Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Sani/Ikos: Καμπανάκι από τη Fitch για τις νέες επενδύσεις

Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO του Ομίλου Sani/Ikos

Αρνητικές ταμειακές ροές, παρά τη ρευστότητα και την αύξηση των πωλήσεων, βλέπει για τη Sani/Ikos η Fitch, λόγω των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει και τρέχει ο τουριστικός όμιλος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διατήρησε την αξιολόγηση Β- για τον όμιλο, κάνοντας λόγο για μεσοπρόθεσμη αύξηση του EBITDA, παρά την ελαφρώς μειωμένη ζήτηση που αναμένει.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του αμερικανικού οίκου, η ανάπτυξη του EBITDA έχει μεταφραστεί σε υψηλό ποσοστό κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) της τάξης του 16% έως 22%. Ωστόσο, τις ελεύθερες ταμειακές ροές επηρέασαν οι υψηλές επενδύσεις για την επέκταση της Sani/Ikos. Συγκεκριμένα, η Fitch αναμένει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες που έχουν υπολογιστεί έως το 2028 θα κατευθυνθούν εν μέρει στην επέκταση και ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχείων παρά στην αύξηση του αριθμού των μονάδων.

Προβλέπει, δε, ότι τα περιθώρια του free cash flow θα παραμείνουν αρνητικά κατά 25% έως το 35% το 2024 – 2025, προτού βελτιωθούν σταδιακά και διαμορφωθούν στο -5% το 2027. Επίσης, αναμένεται ότι τα περιθώρια EBITDA θα αυξηθούν πάνω από 35% έως το 2026, καθώς αυξάνονται τα έσοδα ανά δωμάτιο στις νέες τοποθεσίες που επεκτείνεται η Sani/Ikos. Η Fitch εκτιμά ότι η ηλικία του νέου χαρτοφυλακίου ακινήτων θα επιτρέψει στη Sani/Ikos να διατηρήσει το κεφάλαιο συντήρησης περίπου στο 3% των εσόδων.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, η Sani/Ikos άνοιξε δύο ξενοδοχεία το 2023, ως μέρος του φιλόδοξου πολυετούς σχεδίου για την προσθήκη πέντε ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της. Το περιθώριο EBITDA του 33% το 2023 αντανακλά την επιτυχή ενσωμάτωση των νέων περιουσιακών στοιχείων στο portfolio του ομίλου, επισημαίνει η έκθεση. Τρεις νέες προσθήκες ξενοδοχείων αναμένονται από έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ένα το 2026 και δύο το 2027. Θυμίζουμε ότι η Sani/Ikos επεκτείνει το brand Ikos στην Κρήτη και στην Ιβηρική χερσόνησο, με τα Ikos Kissamos, μία επένδυση 125 εκατ. ευρώ, ένα ξενοδοχείο στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, το Ikos Cortesia και μία μονάδα στη Μαρμπέγια της Ισπανίας, με το συνολικό ύψος του επενδυτικού πλάνου να ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ.

Ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ από το ομόλογο

Τον Ιούλιο, ο όμιλος άντλησε 350 εκατ. ευρώ από ομόλογο, με λήξη το 2030 και ετήσιο επιτόκιο 7,25%, το οποίο θα εκδοθεί στο 100% της ονομαστικής του αξίας. H έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές από κορυφαίους εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η αναχρηματοδότηση του δανεισμού είχε ως αποτέλεσμα μόνο το 24% του ανεξόφλητου χρέους να λήγει πριν από το 2030, με ετήσιες αποπληρωμές ύψους 50 – 80 εκατ. ευρώ την περίοδο 2024-2029.

Η Fitch εκτιμά ότι τη σεζόν του 2024 η ζήτηση που καταγράφηκε θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη, έπειτα από το ρεκόρ του 2023, ωστόσο προβλεπει ότι η τιμή ανά δωμάτιο θα καταγράψει υψηλή μονοψήφια έως χαμηλή διψήφια αύξηση, αντικατοπτρίζοντας τις περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές και πιο περιορισμένη χρήση εκπτώσεων για τις προκρατήσεις που πραγματοπιούνται μέσα στο έτος.

Επίσης, η ισχυρή ανάπτυξη της μέσης τιμής ανά δωμάτιο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και το 2024 επέτρεψε στον όμιλο με το ελληνικό DNA να καλύψει το αυξανόμενο κόστος και θα συμβάλει στη διατήρηση της κερδοφορίας παρά την αύξηση του μισθολογικού κόστους, με τη Fitch να αναμένει βελτιστοποίηση των τιμών καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στις άμεσες πωλήσεις.

Η αξιολόγηση «B-» αντικατοπτρίζει το ασθενέστερο χρηματοοικονομικό προφίλ της Sani/Ikos σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να υπόκεινται συνεχώς στην πίεση ενός επιχειρηματικού μοντέλου με αυξημένο ενεργητικό, όπως διευκρινίζει η έκθεση της Fitch, αναφερόμενη σε «επιθετική οικονομική πολιτική», όπως φαίνεται από τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους το 2022 και το 2023.

Διαβάστε επίσης

Sani/Ikos: Τι προβλέπει η Fitch για τον μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο

Sani/Ikos: Επιτυχής έκδοση ομολόγου – Άντλησε 350 εκατ. ευρώ

Ανδρέας Ανδρεάδης (Sani/Ikos): Οικονομικά επωφελής η στροφή στα ESG – Πώς θα γίνει θετικό το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό