ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σαρωτικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Σαρωτικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την καταγραφή των συνδικαλιστών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά σε Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο θα προβλέπεται, για την λειτουργία του κράτους, η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια απεργίας σε τομείς ζωτικής σημασίας, ενώ θα τροποποιηθούν προνόμια των συνδικαλιστών και θα ενεργοποιηθούν ποινές προκειμένου να μην παραλύει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να λάβει στο πράσινο φως για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να τύχει της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης. Βασικός στόχος του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου θα είναι η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε εργοδότες και εργαζόμενους κυρίως σε ό,τι αφορά στον χρόνο και στον τόπο απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ενώ αναμένεται ακόμη να οριοθετηθεί η τηλεργασία, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων και να εξορθολογιστεί η χρήση και το κόστος των υπερωριών, πέρα από την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.
Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα εκσυγχρονιστεί η αγοράς εργασίας με βάση τις εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και θα καταργηθούν παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα, προκειμένου να καθιερωθούν νέα δικαιώματα που θα διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας.
Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να δημιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την καταγραφή των μελών τους αλλά και όλων των απαιτούμενων στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «μετά από 38 χρόνια εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές και απαιτείται να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». Ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας. Μάλιστα υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους. Η μη παροχή εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής είτε με ηλεκτρονική ψήφο.
Μάλιστα το νομοσχέδιο, ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του, θα δώσει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα, πιθανότατα τρεις μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, η σύστασή τους ή κάποια απόφασή τους θα είναι άκυρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, στον συνδικαλιστικό νόμο προωθούνται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:
–Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυσή τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
–Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσή θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζόμενων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
–Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει, όπως και σήμερα, η 24ωρη πρότερη ενημέρωση του εργοδότη με πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.
– Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
–Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο, συνδικαλιστική οργάνωση, διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.
–Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει την λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Στο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί η επίταξη των εργαζομένων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.
–Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης από τον εργοδότη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσβλέπει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»