• Business

    Saudi Aramco: H πώληση μετοχών της θα αποφέρει στη Σαουδική Αραβία τουλάχιστον 11,2 δισ. δολάρια

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Η δημόσια προσφορά μετοχών της Saudi Aramco αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους συμφωνία των τελευταίων τριών ετών παγκοσμίως.

    Τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τις πολυδάπανες προσπάθειες της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας του βασιλείου.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει περίπου 1,55 δισεκατομμύρια μετοχές προς 27,25 ριάλ (7,27 δολάρια ΗΠΑ) η κάθε μία, σύμφωνα με άτομα πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η τιμή είναι σε discount 6% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία βρίσκονταν στα 29 ριάλ.

    Εκδηλώθηκε ζήτηση για όλες τις μετοχές μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων την Κυριακή, ενώ η συμφωνία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ανέφερε το Bloomberg News την Πέμπτη.

    Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί άμεσα πόση ακριβώς ζήτηση προήλθε από το εξωτερικό, αλλά οι ξένοι επενδυτές υπέβαλαν αρκετές προσφορές ώστε να καλύψουν πλήρως την προσφορά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Πρόκειται για μια σημαντική μεταστροφή σε σχέση με την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2019, όταν τα παγκόσμια κεφάλαια απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να συμμετάσχουν, αφήνοντας την κυβέρνηση να βασιστεί σε εγχώριους επενδυτές.

    Στην τρέχουσα πώληση τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στη συμμετοχή του εξωτερικού, παρά τις δυσμενείς προοπτικές της αγοράς πετρελαίου εν μέσω ισχυρών ανησυχιών για την προσφορά και τη ζήτηση στην Κίνα.

    Σημαντικό ρόλο στην πώληση αυτή την φορά αποτελεί το ετήσιο μέρισμα της Aramco ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η μετοχή της εταιρείας, ωστόσο, είναι ακριβή σε σύγκριση με τις μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες.

    Aramco Pays World's Largest Dividends | Oil giant's returns are worth more than the next eight payouts combined
    Η Aramco πληρώνει το μεγαλύτερο μέρισμα στον κόσμο

    Η μετοχή της Aramco έκλεισε στα 28,30 ριάλ την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση 2,4% από την αρχή της εβδομάδας.

    Η σαουδαραβική κυβέρνηση πουλάει μετοχές του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα για να συγκεντρώσει κεφάλαια για τα φιλόδοξα σχέδια του διαδόχου πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της χώρας.

    Τα ιδιαίτερα δαπανηρά σχέδια σημαίνουν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 80 δολάρια. Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να παρατείνουν ορισμένες από τις περικοπές της παραγωγής τους έως το 2025, αλλά επίσης κατέληξαν σε ένα πλαίσιο για την σταδιακή επιστροφή μέρους των εθελοντικών περικοπών από τον Οκτώβριο.

    Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος και μετά την προσφορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτόματοι πωλητές ράβδων… χρυσού στα μίνι μάρκετ της Νότιας Κορέας – Οι τιμές ρεκόρ και η «φρενίτιδα» των πολιτών

    Δικαστική απόφαση βόμβα: Τα McDonald’s έχασαν το σήμα «Big Mac» στην ΕΕ

    Fibergrid (ΔΕΗ): Επενδύσεις 138 εκατ. ευρώ το 2024 με στόχο τα 750.000 νοικοκυριά



    ΣΧΟΛΙΑ