ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, «αν εξασφαλίσουμε το 20% αυτών των έργων θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Σημειωτέον ότι το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση κατασκευαστικών έργων της Intrakat σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε υπογεγραμμένα έργα.
Όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, τα έργα που περιλαμβάνονται στο ανεκτέλεστο εξασφαλίζουν περιθώριο κερδοφορίας της τάξης του 10%, δεδομένου κι ότι η «προίκα» της Άκτωρ περιλαμβάνει πρόσφατους διαγωνισμούς και νέα έργα, που δεν κατακυρώθηκαν με δυσθεώρητα ύψη εκπτώσεων.
Να σημειωθεί ότι το μεικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου διαμορφώθηκε σε 10% το 2023 και το περιθώριο EBITDA στο «υγιές» 4%.
O όμιλος επέστρεψε σε θετικό πρόσημο στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, έπειτα από δύο χρόνια. Τo EBITDA έφτασε τα 16 εκατ. έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά ανήλθαν σε 3 εκατ. από ζημιές 24 εκατομμυρίων ένα χρόνο πριν. Σε ό,τι αφορά το τζίρο της, αναπτύχθηκε κατά 83%, στα 412 εκατ. ευρώ.
Ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO της Intrakat διευκρίνισε πως η συμβολή της Άκτωρ στα έσοδα το τελευταίο δίμηνο (σ.σ. η εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο) ήταν ουσιαστικά μηδενική, επομένως η ανάπτυξη του ομίλου προήλθε από την Intrakat.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος δύναται να χρηματοδοτήσει εύκολα τα έργα που αναλαμβάνει χάρη στην κεφαλαιακή του διάρθρωση. Το 2023 τα ίδια κεφάλαια της Intrakat ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 168%, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια.
«Πέρσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα φτάσουμε σε break even, το πετύχαμε με το παραπάνω. Τα οικονομικά αποτελέσματα θέτουν καλές βάσεις για το 2024, οπότε αναμένεται σημαντική αύξηση του EBITDA», είπε ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε σταθερά έσοδα από τις παραχωρήσεις και στοχεύουμε στο ίδιο και για τους τομείς των κατασκευών και των ΑΠΕ».
Επέκταση στη Ρουμανία
Ερωτηθείς για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Intrakat στη Ρουμανία, όπου ο όμιλος έχει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ για έργα εκτελεστά εντός διετίας, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας. «Έχουμε βάσιμες ελπίδες να πιστεύουμε ότι θα αυξήσουμε το ανεκτέλεστο στη χώρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ανοίξει το δρόμο για νέα έργα στη Ρουμανία».
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο περιθώριο EBITDA κατέγραψε πέρσι ο κλάδος των ΑΠΕ, ένας από τους τρεις πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους ποντάρει η Intrakat. Το περιθώριο EBITDA του κλάδου διαμορφώθηκε σε 53%, ενώ οι ΑΠΕ συνεισφέρουν το 18% του ομιλικού EBITDA.
Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία έργα ισχύος 20 MW, με την Intrakat να στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο αιολικών ισχύος 0,7 GW, ηλιακών 0,6 GW και έργων αποθήκευσης ισχύος 0,9 GW μετά το 2026.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του deal της εταιρείας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Intrakat μεταβίβασε στη ΔΕΗ 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται ως μέτοχος με 49% σε εταιρείες συμμετοχών της Intrakat που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 1,6 GW, με την αξία της κοινής επένδυσης να υπερβαίνει το 1 δισ. στην πλήρη ανάπτυξή της.
Διαβάστε επίσης:
Ηλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Ideal: 110 έως 115 εκατ. ευρώ το ποσό που αναμένεται να λάβει από τη Guala για την ASTIR Vitogiannis
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Generali: Ισχυρή ανάπτυξη και άλμα 5% στα κέρδη τριμήνου
- Η Κωτσόβολος συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά στην έκθεση XENIA 2024 με το «K2B – Business empowerment by Kotsovolos»
- Η Pfizer κατέκτησε 13 βραβεία στα φετινά HR Awards
- Παναθηναϊκός ΑΟ: Αίτημα για ΓΣ με θέμα την πιθανή καταγγελία της σύμβασης για Βοτανικό