνων δραστηριοτήτων του ομίλου, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα διαχείρισης στη μαρίνα Σάμου, για την οποία στο μακρινό παρελθόν είχαν γίνει επαφές με την τουρκική Dogus, χωρίς όμως να καταλήξουν σε τελική συμφωνία.