ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εταιρεία που διαθέτει «εργαστήρια» προσομοίωσης υπολογιστών για εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια ή με άλλα λόγια «σχολείο» χάκινγκ, με σκοπό την αντιμετώπιση του, είναι η Hack The Box, στην οποία η Marathon Venture Capital (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, Equifund) επενδύει 1,2 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται το χάκινγκ είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη. Οι δεξιότητες αποκτούνται μέσω πρακτικής ενασχόλησης, αντί πτυχίου. Μία σειρά πιστοποιήσεων έχουν αναδειχθεί για να καλύψουν το κενό της αγοράς, ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές που έχει κάποιος που θέλει να γίνει χάκερ παραμένουν περιορισμένες.
Ο Χάρης Πυλαρινός, ιδρυτής της HackThe Box και διευθύνων σύμβουλος, έπειτα από χρόνια εμπειρίας και διδασκαλίας στον χώρο, όπως αναφέρει, συνειδητοποίησε πως ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθεί κανείς στο χάκινγκ είναι μάθει χάκινγκ, όχι μέσω διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού, αλλά χακάροντας ψηφιακά συστήματα στην πράξη. Κατόπιν αυτού υλοποίησε πλατφόρμα προσομοίωσης υπολογιστικών συστημάτων, προσθέτοντας στοιχεία που θα έκαναν την εμπειρία να μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι. Την ομάδα έχουν πλαισιώσει ως συνιδρυτές οι James Hooker, έμπειρος μηχανικός με πάθος για την κυβερνοασφάλεια και ο Άρης Ζικόπουλος, με εκτενή διαδρομή σε εμπορικούς θέσεις στον χώρο.
Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, η πλατφόρμα της Hack The Box μέτρα ήδη 120 χιλιάδες μέλη και αναπτύσσεται γρήγορα με σκοπό να αποτελέσει την μεγαλύτερη «κοινότητα χάκερ» στον κόσμο.
Το Hack The Box κάθε εβδομάδα λανσάρει ένα καινούργιο εργαστήρι. Όσοι χρήστες καταφέρουν να το χακάρουν, παίρνουν πόντους και ανεβαίνουν στην κατάταξη. Η τελευταία θεωρείται ως πιστοποιητικό αριστείας. Δεν υπάρχει φόρμα εγγραφής στην πλατφόρμα. Κάθε χρήστης πρέπει να την χακάρει για να γίνει μέλος. Η πλατφόρμα προσφέρει προκλήσεις και εργαστήρια με διαβαθμισμένη δυσκολία, ορισμένα απευθύνονται σε αρχάριους, ενώ άλλα απαιτούν για την λύση τους ώρες ή ίσως και μέρες, από τους πιο ικανούς χάκερς στον κόσμο.
Σημειώνεται ότι ο όγκος των δεδομένων που παράγονται, αποθηκεύονται και καταναλώνονται αυξάνεται γεωμετρικά. Με τον ίδιο ρυθμό όμως αυξάνονται και οι περιπτώσεις παραβίασης δεδομένων. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μεγαλώνει, επίσης, αντίστοιχα. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ, για κάθε δύο θέσεις εργασίας στον κλάδο υπάρχει άλλη μία που παραμένει κενή, ενώ ο συνολικός αριθμός ανοικτών θέσεων εργασίας παγκοσμίως ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια. Το ερώτημα είναι λοιπόν πώς μπορούν να εκπαιδευθούν στην κυβερνοασφάλεια τρία εκατομμύρια άτομα.
Η επένδυση της Marathon πρόκειται να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας, ώστε να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση. «Το χάκινγκ είναι ένα νέο άθλημα» δηλώνει ο κ. Πυλαρινός και προσθέτει: «Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, και είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερα μέλη στην κοινότητά μας.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Centaur Analytics: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από Marathon Venture Capital και Detia Degesch
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Marathon Venture Capital: Επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της Causaly
MH ΧΑΣΕΤΕ: Augmenta: Η 5η επένδυση του Marathon Venture Capital, για αγρότες και συνεταιρισμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι