ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aνάπτυξη της τάξεως του 7% αναμένεται να έχει το 2025 ο κλάδος των ηλεκτρικών εξοπλισμών και αυτοματισμών για τα κτήρια, όπως τόνισε ο Σπύρος Ράπτης, Country General Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο της Schneider Electric, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.
Η Schneider Electric είναι μία πολυεθνική εταιρία με έντονη τοπική παρουσία, με περισσότερα από 45 χρόνια στην ελληνική αγορά. Πλέον από μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού, έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο να δίνει εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις και αυτοματισμούς ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των σύγχρονων κτηρίων.
Ο κ. Ράπτης, μίλησε για το μέλλον της αγοράς κτιρίων στην Ελλάδα, για τις προοπτικές που δημιουργεί για τις πωλήσεις της εταιρείας η ανάπτυξη των data center και τις δυνατότητες της χώρας να καθιερωθεί ως τεχνολογικός κόμβος έρευνας και ανάπτυξής.
Προνομιακός παρουσιάζεται ο κλάδος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού γραφείων, ανακαινίσεων και μεγάλων κτιρίων για την εταιρεία, από τον οποίο προέρχεται το 50% των εσόδων της. Όπως επισήμανε, «Αν δει κανείς τις ανακοινώσεις έργων, λόγω του ελληνικού και μόνο η αγορά θα έχει μια ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».
Επικαλούμενος έρευνα του ΙΟΒΕ ο Αντώνης Ποθητός, Specifiers & Integrators Channels Director της Schneider Electric, προσέθεσε στην επικείμενη ανάπτυξη των κατασκευών. Πράγματι, με βάση τις υποθέσεις αυτές εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε Κατασκευές θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2023-2026. Ειδικότερα, μεσοπρόθεσμα εκτιμώνται επιπρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές και κατοικίες ετησίως ύψους έως 3,0% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2022 με το ποσοστό των επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα να φτάνει μέχρι το 8,6% του ΑΕΠ το 2025.
Ο κ. Ράπτης, αναφερόμενος στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο κλάδος φέτος, επισήμανε πως οι εξοπλισμοί με τους οποίους προμηθεύει η εταιρεία υπό κατασκευή κτίρια αλλά και σε επίπεδο ανακινήσεων βρίσκεται στο 5 -6%. Ωστόσο για το 2025 αλλά και τα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Η διοίκηση της Schneider Electric αναφέρθηκε επίσης στις δυσλειτουργίες που δημιουργούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων στον κατασκευαστικό κλάδο με αποτέλεσμα η εξέλιξη των οικοδομών να παρουσιάζεται ως αργή.
Σχετικά με τα αίτια των καθυστερήσεων αναφέρθηκαν στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στις χρηματοδοτήσεις.
Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού σήμερα, η εικόνα δείχνει μια ομαλοποιημένη αγορά σε επίπεδο κοστολογίων και όσον αφορά την αύξηση των πρώτων υλών και των προϊόντων, μια σταθεροποίηση.
«Το 2021-2022 οι τεράστιες ελλείψεις υλικών οδήγησαν σε αύξηση του κόστους, όσοι είχαν ξεκινήσει έργα βρέθηκαν με κόστος συν 20-30% και με καθυστερήσεις άνω των 6 μηνών. Μετά τον covid δημιουργήθηκε μεγάλη απορρύθμιση παραγωγής και logistics. Όλα αυτά πλέον έχουν ομαλοποιηθεί», επισήμανε συμπληρώνοντας ο κύριος Ράπτης.
Για την Schneider Electric ο κτιριακός τομέας αποτελεί το 50% των εσόδων της και φαίνεται να είναι από τους πιο προσοδοφόρους αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν, οτιδήποτε έχει σχέση με αυτοματισμό είναι πιο σημαντικό καθώς είναι προστιθέμενης αξίας, προϊόντα λύσης, εφαρμογής και services.
Η Schneider Electric και τα data centers
Η ανάπτυξη των data cenetrs στην Ελλάδα δημιουργεί προοπτικές για τις πωλήσεις της εταιρείας καλύπτοντας τις ανάγκες σε εξοπλισμό.
Όσον αφορά τα data center, σήμερα οι πωλήσεις αποτελούν περίπου 25% των εσόδων. Το 2023 και 2024 ήταν μια καλή χρονιά και όλα δείχνουν σταθεροποίηση των εσόδων από αυτά τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η ολοκλήρωση επενδύσεων για τα data center παρουσιάζει καθυστερήσεις, ενώ η προοπτική ενισχύεται από τα σχέδια και για Ai data center όπως επισήμανε κ. Ράπτης.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τριών ειδών data center, τα κλασικά cloud μεγάλα data center, πολύ λίγα AI data center και υπάρχουν και κάποια υβριδικά που σε τεχνολογία θυμίζουν τα παλιά cloud. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή η σκέψη είναι για ένα με δύο AI data center στην Ελλάδα.
«Αυτό όμως σαν vision είναι σωστό, καθώς δεν είμαστε η χώρα που το μέλλον της είναι στη βαριά βιομηχανία, χάσαμε αυτό το τρένο άρα πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία, στην ψηφιακή τεχνολογία ώστε να γίνουμε ένα power tech hub» κατέληξε ο κ. Ράπτης.
«Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ καλή ποιότητα εργατικού δυναμικού, μηχανικοί που ξεκινάνε από την εταιρεία στην Ελλάδα, καταλήγουν να εργάζονται για την Schneider σε όλον τον κόσμο» συμπλήρωσε.
Βιωσιμότητα και ενεργειακή διαχείριση
Ο κ. Ποθητός αναφερόμενος στο κομμάτι του sustainability, επισήμανε τον ρόλο της εταιρείας: «Σαν εταιρεία έχουμε δεσμευτεί και μπορούμε να παίξουμε έναν πρωταρχικό ρόλο στο κομμάτι της βιωσιμότητας αλλά και της ενεργειακής διαχείρισης τα οποία είναι και αλληλένδετα, άρα και τεχνολογικά οτιδήποτε παράγουμε πλέον σε επίπεδο προϊόντων γίνεται με αυτό το δεδομένο, δηλαδή έξυπνο προϊόν και διασυνδεδεμένο που να σέβεται τη βιωσιμότητα τη δικιά μας, των συνεργατών μας και του πλανήτη».
«Αν λέγαμε πως θέλουμε να δούμε τη Schneider τα επόμενα χρόνια, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που εξειδικεύεται στο να δίνει λύσεις τεχνολογικές παρά μια εταιρεία που παράγει ένα πλαστικό ή μεταλλικό προϊόν».
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Ομόλογο 65 εκατ. στη REDS για απόκτηση νέων ακινήτων
Μαθιός Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TikTok: H απάντηση του CEO Σου Ζι Τσιού στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – «Ευγνώμονες που έχουμε την υποστήριξη του Τραμπ»
- ΒΜW Μ: Ηλεκτρικό το πιο δημοφιλές μοντέλο του 2024!
- Ισραήλ – Παλαιστίνη: Οι 33 Ισραηλινοί όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι – Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
- Ισραήλ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επικύρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός