ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κυβερνητικός «ανένδοτος» κατά του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και η «σκιώδης αντιπολίτευση» που ασκείται εδώ και ένα χρόνο μέσα στο 12μελες Γενικό Συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος, διαμορφώνουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και με απρόβλεπτη συνέχεια. Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ήρθε να καταδείξει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το γενικότερο συγκρουσιακό κλίμα που παραπέμπει σ’ έναν πολιτικό-οικονομικό «πόλεμο των Ρόουζ». Aυτήν τη φορά, η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν η Ετήσια Έκθεση της ΤτΕ και η αιχμηρή νύξη για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», κάτι που επιμένει να επικαλείται και ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.
Για πρώτη φορά όμως, η Έκθεση αμφισβητήθηκε από τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου της τράπεζας, που είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής να τονίζει στη γενική συνέλευση ότι «θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της Κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην Έκθεση του Διοικητή». Διότι, όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη άποψη «αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα». Ωστόσο, απέναντι στον… Στουρνάρα στάθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, που είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας. Τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα, ότι «η πιθανή εκμετάλλευση του προβληματισμού(για την προληπτική γραμμή στήριξης) μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια, με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα μνημόνια». Και σε αυτήν την περίπτωση, συνιστά πρωτόγνωρο γεγονός η «ανοικτή διαφοροποίηση» που έγινε από μέλος του Γενικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνώριζαν εξ αρχής, για την» επίμαχη αναφορά» στην Έκθεση Στουρνάρα. Καθώς μάλιστα λέγεται, κάποιοι από τους «σκληρούς», εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να μπει φρένο στην… αντικυβερνητική πολιτική του Διοικητή της ΤτΕ και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να καταψηφίσει τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας, στη γενική συνέλευση των μετόχων!!! Αυτή η πρόταση όμως απορρίφθηκε εν τη γενέσει της, καθώς ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου, με πολλαπλές παράπλευρες συνέπειες. Προκρίθηκε έτσι η πιο πρόσφορη τακτική της δημόσιας διαφοροποίησης και όχι της κάθετης άρνησης και της μετωπικής αντιπαράθεσης.
Κατά τα άλλα, ορισμένοι από εκείνους που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, θεωρούν ότι η θέση Στουρνάρα για το «προληπτικό πρόγραμμα» μπορεί να ερμηνεύεται ως «τρικλοποδιά στην κυβέρνηση», αλλά η πραγματική της ανάγνωση είναι άλλη. Διότι αφορά την ανάγκη να υπάρχει μια γραμμή στήριξης της χώρας, καθώς πέραν των άλλων υπάρχει και το ενδεχόμενο της πολιτικής αβεβαιότητας, που μπορεί να προέλθει από το αποτέλεσμα των εκλογών, όποτε κι αν γίνει η νέα προσφυγή στις κάλπες…
Ανεξαρτήτως αυτών, αίσθηση δημιούργησαν και οι αναφορές που έκανε στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος του Συλλόγου των συνταξιούχων της τράπεζας Γιάννης Γοζαδίνος. Μιλώντας για «υπονόμευση και αμφισβήτηση του ρόλου της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή, που δεν περιορίζεται μόνο στις εξωτερικές-εξωθεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς επεκτείνεται και στο εσωτερικό της τράπεζας.» Καταφέρθηκε μάλιστα κατά του υποδιοικητή Θόδωρου Μητράκου, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι «με την ίδια λογική λειτουργεί και ένας περιορισμένος αριθμός Γενικών Συμβούλων, από εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων». Απαντώντας επί αυτών ο Θόδωρος Μητράκος τόνισε ότι «εργάζομαι συνειδητά για τη συνεργασία μεταξύ τράπεζας και κυβέρνησης, προς το συμφέρον όλων. Το μόνο αρνητικό» που μου προσάπτουν είναι ότι τοποθετήθηκα υποδιοικητής από τη σημερινή κυβέρνηση γι’αυτό και με χτυπάει μια συγκεκριμένη ομάδα».
Ο 56χρονος υποδιοικητής της ΤτΕ είναι στην τράπεζα από το 1997 και ανέλαβε το νέο του πόστο τον Μάρτιο του 2015, αμέσως μετά από τις εκλογές που έφεραν για πρώτη φορά στη εξουσία τον Σύριζα, στον πολιτικό χώρο του οποίου ανήκει. Ένα μήνα νωρίτερα, το Φεβρουάριο του 2015, τοποθετήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα. Η τριετής θητεία του οποίου ανανεώθηκε προ ημερών.
Πέρυσι τέτοιες μέρες, η… ανθρωπογεωγραφία του Γενικού Συμβουλίου άλλαξε σημαντικά, με τέσσερα νέα πρόσωπα, καθώς δεν ανανεώθηκε η θητεία των παλαιών. Όλες οι νέες επιλογές είχαν τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, παρά τις διαφωνίες που είχε εκφράσει για κάποιους ο Γιάννης Στουρνάρας. Έτσι στο Συμβούλιο μπήκαν ο CEO των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, o πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο επιχειρηματίας και μέλος του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ Στέφανος Οκταποδάς και η Τζούλια Αρμάγου, επιχειρηματίας του χώρου των καλλυντικών. Εκείνη είναι και η μοναδική γυναίκα στο 12μελες Γενικό Συμβούλιο.
Αν και τα νέα μέλη δε μπορεί να θεωρηθούν όλα ως εκφραστές της κυβερνητικής γραμμής, εν τούτοις αποτελεί κοινό μυστικό ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει όσο κατά το δυνατόν περισσότερο το «ζωτικό χώρο» του Γιάννη Στουρνάρα στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
‘Όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα σε κυβέρνηση και Στουρνάρα θα υπάρξει ακόμη ένα «μπρα ντε φερ» τον ερχόμενο Ιούλιο. Τότε λήγει η εξαετής θητεία του πολύπειρου Ηλία Πλασκοβίτη, στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, δια μέσου του οποίου μετέχει και στο Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ. Το ανοικτό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα συναινέσει στην ανανέωση της θητείας Πλασκοβίτη, ή αν θα θελήσει να τοποθετήσει κάποιον άλλον, δικό της «εκλεκτό» όπως ήδη ακούγεται. Η θητείες των άλλων δύο μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής (και του Γενικού Συμβουλίου) Χαράλαμπου Σταματόπουλου και Γιώργου Ταβλά, λήγουν μεταγενέστερα και μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Κεντρικής τράπεζας της χώρας, είναι και ο δεύτερος υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας που τοποθετήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και έχει εξαετή θητεία. Μέλος του Συμβουλίου είναι επίσης και ο εκάστοτε πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στη τράπεζα, ο οποίος τώρα είναι ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στο νευραλγικής σημασίας Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι σε αδρές γραμμές στο 7 προς 5. Με το Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να έχει μεν την πλειοψηφική αποδοχή (και το «όπλο» της δικής του… διπλής ψήφου σε περίπτωση ισοψηφίας) αλλά να αντιμετωπίζει και μια άτυπη, εσωτερική αντιπολίτευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι εντάσεις δε λείπουν, έστω κι αν χαρακτηρίζονται ελεγχόμενες. Όχι όμως όλες. Όπως για παράδειγμα σε εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2016, όταν Στουρνάρας και Μητράκος είχαν διαδοχικά, θερμά, φραστικά επεισόδια, εν μέσω αντιπαράθεσης για το πρόγραμμα μετεργασιακών παροχών προς τους εργαζόμενους. Με τον διοικητή να λέει στον υποδιοικητή « φτάνει ως εδώ, δε μπορώ να σε ανεχτώ άλλο» και διάφορα άλλα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «χημεία» των δύο πλευρών εξακολουθεί να μην είναι η καλύτερη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουν απομειωθεί οι τριβές. Κάτι που δεν προβλέπεται να συμβεί στις σχέσεις του Κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη με την κυβέρνηση, που εξ αρχής τον θεωρεί ως «κόκκινο πανί». Μένει να διαπιστωθεί αν θα κλιμακωθούν οι «εχθροπραξίες» με το Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο του 2020.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξαφνικός πόλεμος στις τράπεζες για τις καταθέσεις. Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων