Τον ερχόμενο Ιούλιο, στις 4 του μηνός, η Sarantis Group θα συμπληρώσει 30 χρόνια παρουσίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπου μάλιστα έχει καταφέρει να βρίσκεται στο «πάνω ράφι» της αγοράς. Αφού η σημερινή της αποτίμηση διαμορφώνεται σε 735,3 εκατ. ευρώ. Γεγονός που την κατατάσσεται στην 26η θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων των 136 εισηγμένων εταιρειών.

Σε όλο αυτό το διάστημα των τριών δεκαετιών, οι βασικοί μέτοχοι διατηρούν σταθερά στα χέρια τους και τα διοικητικά ηνία του επιχειρηματικού ομίλου. Ο οποίος διαθέτει πολυεθνική ταυτότητα στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων ( ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, οικιακής χρήσεως, ιδιωτικής ετικέτας) καθώς δραστηριοποιείται σε 13 χώρες και διαθέτει δίκτυο διανομής σε συνολικά 50.

Από τις οποίες και προέρχεται το 67,6% των πωλήσεων.

Ο Γρηγόρης Σαράντης και ο αδελφός του Κυριάκος κατέχουν  αδιαλείπτως τις εκτελεστικές θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) αντίστοιχα.

Ενώ η λιγότερο προβεβλημένη αδελφή τους Κατερίνα ήταν μέχρι πρότινος μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για τους αδελφούς Σαράντη ιδιάζουσα περίπτωση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της εταιρικής συμμετοχής τους. Διότι σε αντίθεση με την πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρηματιών που είτε παραμένουν επί μακρόν αδρανείς, είτε κινούνται μία στο τόσο, εκείνοι είναι πάντα παρόντες στην αγορά.

Έκαναν 75 συναλλαγές σε 11 μήνες

Γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις προοπτικές τις Sarantis, οι βασικοί μέτοχοι έχουν προχωρήσει από τα τέλη του περσινού Μαρτίου σε ένα μπαράζ αγοράς μετοχών της εταιρείας τους.

Έως και τις 2 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου έκαναν… 75 συναλλαγές, είτε ώς φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω των εταιρειών Λενίδι,Hawkeye,Skaylux,Zalek, όπου εκφράζονται τα συμφέροντα και των τριών αδελφών Σαράντη. Όχι ισομερώς κατανεμημένα.

Τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη ροή των επίσημων χρηματιστηριακών ανακοινώσεων, σε αυτήν την 11μηνη περίοδο οι βασικοί μέτοχοι αγόρασαν 2.654.480 μετοχές, τοποθετώντας 19.960.431 ευρώ. Εξέλιξη που από μόνη της έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, αφού μεταφράζεται σε απόκτηση ποσοστού 3,97%… Δεν είναι δηλαδή μια ενδεικτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, που «επικοινωνεί» την εμπιστοσύνη προς την εταιρεία, αλλά σαφώς κάτι πιο ουσιαστικό. Το οποίο ακόμη δεν έχει καταστεί ευανάγνωστο, σε όσους δεν είναι… στο μυαλό των βασικών μετόχων και διοικητικών ηγετών.

Πλέον η συμμετοχή των αδελφών Σαράντη έχει ανέλθει σε 57,248%. Εξ αυτών το περίπου 25,8% ελέγχεται από τον Κυριάκο, το 20,4% από τον Γρηγόρη και περί το 11% είναι η συμμετοχή της Κατερίνας Σαράντη.

Η ανάλυση των συναλλαγών δείχνει ότι το μέσο κόστος κτήσης είναι στα 7,519 ευρώ ανα μετοχή. Καθώς όμως η τιμή της οποίας βρίσκεται τώρα στα 11 ευρώ, οι αγοραστές βασικοί μέτοχοι, μετράνε υπεραξίες…46,3%. Κινούμενοι ως επενδυτές στην ίδια την εταιρεία τους.

Η περίοδος της αγοράς μετοχών συμπίπτει με το διάστημα της αργόσυρτης αποεπένδυσης της Goldman Sachs Asset Management. Της οποίας το ποσοστό στη Sarantis, από το 5,02% που ήταν στις αρχές της περσινής χρονιάς, έπεσε στο 0,648% στα τέλη του 2023.

Προφανέστατα ένα μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε από τους αδελφούς Σαράντη, ενώ αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι η Goldman δεν βρήκε κάποιον άλλον «παίκτη» για να πάρει ολόκληρο το ‘’πακέτο’’ της συμμετοχής της. Εκτός κι αν υπήρχαν, άλλου είδους δυσκολίες.

Τι μπορεί να σημαίνει το μπαράζ των αγορών

Για τις κινήσεις των αδελφών Σαράντη, δεν είναι ξεκάθαρο αν το μπαράζ αγοράς μετοχών είχε στόχο να λειτουργήσει μόνο και μόνο ως ανάχωμα στις πιέσεις της μετοχής, λόγω της ενεργοποίησης των ρευστοποιήσεων από την Goldman Sachs.

Η ισχυροποίηση της θέσης των βασικών μετόχων, πέραν των υπεραξιών, ενδέχεται να λειτουργήσει ως συγκριτικό πλεονέκτημα γι’ αυτούς, σε μια σημαντική, μελλοντική συναλλαγή. Χωρίς να αποκλείεται εκ προοιμίου και η πώληση της εταιρείας, σε βάθος χρόνου και αναλόγως των συγκυριών που μπορεί να προκύψουν. Αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται επί του παρόντος.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι αδελφοί Σαράντη, έχουν στο ενεργητικό τους και επί σειρά ετών, πάρα πολλές αγοραπωλησίες μετοχών. Ενδεικτικά και μόνον την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησαν σε πωλήσεις 654.000 μετοχών της εταιρείας, από τις οποίες εισέπραξαν 5,708 εκατ. ευρώ. Με τη μέση τιμή πώλησης να είναι στα 8,727 ευρώ η μία.

Το 2022 επανήλθαν ως αγοραστές αποκτώντας 524.932 μετοχές, έναντι 3,212 εκατ. ευρώ και με το μέσο κόστος κτήσης να είναι στα 6,11 ευρώ.

Μετρ στην…παραγωγή προσωπικών υπεραξιών

Πέντε χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2017, και με το ποσοστό συμμετοχής τους να είναι στα επίπεδα του 49,8%, οι αδελφοί Σαράντη ήταν εκείνοι που αγόρασαν το «πακέτο» του (τότε) 3,1% της εταιρείας που εκποιήθηκε από την Ιταλική Αrgos.

Αποκτήθηκαν 1.100.000 μετοχές, στην τιμή των 11,1 ευρώ η μία, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 12,21 εκατ. ευρώ.

Με το split που έγινε τον Ιούνιο του 2018, ο αριθμός των μετοχών αυτών διπλασιάστηκε και η τωρινή τους αποτίμηση είναι στα 24,2 εκατ. ευρώ. Πιστοποιώντας ότι οι αδελφοί Σαράντη έχουν επί της ουσίας αναδειχθεί πέρα από ικανοί μάνατζερ και σε αδιαφιλονίκητους…μέτρ παραγωγής προσωπικών υπεραξιών.

Παράλληλα και η ίδια η Sarantis προσφέρει στήριξη στη μετοχή, υλοποιώντας πυκνά προγράμματα επαναγοράς. Ακολουθώντας φυσικά τη στρατηγική των βασικών μετόχων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία έχει φτάσει να κατέχει το 2,80%των μετοχών της.

Τον Ιούλιο της περσινής χρονιάς έγινε διαγραφή 3.026.291 ιδίων μετοχών με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 4,33% ο αριθμός των υφιστάμενων τίτλων.

Στην περσινή χρήση η καθαρή κερδοφορία της Sarantis Group ενισχύθηκε κατά  49,6% ( σε σύγκριση με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του 2022) και διαμορφώθηκε σε 39,3 εκατ. ευρώ. Ενώ αύξηση 35,3 % σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) που έφτασαν στα 61,6 εκατ. ευρώ.

Το νέο 5ετές business plan της εταιρείας προβλέπει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τις πωλήσεις να ανεβαίνουν εφέτος κατά 23% ( στα 595,2 εκατ.) και να πηγαίνουν στα 737,4 εκατ. το 2028. Αντίστοιχα τα εφετινά EBITDA από τα 80,2 εκατ. ευρώ(+30%) προβλέπεται να ανέλθουν στα 120,2 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη αυτά δείχνουν να υπερκαλύπτεται το … κενό της Este Lauder με την εξαγορά της Πολωνικής Stella Pack.

Η Sarantis διαθέτει ταμειακό πλεόνασμα 43,6 εκατ. ευρώ έναντι των δανείων της ( 70,3 εκατ. ευρώ) ενώ προχωρά και δα διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Αυξημένο κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματική διανομή.

Οι απολαβές των Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη

Με βάση τα εταιρικά ποσοστά τους, στους αδελφούς Σαράντη αναλογούν μερισματικά έσοδα 8,58 εκατ. ευρώ.

Για τη χρήση του 2022 ο Πρόεδρος Γρηγόρης Σαράντης έλαβε συνολικές, μικτές, αποδοχές 335.742 ευρώ, ενώ ο CEO Κυριάκος Σαράντης είχε αμοιβές 400.952 ευρώ. Επίσης και οι δυό τους έλαβαν μερίδιο από τα κέρδη χρήσης, ο μεν πρώτος 319.830 ευρώ, ο δε δεύτερος 426.400 ευρώ.

H Sarantis Group έχει ορκωτό ελεγκτή την BDO και είναι η μοναδική εταιρεία του 25άρη δείκτη FTSE/Large Cap που δεν ελέγχεται από κάποια των Βig-5 (PwC, Grant Thornton, Delloitte, E.Y, KPMG). Από το σύνολο των εισηγμένων η BDO προσφέρει επίσης ελεγκτικές υπηρεσίες στην ΑΒΑΞ κατασκευαστική και τη Ελινόιλ.

Η μετοχή της Sarantis ενισχύεται κατά 31,26% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και 66,41% στο τελευταίο 12μηνο. Υπεραποδίδοντας έναντι του Γενικού Δείκτη, ο οποίος στα ίδια διαστήματα κερδίζει 10,21% και 36,38% αντίστοιχα.

Πρό ημερών η χρηματιστηριακή της Eurobank έδωσε τιμή-στόχο για τη μετοχή τα 14,5 ευρώ. Με τα περιθώρια ανόδου να 31,8% από τα τρέχοντα επίπεδα των 11 ευρώ.

Ανεξαρτήτως αυτού και όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης, η εταιρεία έχει ομολογιακά δάνεια ύψους 51,18 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 76,6% έχει χορηγηθεί από τις τράπεζες Eurobank και ( την εξαγορασθείσα από εκείνη) Ελληνική τράπεζα της Κύπρου, ενώ το υπόλοιπο 23,4% από την Εθνική.

Διαβάστε επίσης:

DBRS, Scope περιγράφουν στο Mononews τον οδικό χάρτη για την ταχύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας

LVMH: Σε τροχιά διαδοχής τα παιδιά του Μπερνάρ Αρνό – Οι αναδιαρθρώσεις στον οίκο πολυτελείας

Επίσημο «αντάρτικο» Κωνσταντέλλου για το ύψος των κτιρίων – Παγώνει τις άδειες