ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι μεγαλύτεροι παίκτες της Silicon Valley γνωρίζουν ποια είναι η Σάρα Καρντέλ. Την περασμένη εβδομάδα, έμαθαν και κάτι άλλο: ότι η πρώην δικηγόρος και επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για τον Ανταγωνισμό στη Βρετανία δεν είναι εύκολη αντίπαλος.
Πρόκειται για την γυναίκα που έθεσε βέτο στο μεγαλύτερο deal, ύψους 69 δισ. δολαρίων, που θα γινόταν ποτέ στον χώρο του gaming, με την εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft. Κορυφαία RPG παιχνίδια όπως το δημοφιλές Call of Duty θα περνούσαν στα χέρια της Microsoft, όμως η Καρντέλ είχε άλλη άποψη. Έκρινε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό στο cloud gaming και έθεσε βέτο για την ολοκλήρωσή της.
Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να βάλει μπλόκο στο deal, το σίγουρο είναι ότι η Microsoft μόλις απέκτησε έναν πονοκέφαλο.
Η ιστορία της Καρντέλ
Η Σοφία Καρντέλ, όπως αναφέρουν οι FT, σπούδασε το Oxbridge και στη συνέχεια έγινε εταίρος στην αγγλική εταιρεία Slaughter and May. Λίγο μετά το Brexit, αναδείχθηκε ως το φαβορί να αναλάβει το τιμόνι της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Βρετανίας.
Πριν από ένα χρόνο έκανε ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο όπου γνώρισε τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Silicon Valley, με την ίδια να εκπροσωπεί έναν σημαντικό βραχίονα της τεχνολογίας, καθώς η Βρετανία επενδύει συστηματικά σε αυτόν τον κλάδο.
Την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να κάνει πιο διάσημη απ’ όσο ούτε η ίδια θα μπορούσε να φανταστεί, την ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας όταν τίναξε στον αέρα το deal της Microsoft, εκνευρίζοντας τον πρόεδρό του αμερικάνικου κολοσσού. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κλειστό στις επιχειρήσεις», ανέφερε και ακολούθησε ο εκπρόσωπος της Activision οποίος προειδοποίησε ότι θα επανεξετάσει την επένδυση της εταιρείας στην χώρα.
Αν και σύμφωνα με τους FT, η Καρντέλ κρατάει χαμηλό προφίλ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κίνηση της θεωρήθηκε ως πόλεμος ενάντια στην Big Tech. Στους αμερικάνικους κολοσσούς που εκτοξεύτηκαν τα χρόνια της πανδημίας αγγίζοντας το ένα τρις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και βιώνουν μια δεύτερη «άνοιξη» χάρη στην έλευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Καρντέλ βέβαια δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυτή την εκτίμηση, καθώς η ίδια έχει ενεργήσει ώστε μέσω μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών της βρετανικής κυβέρνησης, να δοθούν υπερεξουσίες στην Αρχή, η οποία όχι μόνο θέτει τους όρους του παιχνιδιού για τις επενδύσεις των Big Tech στη Βρετανία αλλά μπορεί να επιβάλλει και πρόστιμα που θα επιφέρουν ζημία έως 10% στον κύκλο εργασιών τους.
Το μεγαλύτερο deal στον χώρο του gaming
Τον Ιανουάριο του 2022 η Microsoft εξέφρασε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Activision έναντι 69 δις δολαρίων, ένα ποσό που καθιστά αυτή την εξαγορά την μεγαλύτερη στο χώρο του gaming.
Η συμφωνία αυτή δεν ήταν τόσο απλό να υλοποιηθεί, καθώς αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες. Η εξαγορά θα έδινε πρόσβαση στη Microsoft σε μία τεράστια βάση χρηστών της Activision, με τον αμερικανικό κολοσσό να στοχεύει στο να ολοκληρώσει το deal μέσα στο 2023.
Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας καθώς οι επιπτώσεις της συγχώνευσης είναι πιθανόν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στον ανταγωνισμό, την καινοτομία και τις επιλογές των καταναλωτών. Προβληματισμοί που αποτυπώθηκαν και στο σκεπτικό της απόφασης της βρετανικής αρχής.
Διαβάστε επίσης: