ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος έγινε σε πάνω από 10 εταιρείες του κλάδου, μεταξύ των οποίων στους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ-Nova-Vodafone), στη Unisystems του ομίλου Quest, στη Byte του ομίλου Ideal, στην Cosmos, στην Space Hellas, στην Q&R και σε αρκετές ακόμα.
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο λόγος της εφόδου ήταν από διαμαρτυρίες άλλων μικρότερων εταιρειών του κλάδου αλλά και από εταιρείες του εξωτερικού για την πορεία των διαγωνισμών, αφού πλέον η πίτα των έργων μοιράζεται σε συγκεκριμένους παίκτες της αγοράς, με αποτέλεσμα όσοι μένουν απ’ έξω να διαμαρτύρονται.
H διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Πόλεμος στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι στο επίκεντρο και με εκατοντάδες διαγωνισμούς πληροφορικής να έχουν βγει την τελευταία τετραετία, όλες οι εταιρείες του κλάδου έχουν πάρει μερίδιο από την πίτα, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο, καθώς η πλειονότητα αυτών χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι «σε πολλές περιπτώσεις ο ανταγωνισμός μοιάζει να έχει…μηδενιστεί, καθώς όλοι είναι ευχαριστημένοι, όλοι παίρνουν έργα, σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα ή μεγαλύτερα από όσο θα μπορούσαν να αντέξουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία… περίεργη ησυχία».
Όμως όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, πλέον δεν γίνεται ο χαμός που γινόταν τα πρώτα χρόνια, με προσφορές επί προσφορών από τις εταιρείες του κλάδου, αλλά κατεβαίνουν μία το πολύ δύο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανταγωνισμός.
Αυτό σημαίνει ότι μερικές εταιρείες του κλάδου κατεβαίνουν και παίρνουν τους διαγωνισμούς και κάποιες άλλες μένουν στην «απ’ έξω», πράγμα που δημιουργεί δυσαρέσκεια, καθώς όπως λένε «δεν υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις ισοτιμία». Και μάλλον εκεί εντοπίζεται ο λόγος της εφόδου της ΕΑ.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως όλη αυτή την περίοδο υπήρχε ένα γενικότερο καλό κλίμα μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα προβλήματα μην βγαίνουν στην επιφάνεια. Όμως, όσο περνούν τα χρόνια, και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, τόσο τις εταιρείες όσο και τις αναθέτουσες αρχές, τα προβλήματα θα φαίνονται περισσότερο.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που έχουν πάρει πολλά έργα και άλλες που έχουν πάρει πολύ λιγότερα ή και καθόλου. Αυτό δεν βοηθάει στην ταχύτητα που προχωρούν, καθώς αυτές οι λίγες έχουν «φορτωθεί» μάλλον υπερβολικά και θα δυσκολευτούν να υλοποιήσουν στην ώρα τους τα έργα ψηφιοποίησης.
Όπως υπάρχουν και μικρότερες εταιρείες που επίσης έχουν «φορτωθεί» πολλά έργα, που επίσης θα δυσκολευτούν να εκπληρώσουν. Πηγές τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν για το ύψος του ανεκτέλεστου που μπορεί να έχει μια εταιρεία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν τα έργα στη μέση και θα χαθεί το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε επίσης:
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στον κλάδο τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών
Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα
ΟΔΔΗΧ: Προσφορές 1,046 δισ. ευρώ για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια – Στο 3,75% η απόδοση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα