ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεδομένου ότι πρόσφατα έχουν καταγραφεί ισχυρά κέρδη στις τιμές των εμπορευμάτων, εικάζεται ότι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ενός λεγόμενου υπερ-κύκλου – μιας διαρκούς περιόδου αυξανόμενης ζήτησης που υπερβαίνει την προσφορά.
Οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων έχουν κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω γεωπολιτικών ζητημάτων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς έχει επίσης επηρεάσει τις τιμές.
Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση για εμπορεύματα, οι παραγωγοί ήταν απρόθυμοι να αυξήσουν την προσφορά, προκαλώντας τελικά, περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Ο James Luke, ειδικός σε θέματα βασικών εμπορευμάτων στη Schroders, εξηγεί τι κρύβεται πίσω από τις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά βασικών εμπορευμάτων, ιδίως όσον αφορά στην αδυναμία ζήτησης που εμφανίζει η Κίνα και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει μια παγκόσμια ύφεση στην αγορά.
Γιατί οι εταιρείες φοβούνται τόσο πολύ να προσφέρουν σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά;
«Με λίγα λόγια, το περιβάλλον των αποδόσεων είναι πολύ αβέβαιο. Οι επενδύσεις στα εμπορεύματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μετάλλων, είναι αρκετά μακροπρόθεσμες, επειδή ουσιαστικά η επένδυση έχει βάθος 15ετίας ή και 20ετίας. Οι περισσότεροι παρατηρητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα καταρρεύσει σε πέντε χρόνια, καθώς ο κόσμος θα μεταβαίνει σε καθαρή ενέργεια. Επομένως, θα θέλατε να κάνετε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα περιττό περιουσιακό στοιχείο σε λιγότερο από τα μισά της ζωής του;
Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες βασικών μετάλλων για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση, αλλά η παραγωγή αυτών των μετάλλων είναι, στο σύνολό της, εντάσεως άνθρακα και η δυνατότητα προσθήκης “καθαρών” προμηθειών είναι περιορισμένη. Αυτό, είναι ένα άλυτο παράδοξο και αποτελεί σημαντικό μέρος του λόγου για τον οποίο οι επενδύσεις κεφαλαίου παραμένουν χαμηλές, παρά την αύξηση των τιμών».
Πώς επηρεάζουν την προσφορά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
«Η άποψή μας είναι ότι δεν έχουμε ακόμη αισθανθεί τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, στην παγκόσμια αγορά. Πιστεύουμε ότι το εμπάργκο που έχουν ξεκινήσει οι Ευρωπαίοι, θα ξεκινήσει πλήρως στο τέλος του τρέχοντος έτους με κάποιες παραχωρήσεις προς τους καταναλωτές, όπως η Ουγγαρία. Αυτό, θα μειώσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Δεν υπάρχει περίπτωση, κατά την άποψή μας, να εκτραπεί έστω και το ήμισυ αυτής της προσφοράς στην Άπω Ανατολή».
Πώς έχει επηρεάσει η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα τις αγορές εμπορευμάτων;
«Η κινεζική ζήτηση είναι πράγματι εξαιρετικά αδύναμη, αλλά θα έλεγα ότι έχουμε ήδη απορροφήσει μια σημαντική υποχώρηση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. Απορροφούμε ένα σημαντικό σοκ στη ζήτηση πετρελαίου και παρόλα αυτά, τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως παραμένουν χαμηλά. Τα αποθέματα μετάλλων παγκοσμίως παραμένουν χαμηλά, ιδίως στη Σαγκάη, γεγονός που είναι πολύ εντυπωσιακό.
Τελικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η Covid-19 είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της κινεζικής αγοράς ή είναι κάτι που δημιουργεί βραχυπρόθεσμο αντίθετο άνεμο στη ζήτηση. Εν τέλει, η κινεζική κυβέρνηση θα το ξεπεράσει με τη με δύσκολο τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι η περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.”
Ο ρόλος της Κίνας στις αγορές βασικών εμπορευμάτων σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από όταν ήταν εκκολαπτόμενος ο καταναλωτής του υπερ-κύκλου από το 2002 έως το 2005. Τότε, ήταν που η Κίνα ξαφνικά από καθαρός εξαγωγέας σχεδόν όλων των εμπορευμάτων τη δεκαετία του 1990, μετατράπηκε σε μαζικό εισαγωγέα μετάλλων και αύξησε σιγά σιγά και τις εισαγωγές πετρελαίου. Είναι σαφές ότι ο κατασκευαστικός κύκλος βρίσκεται σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο. Οποιοσδήποτε περιμένει ότι οι κινεζικές εισαγωγές μετάλλων θα αυξηθούν όπως στο παρελθόν, είναι σαφές ότι θα κάνει μεγάλο λάθος» αναφέρει.
Ενώ η Κίνα δεν πρόκειται να περάσει από άλλο σημείο καμπής όπως είδαμε στη δεκαετία του 2000 για τις αγορές μετάλλων, μπορεί κάλλιστα να περάσει από ένα σημείο καμπής παρόμοιου μεγέθους στις γεωργικές αγορές. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι σαφείς- έχουμε πολύ δύσκολες τάσεις στην εγχώρια παραγωγή και αυξημένη κατά κεφαλήν κατανάλωση. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αποθεματοποίηση των γεωργικών και ευρύτερων βασικών εμπορευμάτων, επειδή ανησυχεί αρκετά για το εξωτερικό περιβάλλον”.
Πώς παράγοντες όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και η απαλλαγή από τον άνθρακα ευνοούν έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων;
«Η αποπαγκοσμιοποίηση θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλα τα εμπορεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να αναλάβουν νέα έργα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πράγματι, μία από τις συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης είναι ότι αποτελεί μια φωνή αφύπνισης για τις κυβερνήσεις που έχουν εξαρτηθεί υπερβολικά από συγκεκριμένες περιοχές.
«Η απανθρακοποίηση τροφοδοτεί άμεσα την έννοια του “πράσινου πληθωρισμού”, δηλαδή της απότομης αύξησης της τιμής των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άποψη του ESG, η απαλλαγή από τον άνθρακα στον τομέα των βασικών εμπορευμάτων παρουσιάζει επίσης κάποιες προκλήσεις, εκτός εάν έχει κανείς την απόλυτα πράσινη πηγή ενέργειας ή πρόσβαση σε υδροηλεκτρικούς πόρους για την τήξη αλουμινίου, για να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση για αυτού του είδους τα έργα.
Σε γενικές γραμμές, η απαλλαγή από τον άνθρακα παρουσιάζει ένα δίλημμα. Καθώς η ζήτηση για τα μέταλλα που απαιτούνται για τα ηλεκτρικά οχήματα ή τις ανεμογεννήτριες αυξάνεται σημαντικά, η παραγωγή αυτών των υλικών γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω του αυξανόμενου κόστους των αδειών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Προειδοποιεί για μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1
Φυσικό αέριο: Μείωση της χρήσης κατά 15% προτείνει η Κομισιόν
ExxonMobil-ΕΛΠΕ: Τι φέρνει η ισχυρή συμμαχία στην έρευνα υδρογονανθράκων Δυτικά της Κρήτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος σε Στουρνάρα: Παράλογα τα τραπεζικά κέρδη να είναι 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο
- Τα 16 πρόσωπα της ναυτιλίας που σκαρφάλωσαν στη λίστα MONONEWS100
- Απίστευτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο
- Τραμπ: Απαιτεί συγνώμη από την επίσκοπο που του ζήτησε να «λυπηθεί» τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους μετανάστες