Τους μετασεισμούς της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, βιώνει το νησί, με τους ξενοδόχους και τις τοπικές αρχές να προβληματίζονται για το μέλλον.

Και εάν από τη μια μεριά έχουν το βλέμμα στραμμένο στις κρατήσεις και τις αφίξεις, από την άλλη το έχουν στους εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου. Δεν είναι τυχαία η υπόμνηση του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Παγώνη,  ο οποίος , μιλώντας στην ΕΡΤ, στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε: Πρόκειται για «άρτια εκπαιδευμένους, που έχουν προσφέρει μοναδική ποιότητα στον επισκέπτη, άρα δεν είναι απλά εργαζόμενοι που θέλουν εργαζόμενους στον τουρισμό. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό που αν χαθεί δεν ξαναβρίσκεται»

1

Αναλυτικά , ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, επισήμανε πως οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει και παγώνουν.

«Δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά φυσικά μιλάμε για μεγάλο flexibility που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κανάλια κρατήσεων. Το καλό είναι ότι οι tour operators συνεχίζουν κανονικότατα τις κρατήσεις τους και οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό τους. (…) Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τη Σαντορίνη θεωρούμε όλοι ότι είναι το Πάσχα, που είναι ορθόδοξο, καθολικό μαζί, είναι καθοριστικό κομμάτι.

Φυσικά εμείς οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης ακούμε πρώτα τους επιστήμονες μας και με την άκρη του ματιού βλέπουμε την επιχειρηματικότητα. Θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο και από κει και πέρα να παλέψουμε για όλα τα πράγματα» τόνισε ο κ. Παγώνης.

Όσο αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Παγώνης σημείωσε πως είναι ένα θέμα που απασχολεί το κατά πόσο θα επιστρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούνται στο νησί λόγω του φαινομένου, καθώς όπως επισήμανε, πρόκειται για σχεδόν για 25.000 εργαζόμενους «άρτια εκπαιδευμένους, που έχουν προσφέρει μοναδική ποιότητα στον επισκέπτη, άρα δεν είναι απλά εργαζόμενοι που θέλουν εργαζόμενους στον τουρισμό. Είναι εξειδικευμένο προσωπικό που αν χαθεί δεν ξαναβρίσκεται».

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, η Ένωση Ξενοδόχων το πρώτο της θέμα είναι μετά την ολοκλήρωση αυτού του φαινομένου φυσικά, γιατί κανένας δεν μπορεί να το παραβλέψει, να παλέψουμε μόνο τους εργαζομένους μας, να παλέψουμε για την αναστολή που ήρθε, να παλέψουμε για εξασφαλίσεις αυτών.

Γιατί, τα δικά μας ξενοδοχεία και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς εργατικό δυναμικό είναι ένα τίποτα. Πουλάμε υπηρεσία. Άρα θα πρέπει έπειτα από τις συζητήσεις που έχουμε και καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί σύντομα όλο αυτό, όπως ξεκίνησε το Υπουργείο Εργασίας να συνεχίσει και με άλλες λύσεις, για παράδειγμα να είναι εξασφαλισμένο το προσωπικό που θα έρθει, να υπάρχουν λόγοι που θα έρθουν.

Το καταλαβαίνετε ότι ένας άνθρωπος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πολλά. Φυσικά εμείς ως επιχειρηματίες, η πλειοψηφία και τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων είμαστε της λογικής ότι εμείς θέλουμε ως πρώτο μέλημα να ανοίξουμε, φυσικά και το λέω με κεφαλαία γράμματα, φυσικά, έπειτα από τις εγγυήσεις των επιστημόνων. Από κει και πέρα να εξασφαλιστούν κάποια πράγματα για το εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να είναι σίγουροι ότι δεν θα χαθεί η σεζόν.

Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς εμείς δεν είμαστε βιομηχανία. Μέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει πίσω. Οπότε καταλαβαίνετε και αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται για 6, 7 ή 8 μήνες στο νησί μας και μας τιμούν με την παρουσία τους, αυτομάτως θα πρέπει και αυτοί να είναι εξασφαλισμένοι. Δεν μπορεί να ρισκάρει ένας οικογενειάρχης αν θα έχει δουλειά ή όχι» είπε καταλήγοντας ο κ. Παγώνης.

Δήμαρχος Σαντορίνης, Νικόλαος Ζώρζος: Έφυγαν οι εργαζόμενοι

Σε σχέση με την εγρήγορση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μίλησε νωρίτερα ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νικόλαος Ζώρζος, στο Πρώτο Πρόγραμμα επίσης.

Σημείωσε αφενός, την προετοιμασία που έκανε το κράτος που κινήθηκε προληπτικά και γρήγορα και την προετοιμασία που είχε κάνει ο δήμος της Σαντορίνης, πριν καν ξεκινήσουν τα φαινόμενα, δηλαδή από τις αρχές του προηγούμενου έτους, με προετοιμασία ενός σχεδίου πολιτικής προστασίας, δηλαδή ένα υποκείμενο των υπερκείμενων σχεδίων, Τάλως Εγκέλαδος, Δάρδανος, που είχε τους χώρους καταφυγής, τους χώρους εναπόθεσης μπαζών, καταγραφή των ΑμεΑ για τυχόν μετακίνησή τους, χώρους πρόσβασης πλωτών μέσων.

«Όλα αυτά λοιπόν είχαν σχεδιαστεί. Είχε ξεκινήσει δε και η δημιουργία εθελοντικών ομάδων σε χρόνο που δεν υπήρχε κανένα γεγονός. Βεβαίως σε τέτοιες περιόδους το ενδιαφέρον των κάτοικων κατοίκων είναι μειωμένο για να παρακολουθήσουν» προσέθεσε ο κ. Ζώρζος λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι στη φύση του ανθρώπου όταν περνάει περίοδο ηρεμίας να ξεχνάει τους εν δυνάμει κινδύνους και ως μια άμυνα ακόμα.

Σχετικά με την εικόνα της Σαντορίνης που τουλάχιστον από τους τηλεοπτικούς δέκτες δείχνει ερημωμένη, ο κ. Ζώρζος ανέφερε πως εκτίμησή του είναι ότι ο πραγματικός αριθμός εκείνων είναι μικρότερος αυτού που παρουσιάζεται, διότι τα πλοία έτσι και αλλιώς δεν έφευγαν άδεια και πριν τα φαινόμενα, ενώ ο αριθμός των επιβατών που φεύγουν τώρα υπολογίζεται όλος ως τον αριθμό εκείνων που φεύγουν λόγω του σεισμού.

«Εκείνοι οι οποίοι έφυγαν, οι πολλοί, ήταν οι εργαζόμενοι. Ο ντόπιος πληθυσμός σε μεγάλο βαθμό έχει μείνει» επισήμανε.

Όσο αφορά τη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον τουρισμό, ο κ. Ζώρζος ανέφερε πως επειδή ακριβώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα τελειώσει η σεισμική ακολουθία, είναι δύσκολη η εκτίμηση.

Μέτρα και για τις επιχειρήσεις εκτός από τους εργαζόμενους σε αυτές

«Εκείνο όμως το οποίο είναι παρήγορο ότι και αυτή τη στιγμή έρχονται επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα πάγωμα στις κρατήσεις. Έχουμε λίγες ακυρώσεις. Και έχουμε λίγες ακυρώσεις διότι υπάρχει ο κανόνας ότι όταν έχουμε ένα κίνδυνο που δεν είναι γνωστός, τότε θα επιστραφούν χρήματα προκαταβολών. Αυτός είναι ο λόγος πιθανώς. Εδώ λοιπόν και θέλω να πω ότι εδώ χρειαζόμαστε τώρα και τη στήριξη του κράτους, καθώς αφορά και την οικονομία του τόπου αλλά και την εθνική οικονομία.

Είναι μεγάλο, είναι γύρω στο 3% του ΑΕΠ. (…) Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δίνουν μια ανάσα όσον αφορά τους εργαζόμενους. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν θα παραμείνουν δηλαδή κλειστές.

Διότι πολύ σωστό είναι το μέτρο και γρήγορα αντέδρασε το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και καλά έκανε και τώρα έπρεπε να το κάνει, αλλά πιθανώς να χρειαστεί και για τις επιχειρήσεις, αν το φαινόμενο συνεχιστεί» ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Δύο πειθαρχικές διώξεις από τον ΔΣΑ στη δικηγόρο που στοχοποίησε τον ανακριτή της υπόθεσης

«Ενεργώ για τον Δήμο»: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα προϋπολογισμού €25 εκατ.

Φωτεινή Ιωαννίδου: Πρόκληση για την ΕΕ είναι η διαθεσιμότητα και το κόστος των καυσίμων των πλοίων