ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αβεβαιότητα, φόβος, αλλά και κρυφές ελπίδες, είναι τα συναισθήματα που επικρατούν ανάμεσα στους ευρωπαίους επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην θέση του “πλανητάρχη”.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις εξετάζουν τρόπους απεξάρτησης από τις ΗΠΑ, και προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, που θα κυριαρχήσει στο μέλλον.
Η νίκη του Ρεπουμπλικανού Τραμπ, αποτέλεσε βασικό θέμα μεταξύ των διακεκριμένων στελεχών της τεχνολογίας στο συνέδριο Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πολλοί από τους παρευρισκομένους δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Τραμπ, ενώ τόνισαν ότι επί του παρόντος, αυτό αποτελεί βασική πρόκληση για τις εταιρείες που διευθύνουν.
“Πρώτα η Ευρώπη”
Ο Andy Yen, Διευθύνων Σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας ανάπτυξης VPN Proton, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει το μότο του Τραμπ, δηλαδή το “πρώτα η Ευρώπη”, σχετικά με την τεχνολογία.
Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τους CEO’s, θα αντιστρέψει την τάση των τελευταίων δύο δεκαετιών, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλές από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες του δυτικού κόσμου – από τις διαδικτυακές υπηρεσίες έως τα smartphones – έχουν κυριαρχηθεί από μερικούς αμερικανικούς κολοσσούς.
“Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να εξελιχθεί”, σημείωσε ο Yen στο CNBC στο Web Summit.
“Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε, να είμαστε πιο επιθετικοί. Και η ώρα είναι τώρα, γιατί τώρα έχουμε έναν ηγέτη στις ΗΠΑ που λέει ‘πρώτα η Αμερική’, οπότε πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας πρέπει να πουν ‘πρώτα η Ευρώπη‘”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Apple, Amazon, Microsoft και Meta – μέσω του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) της ΕΕ – τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δεχτεί μια σειρά από εξονυχιστικούς ελέγχους, αξιολογήσεις και πολύ αυστηρούς κανονισμούς, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του μονοπωλίου τους.
“Όχι” στις υπερβολές λέει ο Τραμπ
Σήμερα, o εκλεγμένος πρόεδρος υπόσχεται να αφήσει πίσω του τις “υπερβολές”, με σύμμαχο τον νέο του “φίλο” (και υπουργό πια) Έλον Μασκ, έναν από τους επικριτές των κανονισμών για την AI.
Παρελθόν φαίνεται επίσης ότι θα αποτελέσει ένα προεδρικό διάταγμα με την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν, που έθετε νέους κανόνες ασφαλείας για όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Σε έγγραφο των Ρεπουμπλικανών, δε, αναφέρεται ένα διάταγμα με “ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες” που εμποδίζουν την καινοτομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πέρσι τον Οκτώβριο, η πρωτοβουλία συνιστά “το ευρύτερο σχέδιο δράσης που ανελήφθη ποτέ για την προστασία των Αμερικανών από πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τα συστήματα AI”.
Μάλιστα, το 2023, σε συνάντηση κορυφής πολιτικών ηγετών, εκπροσώπων του τομέα της τεχνολογίας και ερευνητών με θέμα την τεχνολογική επανάσταση που φέρνει η AI (στην οποία συμμετείχε και η Κάμαλα Χάρις με την ιδιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ), εκφράστηκαν φόβοι για τον ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης, απώλειας θέσεων εργασίας και απάτες γενικότερα.
Οι Big Tech των ΗΠΑ “παίζουν” πολύ άδικα
Η άποψη του Yen, είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να μετριάσει τις προσπάθειές της να περιορίσει τις δυνατότητες των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ.
“Η Ευρώπη κινείται με την νοοτροπία της παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με όλους, πρέπει να ανοίξουμε την αγορά μας σε όλους γιατί πιστεύουμε στη δικαιοσύνη”, είπε στο CNBC.
“Όμως, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. ‘Παίζουν’ εξαιρετικά άδικα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και σήμερα υπάρχει ένας πρόεδρος που βάζει ‘πρώτα την Αμερική'”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Thomas Platenga, Διευθύνων Σύμβουλος της εφαρμογής μεταπώλησης μεταχειρισμένων ενδυμάτων Vinted, με έδρα τη Λιθουανία, προέτρεψε την Ευρώπη να κάνει τις “σωστές επιλογές”, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει τον χαρακτήρα της και δεν θα μείνει πίσω στην κούρσα.
“Αν αναλύσουμε τις κινήσεις των χωρών, θα παρατηρήσουμε ότι προσπαθούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, σχηματίζοντας κοινοπραξίες, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη δύναμη. Διαθέτουμε πολλούς, ταλαντούχους και ιδιαίτερα μορφωμένους ανθρώπους“, είπε.
“Θα πρέπει να είμαστε ασφαλείς, να κρατήσουμε το μομέντουμ και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και την καινοτομία μας, ώστε να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τον υπόλοιπο κόσμο”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι “αν δεν γίνει αυτό, θα μείνουμε πίσω. Κάθε συνεργασία, είναι εμπορική. Και αν δεν υπάρχει προϊόν, οδηγούμαστε σε αδυναμία”.
Το κύριο πεδίο της μάχης
Η συζήτηση στο Web Summit, επικεντρώθηκε στο επίκαιρο θέμα της “κυριαρχίας της AI”, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του μέλλοντος και οι εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα εκτάσεις για να φιλοξενηθούν τα τεράστια data centers που απαιτούνται για την λειτουργία της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Η Microsoft εξελίσσεται ξανά σε έναν βασικό “παίκτη”, αυτή τη φορά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, την ώρα που υπάρχει ανησυχία ότι ο κατασκευαστής των Windows και του Office έχει εξασφαλίσει μια δεσπόζουσα θέση όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο τεχνολογικός γίγαντας συμμάχησε με την OpenAI (κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT), ενώ από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί και να υιοθετήσει την AI, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για μονοπωλιακές πρακτικές.
“Μειώνονται σταδιακά τα έσοδά μας γιατί εξακολουθούμε να βασιζόμαστε στους κολοσσούς, και αυτό κάνει αδύνατη την εξέλιξή μας”, ανέφερε ο Christian Kroll, Διευθύνων Σύμβουλος της μηχανής αναζήτησης Ecosia που εστιάζει στη βιωσιμότητα.
“Η Microsoft είναι ένας πολύ δυνατός ανταγωνιστής”, είπε.
Σημειώνεται ότι η Ecosia συνεργάστηκε πρόσφατα με την μηχανή αναζήτησης Qwant, για να μειώσει την εξάρτηση από τις αμερικανικές Big Tech.
Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη
Στο μεταξύ, από τις αρχές Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος-πλαίσιο της ΕΕ για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και η πρώτη νομοθεσία στον κόσμο που το κάνει αυτό με υποχρεωτικούς κανόνες.
Σταδιακά, οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν.
Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός του Φεβρουαρίου του 2025, θα απαγορευτούν ορισμένες πρακτικές όπως η αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις.
Ο νόμος-ορόσημο περί τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ, εισάγει νέες απαιτήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και επιβάλλει περιορισμούς στις εταιρείες που αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν την AI.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέοι κανόνες είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες τεχνολογίας κυρίως των ΗΠΑ, καθώς εκείνες είναι που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επανεκλογή Τραμπ, για πολλούς σημαίνει “αχαρτογράφητα νερά”, καθώς δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στο μέλλον σε αυτόν τον τομέα.
Όπως επισημαίνει η Shelley McKinley, επικεφαλής στο νομικό τμήμα της πλατφόρμας GitHub, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι κινήσεις του Τραμπ, κατά τη δεύτερη θητεία του.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι πολλές επιχειρήσεις, θα πρέπει να προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια.
Σε κάθε περίπτωση, η ατζέντα του νέου προέδρου θα αποκαλυφθεί από τις αρχές του νέου έτους, με τον ευρωπαϊκό κλάδο τεχνητής νοημοσύνης, να παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία.
Διαβάστε επίσης:
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς η περιουσία οκτώ AI billionaires ξεπέρασε το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας!
Microsoft: «Κυνήγι» παραπληροφόρησης στις αμερικανικές εκλογές – Πώς η AI επηρεάζει την κοινή γνώμη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι εθνικές Αρχές και οι φορείς για την προστασία από τη χρήση Al
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σολτς στο Μαγδεμβούργο: Τρομερή πράξη να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς με τέτοια βαναυσότητα(upd)
- Σεισμός τώρα 2,1 Ρίχτερ στο Χαλάνδρι, αισθητός και στην Αθήνα
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας