Στα «χέρια» της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Delpharm αναμένεται να περάσουν πέντε από τις έντεκα μονάδες παραγωγής που διαθέτει ο ελληνικός όμιλος παραγωγής γενοσήμων Famar (ΦΑΜΑΡ).

Οι δύο πλευρές  βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά έναντι 250 εκατ. ευρώ, σε μια συμφωνία που αναμένεται να κλείσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Μέσω της εξαγοράς, η Delpharm, η οποία διαθέτει ήδη εκτεταμένη παρουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη, στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του δικτύου της.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία, οι τρεις εκ των πέντε μονάδων που θα μεταβιβαστούν βρίσκονται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Orléans (Loiret), στο Aigle (Orne) και στο St-Rémy-sur-Avre (Eure-et-Loire), μία στην Ολλανδία (στο Bladel) και ακόμη μία στο Κεμπέκ του Καναδά.

Το διοικητικό συμβούλιο της Delpharm χαρακτηρίζει συμφέρουσα την κίνηση εξαγοράς των πέντε μονάδων παραγωγής, τόσο για τους μετόχους της όσο και για τους υπαλλήλους της.

«H ολοκλήρωση της συναλλαγής θα επιτρέψει στις μονάδες παραγωγής να εισέλθουν σε νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της Delpharm, Patrick Puy.

Ο φαρμακευτικός όμιλος Famar έχει εμπορική και παραγωγική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πριν από αρκετά χρόνια δημιούργησε ένα σημαντικό δίκτυο, όμως αργότερα κατέρρευσε, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η μητρική εταιρεία, ο Όμιλος Μαρινόπουλος.

Τον Μάρτιο του 2017, η Famar πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες έδωσαν τη διαχείριση στην Pillarstone.

Στα τέλη του 2018 ανακοινώθηκε η αναδιάρθρωση δανείων ύψους 174 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, από τα 234 εκατ. ευρώ στα 118 εκατ. ευρώ με παράταση μάλιστα του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια. Επίσης, ανακοινώθηκε η είσοδος στη φαρμακοβιομηχανία του αμερικανικού fund της Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), που διοχέτευσε στη Famar νέα κεφάλαια 57,6 εκατ. ευρώ μέσω της κοινοπραξίας Pillarstone.

Μετά, όμως, την ουσιαστική διάλυση της Pillarstone, τα δάνεια της Famar πέρασαν, ύστερα από σχετική συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες, στην KKR.

Στόχος της KKR ήταν η πώληση της φαρμακοβιομηχανίας, εν συνόλω ή τμηματικά, κάτι που είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο Patrick Puy, ο άνθρωπος που ανέλαβε επικεφαλής της Famar μόλις στα μέσα του περασμένου Μαΐου. Μάλιστα, ο νέος CEO, είχε προαναγγείλει και την άμεση πώληση τουλάχιστον τριών από τα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου στη Γαλλία.

«Φλερτ» από τη Σλοβενία

Στο μεταξύ, σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pillarstone Europe για τις εταιρείες του ομίλου Famar σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκεται το σλοβένικο fund Elements Capital Management.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Elements Capital, Ανδρέα Γεωργαλλή, το fund έχει ήδη μπει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pillarstone Europe, με στόχο τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων τριών εταιρειών, καθώς μετά από διαγωνισμό που διενήργησε η Lazard για λογαριασμό του αμερικανικού μητρικού ομίλου KKR, η προσφορά του αξιολογήθηκε ως η βέλτιστη από κάθε άποψη.

Το σχέδιο της Elements Capital για την «επόμενη μέρα» της εταιρείας περιλαμβάνει άμεση ένεση ρευστότητας και τακτοποίηση-εκλογίκευση των κεφαλαιουχικών υποχρεώσεων των εταιρειών, αλλά και πλήρη αναδιοργάνωση σε επίπεδο δομών και management.

Ο κ. Γεωργαλλής δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι με την απαραίτητη κεφαλαιακή στήριξη και μια πολιτική ορθής διαχείρισης μπορεί να επιτευχθεί «εκτόξευση» της λειτουργικής κερδοφορίας τους κατά 60% σε ορίζοντα -το πολύ- διετίας.