Με τη δεύτερη δόση των 3,57 δισ. ευρώ να παίρνει το πράσινο φως από την Κομισιόν πριν από περίπου ένα μήνα και να διατίθεται από αρχές του νέου χρόνου, η ελληνική κυβέρνηση πλέον σχεδιάζει την «επόμενη μέρα» των επενδύσεων σε κομβικούς τομείς, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.

Ήδη μέσα στο έτος «έτρεξαν» σπουδαία και με μεγάλη αναπτυξιακή αξία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, περίπου 1,2 δις. ευρώ, ενώ το 2023 το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συνεχιστεί αλλά και να γιγαντωθεί. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης νωρίτερα μέσα στον μήνα, είχε τονίσει ότι συνολικά το 2023 θα δαπανηθούν περίπου 12 δις. ευρώ, με τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα να αναμένεται να τετραπλασιαστούν.

1

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί όπως το e-Justice ή έχουν δρομολογηθεί, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι μεγάλες επενδύσεις του Δημοσίου

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με μεγάλο του «εργαλείο» την Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει αναλάβει να τρέξει όλα τα μεγάλα projectγια την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τα οποία στην πλειοψηφία τους εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνολικά τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η ψηφιοποίηση των Δικαστηρίων της χώρας, το λεγόμενο e-Justice,συνολικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του εν λόγω έργου, με όλα τα τμήματά του, ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες, με την ΚτΠ να βγάζει σε διαγωνισμό το τελευταίο – και μεγαλύτερο- τμήμα του έργου, συνολικής αξίας 97 εκατ. ευρώ.

Επίσης μεγάλα έργα αποτελούν ο μετασχηματισμός των υπουργείων Εξωτερικών και Ναυτιλίας που ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ενώ προσφάτως προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Εξωστρεφής Γεωργία, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα έργα που τρέχουν αλλά και αυτά που είναι στα σκαριά, όπως το SmartReadiness, ύψους άνω των 145 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει, με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, στην «έξυπνη ετοιμότητα», αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα του ελλείμματος σύγχρονων υποδομών στα κτίρια της χώρας. Σημαντικό έργο επίσης είναι το «G-Cloud Next Gen», ύψους 58 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του κυβερνητικού νέφους.

Άλλωστε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη για αναβάθμιση των ταχυτήτων του Ιντερνετ. Συγκεκριμένα έχει χαρακτηρίσει τη μετάβαση στις οπτικές ίνες «αποχαλκοποίηση», ώστε κατ’ αντιστοιχία με την απολιγνιτοποίηση να τονίσει τόσο τη σπουδαιότητα της μετάβασης αυτής όσο και το μέγεθος της πρόκλησης.

Smart Cities

Οι «Έξυπνες πόλεις» αφορούν και τους 332 Δήμους της επικράτειας, προβλέποντας την αναλογική, µε πληθυσμιακό κριτήριο, κατανομή συνολικά 320 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν κυρίως ψηφιακά έργα.

Το giga-project χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο απευθύνεται σε 17 Δήμους συνολικά, µε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, με επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ, οι πόροι των οποίων προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται µε τους υπόλοιπους 315 Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά σχεδόν 230 εκατ. ευρώ, με ποσά από 200.000 ευρώ για τους πολύ μικρούς δήμους, μέχρι και 2,5 εκατ. ευρώ για εκείνους τους δήμους που έχουν λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους.

Διαβάστε επίσης:

ΟΤΕ: Οι επενδύσεις των 187,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

ΚτΠ: 2+1 νέα έργα αξίας 32 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου