ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για σχεδόν δυο μήνες οι αγρότες όλης της χώρας θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στα νέα Σχέδια βελτίωσης, καθώς από την περασμένη εβδομάδα γίνονται δεκτοί οι φάκελοι, με καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί η Τρίτη, 16η Μαΐου.
Τα νέα Σχέδια Βελτίωσης κάνουν «στροφή» στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πρωτογενή τομέα, όπως προκύπτει από τα κριτήρια αξιολόγησης και τους όρους επιλεξιμότητας που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην τελευταία προκήρυξη.
«Συνεχίζουμε με πράξεις να είμαστε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς». Προσθέτοντας πως: «Τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης» βάζουν την παραγωγή μας σε μια νέα εποχή, αυτή της «ευφυούς γεωργίας» και της «γεωργίας ακριβείας» καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι «Τα οφέλη είναι πολλά: μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας -αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- μειώνουμε το κόστος της ενέργειας, βελτιώνουμε τα προϊόντα μας. Δημιουργούμε, δηλαδή, ένα πραγματικά βιώσιμο και «πράσινο» πρωτογενή τομέα».
Οι παραγωγοί φέτος θα μπορούν μόνο ηλεκτρονικά να καταθέσουν τις αιτήσεις στήριξης στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ ενώ μπορούν να υπερδεσμευτούν μέχρι τα 250 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ενώ δεν θα πρέπει να μην είναι μεγαλύτεροι των 63ων ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι επιλέξιμα τα συλλογικά σχήματα.
Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:
– 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
– 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.
– 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.
– 8.000 ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.
Σε ό,τι αφορά τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό για κάθε δικαιούχο, φτάνει τις 250.000 ευρώ. Ωστόσο για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ πρέπει η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης κατά την υφιστάμενη κατάσταση να ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% της επένδυσης.
Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού πρωτογενή τομέα, αυτό του κατακερματισμένου κλήρου δίνεται μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης καθώς είναι η πρώτη φορά που είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά όμορης αγροτικής γης με στόχο τη συνένωση αγροτεμαχίων.
Επίσης, για πρώτη φορά είναι επιλέξιμες δαπάνες αυτές για την αγορά οικίσκων για τη φιλοξενία εργατών γης. Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε φτάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από πολλούς φορείς, αποτελώντας μια προσπάθεια συγκράτησης των υπαρχόντων εργατών γης αλλά και προσέλκυση νέων, αλλοδαπών στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Σημαντικές αλλαγές εντοπίζονται και στην βαθμολογία. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 50% η βαθμολογική επιρροή που προκύπτει από την πραγματοποίηση καινοτόμων επενδύσεων.
Επίσης, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε επενδυτικά σχέδια που εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υλοποιηθούν, αλλά και σε εκμεταλλεύσεις που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Για πρώτη φορά βαθμολογείται η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου επιπέδου ΤΕΙ / ΑΕΙ ή ανώτερου καθώς στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση της δραστηριοποίησης γεωργών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Επιπλέον δίνεται σημαντική βαθμολογική ενίσχυση σε όσους είναι μέλη συνεταιρισμών ή/και ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, και τέλος, η βαρύτητα της βαθμολογίας των Περιφερειακών Επιλογών (προωθούμενες καλλιέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας) είναι υπερδιπλάσια από την βαρύτητα των επιλογών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου ο καθορισμός των προτεραιοτήτων να καθορίζεται κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο.
Για την γρήγορη αξιολόγηση των αιτήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τη διεύρυνση του μητρώου αξιολογητών ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση αυξάνεται σημαντικά και η αμοιβή ανά αξιολογούμενο φάκελο.
Τέλος, σύμφωνα με τον κανονισμό οι επενδύσεις τις συγκεκριμένης δράσης πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και συνεπώς ορίζεται ως όριο υποβολής των αιτήσεων πληρωμής η 15η Οκτωβρίου του 2025.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: