Το ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή της Microsoft με φόντο την τεχνητή νοημοσύνη την οδήγησε σε νέα υψηλά, φέρνοντας παράλληλα τεράστια κέρδη στον CEO της εταιρείας Satya Nadella.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ισχυρός άνδρας του κολοσσού τεχνολογίας συγκέντρωσε από δωρεές μετοχών, μισθούς, μπόνους και μερίσματα κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων.

1

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Microsoft καταγράφει κέρδη άνω του 1.000% από τότε που ο Nadella ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει κάνει ο Nadella με αυτά τα έσοδα και το Bloomberg δεν υπολογίζει τις δαπάνες ή τις ιδιωτικές επενδύσεις που τυχόν έχει πραγματοποιήσει.

Τα στοιχεία της SEC δείχνουν ότι έχει δωρίσει μετοχές αξίας 20 εκατ. δολαρίων όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν αποκαλύπτουν τους δικαιούχους.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Microsoft, Frank Shaw, είπε μέσω email ότι ο Nadella «δεν έχει καθαρή περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο».

Η πιο σημαντική κίνηση

Ο Nadella ανέλαβε τα ηνία της Microsoft το 2014, σε μια εποχή που πολλοί πίστευαν ότι οι καλύτερες μέρες του τεχνολογικού γίγαντα είχαν παρέλθει. Σήμερα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και θεωρείται η πρωτοπόρος στον αγώνα κεφαλαιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο σημαντική κίνηση του CEO μπορεί να αποδειχθεί η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας στο OpenAI και το bot ChatGPT, που οδήγησαν την Microsoft μπροστά από ανταγωνιστές όπως η Alphabet, στις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό αύξησης της μετοχής κατά 50% φέτος.

Το κλαμπ των υψηλά αμειβόμενων στελεχών

Ο Nadella είναι μέλος μιας ολιγομελούς λέσχης υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών κολοσσών, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιες αμοιβές από τους εργοδότες τους.

Μάλιστα η πορεία του θυμίζει σε κάποιο βαθμό αυτήν του Tim Cook της Apple, του ηγέτη της μοναδικής εταιρείας στον κόσμο που είναι πιο πολύτιμη από τη Microsoft.

Και οι δύο άνδρες ανέλαβαν επιτυχημένες εταιρείες σε σημεία καμπής, και κλήθηκαν να αναμετρηθούν με την ισχυρή παρουσία και το έργο των ιδρυτών τους.

Εννέα χρόνια μετά την ανάληψη του ρόλου του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Cook μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

Όπως και για τον Cook, η αύξηση των εσόδων του Nadella προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποδόσεις των μετοχών της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυμένων μερισμάτων, από τις αρχές του 2014.

Η πορεία προς την κορυφή

Όταν η Nadella έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, πολλοί έβλεπαν τη Microsoft ως μια εταιρεία με φθίνουσα πορεία: γνωστή για τα Windows και το Office, προσπαθούσε να βρει το δρόμο της σε έναν κόσμο φορητών συσκευών.

Η χάραξη της επόμενης πορείας της προς την ανάπτυξη πιστώνεται στον Nadella, με καταγωγή από την Ινδία και με πτυχία ηλεκτρολόγου μηχανικού και επιστήμης υπολογιστών.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην Microsoft το 1992 και εργάστηκε στον τομέα επιχειρηματικού λογισμικού και υπηρεσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναβαθμίσθηκε σε διάφορους υψηλόβαθμούς ρόλους και τελικά έγινε πρόεδρος της επιχείρησης διακομιστών της Microsoft.

Τελικά ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος μετά από μια μακρά διαδικασία που περιλάμβανε πολλούς υποψηφίους εντός και εκτός της εταιρείας. Ήταν τότε 46 ετών.

Διαβάστε ακόμη:

Microsoft: Παίρνει παράταση τριών μηνών από την Activision για το deal των 75 δισ. δολαρίων

Microsoft: Συμφωνία με Sony για να παραμείνει δημοφιλές παιχνίδι της Activision στο PlayStation

Microsoft: Δρομολογεί επιπλέον περικοπές θέσεων εργασίας μετά τις 10.000 απολύσεις του Ιανουαρίου