• Business

    Saudi Aramco: Πουλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες μετοχές αξίας 12 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι προς πώληση μετοχές της Saudi Aramco, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις οποίες προσέφερε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σε αναζήτηση κεφαλαίων για τη στήριξη των σχεδίων οικονομικού μετασχηματισμού της οικονομίας της.

    Το βιβλίο προσφορών καλύφθηκε εντός του εύρους τιμών από 26,70 ριάλ έως 29 ριάλ, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Αν και δεν ήταν αμέσως σαφές το ποσοστό της ζήτησης από το εξωτερικό, τρεις πηγές ανέφεραν στο Bloomberg πως υπήρξαν προσφορές τόσο από τοπικούς όσο και από ξένους επενδυτές.

    Η έκταση της ξένης συμμετοχής θα παρακολουθείται στενά ως δείκτης ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια της IPO της Aramco το 2019, οι ξένοι επενδυτές είχαν σε έναν μεγάλο βαθμό παραιτηθεί λόγω των προσδοκιών αποτίμησης της εταιρείας, αφήνοντας την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να εξαρτάται από τους ντόπιους αγοραστές. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μετοχών ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκέντρωσε προσφορές συνολικές αξίας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με περίπου το 23% των μετοχών να διατίθεται  σε ξένους αγοραστές.

    Η κυβέρνηση ξεκίνησε την προσφορά την ίδια μέρα που ο OPEC+ αποφάσισε να προχωρήσει στην επέκταση των βασικών περικοπών στην ημερήσια παραγωγή αργού έως και το τέλος του 2025 (επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του 2024), ενώ θα καταργήσει ορισμένα από αυτά τα περιοριστικά μέτρα από τα τέλη του έτους. Αυτό θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να χαλαρώσει τους περιορισμούς παραγωγής στην Aramco.

    Οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν 1,9% την Κυριακή, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 14% από την αρχή του τρέχοντος έτους, όταν το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ένα μερίδιο που κατείχε, και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδά της εδώ και έναν χρόνο.

    Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το επενδυτικό ταμείο του βασιλείου κατέχει ένα επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μέτοχος μετά την προσφορά, η οποία είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια.

    Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε το 2021 ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να πουλήσει περισσότερες μετοχές της Aramco στο μέλλον. Σχέδια που κέρδισαν δυναμική πριν από ένα χρόνο, όταν το βασίλειο άρχισε να συνεργάζεται με συμβούλους για να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας επόμενης προσφοράς.

    Η συμφωνία κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων πωλήσεων μετοχών παγκοσμίως από την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για τη διαφοροποίηση της οικονομίας καθώς το βασίλειο επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και έργα όπως το Neom.

    Η προσφορά ενισχύει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκεντρώσει μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Οι διεθνείς πωλήσεις ομολόγων φέτος απέφεραν 17 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κυβέρνηση έχει επίσης πουλήσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα ριάλ στην εγχώρια αγορά, από μόλις 20 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Η συμφωνία συμπίπτει με μια περίοδο έντονης ζήτησης για νέες πωλήσεις μετοχών στη Σαουδική Αραβία. Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις εταιρείες άντλησαν συνολικά προσφορές 176 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αρχικές δημόσιες προσφορές.

    Διαβάστε επίσης

    OPEC+: Συμφωνία για επέκταση των βασικών περικοπών μέχρι το τέλος του 2025 – Παράταση και στις «εθελοντικές»



    ΣΧΟΛΙΑ