Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν κάνει αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη προτείνει το υπουργείο Οικονομίας αυστηροποιώντας περαιτέρω τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου προτείνεται παράλληλα με μέτρα για τον εντοπισμό όσων κάνουν κατάχρηση της προστασίας που δίνει ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί καταφύγιο για στρατηγικούς πληρωτές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι όσοι κάνουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Η πλειοψηφία εξ αυτών ζητεί μάλιστα αναβολή της συζήτησης κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, επιτυγχάνοντας παράταση της ασυλίας επί σειρά ετών. Η αναβολή αποδεικνύεται ύποπτη σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που συμμετείχε στις χθεσινές συζητήσεις με τους θεσμούς. Για τον εντοπισμό τους προτείνεται η υποχρεωτική διευθέτηση της οφειλής βάσει της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, η ένταξη στην οποία προϋποθέτει την άρση του απορρήτου.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το ένα τρίτο περίπου όσων έχουν προσφύγει στον νόμο (συνολικά οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 150.000), είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πρόκειται για περιπτώσεις, οι οποίοι αξιοποιώντας «τα παραθυράκια» του νόμου, καταφέρουν να κερδίσουν χρόνο και να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη και αν η οικονομική τους κατάσταση τους επιτρέπει να ανταποκριθούν.

Η πιο συνηθισμένη περίπτωση συστηματικής κατάχρησης του νόμου είναι η υποβολή αίτησης, παρά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη είναι:

• Ο δανειολήπτης να είναι φυσικό πρόσωπο, δηλαδή να μη διαθέτει εμπορική ιδιότητα και

• Το ύψος της ακίνητης περιουσίας να είναι έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο) προσαυξημένο κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.

Οι συζητήσεις των θεσμών αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με τις τράπεζες, οι οποίες εισηγούνται δεκάλογο αλλαγών για το νόμο Κατσέλη. Στις αλλαγές που εισηγούνται οι τράπεζες περιλαμβάνεται

•η άρση του τραπεζικού απορρήτου κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού μηχανισμού για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

• Η θέσπιση της εξωδικαστικής διευθέτησης, ως υποχρεωτικό βήμα πριν η υπόθεση να φτάσει στο δικαστήριο.

• Η άρση της δυνατότητας να παίρνει κάποιος αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, με την υποβολή και μόνο της αίτησης υπαγωγής στον νόμο, αλλά και ο έλεγχος της δυνατότητας κάποιος να υποβάλει πέραν της μιας αίτησης ή αντίστοιχα να παραιτείται από τις αιτήσεις.

• Ο ορισμός αρμόδιου δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση με βάση την κύρια κατοικία του οφειλέτη.

• Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους σταματούν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Ο νόμος επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει επί τρίμηνο την πληρωμή της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχεται από 1η Ιανουαρίου η δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds – Τι θα ισχύει στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Πώς σκοπεύει να μειώσει κατά 12 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια έως το 2019

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωδικός Πλειστηριασμοί: Το 70% των ακινήτων στα χέρια των τραπεζών