ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Όπως σημείωσε η κα Σδούκου, εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.
«Ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «θέλω να πιστεύω θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κα. Σδούκου έθεσε το ερώτημα «Αν έχουμε τελικά παραγωγή φυσικού αερίου προτιμούμε να εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;», υπενθυμίζοντας στη συνέχεια τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες.
«Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη», ανέφερε.
Σδούκου: Τέσσερις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας
Η κα. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερις δράσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης της εξορυκτικής βιομηχανίας.
Αυτές περιλαμβάνουν:
-Τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων με την επικαιροποίηση του μεταλλευτικού κώδικα που «μετρά» 50 χρόνια ζωής.
-Την συντόμευση των χρόνων αδειοδότησης με όριο τα 2 χρόνια που θέτει η ΕΕ μέσω της δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
-Την αξιολόγηση των όρων και κανόνων που ισχύουν σε περιοχές Natura. «Η εξορυκτική βιομηχανία δεν πρέπει να αναπτύσσεται σε βάρος του περιβάλλοντος, όμως μεγάλο εύρος των ορυκτών πόρων δεσμεύεται εντός αυτών των περιοχών χωρίς προοπτικές αξιοποίησης και μάλιστα σε κρίσιμα ορυκτά όπως ο βωξίτης», είπε η υφυπουργός.
-Την εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών και ιδιαίτερα κρίσιμων.
Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι είναι υπό κατάρτιση οι λίστες των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών σε επίπεδο ΕΕ και ότι στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί πάνω από το 25% των ορυκτών που βρίσκονται σε αυτές. Παράλληλα προχωρά ο προσδιορισμός στρατηγικών έργων εξόρυξης εντός και εκτός ΕΕ.
«Έχουμε ενδείξεις ότι η ελληνική γη έχει όλα αυτά που θέλουμε. Πρέπει να σταθούμε στο πώς θα τα αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε. «Έχουμε» κατέληξε «γερές βάσεις, με μεταλλευτικό κλάδο που ανθεί, εξαιρετική γεωλογική αρχή, επιστήμονες και εργαζόμενους, ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο, ευκαιρίες χρηματοδότησης και αμέριστη πολιτική στήριξη. Έχουμε αποθέματα παγκόσμιας κλάσης, όπως στο βωξίτη και τον χαλκό, πλεονέκτημα στα logistics λόγω γεωγραφικής θέσης και με την εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε να πάμε καλύτερα».
Διαβάστε επίσης:
Ο Αλεξέι Ναβάλνι έγραψε τα απομνημονεύματά του πριν πεθάνει, ανακοίνωσε η χήρα του
Ευρωσύμβουλοι: Στα 2,055 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023
Πέθανε στα 76 του ο Ο. Τζ. Σίμπσον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού – Τα μέτρα των 1,1 δισ. για το 2025
- Ποιοι Ελληνες πήγαν στο Gala του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη Νέα Υόρκη που είχε εισιτήριο 2.500 δολάρια
- Πλειστηριασμοί: Νέο σφυρί για Λαϊνόπουλο – Σε αναστολή τα ιμάτια του Παζαρόπουλου
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος