Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις, αλλά ειδικά για τον τουρισμό οι συνέπειες δεν δύναται καν να εκτιμηθούν.
Πολλές χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην μετακινηθούν εκτός συνόρων, οι μεταφορές θα γίνονται υπό ειδικές συνθήκες και εδώ στην Ελλάδα, κατεξοχήν τουριστική χώρα, κυβέρνηση, ξενοδόχοι και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό ακόμα δεν γνωρίζουν πώς και τι θα λειτουργήσει για την καλοκαιρινή σεζόν.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ήδη καταγράφεται ανοδική τάση στις τιμές των εξοχικών κατοικιών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, συνέπεια προφανώς της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί, κυρίως από εγχώριους ενδιαφερόμενους.
Όπως φαίνεται, η λογική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους Έλληνες, που δύνανται να προγραμματίσουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, είναι να πάνε με την οικογένειά τους σε ένα σπίτι ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατόν την επαφή με άλλους ανθρώπους. Και οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο ή με αεροπλάνο, αλλά με το αυτοκίνητό τους, κάτι που επίσης καταγράφεται στις τιμές ενοικίασης των εξοχικών κατοικιών στα νησιά, οι οποίες φαίνεται να μειώνονται σε σχέση με το 2019.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, «αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι φαίνεται να πρωταγωνιστούν οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα με τις τιμές μίσθωσης να καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις».
Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνει το Δίκτυο Κτηματομεσιτών, η γνωστή σε πολλούς «Μύκονος της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στον Ν. Ηλείας, σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, παρουσιάζει αύξηση 31,25% στη κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνεται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Διακοφτό του Ν. Αχαΐας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί 16,6% για τον μήνα Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 ευρώ – 756 ευρώ σε αντίθεση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ. Στο γραφικό Γύθειο στην Μάνη επίσης καταγράφονται αυξήσεις από 10,53% έως και 23,49%. Αυξητική είναι η τάση και στους προορισμούς κοντά στην Αττική (Π. Φώκαια, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Αίγινα, Αγκίστρι, Καμένα Βούρλα).
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «το 2019 είχαν καταγραφεί τάσεις σταθεροποίησης με ελαφρά μείωση στις τιμές των τιμών εξοχικών κατοικιών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ από πέρσι μέχρι φέτος σημειώνεται αύξηση των εξοχικών κατοικιών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και με σήμα του Ε.Ο.Τ. Αρκετοί είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες που τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε εκμετάλλευση των εξοχικών τους κατοικιών με στόχο να εξοικονομήσουν έσοδα για την συντήρηση, πληρωμή φόρων καθώς και δανείων που βαρύνουν το ακίνητο.
Παράλληλα, τα τελευταία 2 χρόνια και οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας, προχώρησαν στην τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων που αγόρασαν μειώνοντας σε πολλές περιπτώσεις την τιμή διανυκτέρευσης με στόχο τη μέγιστη πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Γενικότερα, η αγορά – επένδυση σε εξοχική κατοικία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αποτελούσε τα τελευταία χρόνια της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, επιχειρηματική επένδυση με καλές αποδόσεις».