Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Samsung: Σχεδιάζει μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως – Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν

Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics

Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics

Να περικόψει έως και το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της σε διάφορα τμήματα σχεδιάζει η Samsung, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, εν μέσω μιας πρωτοφανούς απεργίας που έχει κηρύξει το συνδικάτο των εργαζομένων της εταιρείας στην Ινδία.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν κυρίως τα τμήματα πωλήσεων, το μάρκετινγκ και το διοικητικό προσωπικό σε περιοχές όπως Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Πηγές με άμεση γνώση της καταστάσεως, επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι η διαδικασία των περικοπών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο τεχνολογικός κολοσσός παραγωγής smartphones, τηλεοράσεων και τσιπ στον κόσμο, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι “αναπροσαρμογές” στο εργατικό δυναμικού είναι μια διαδικασία ρουτίνας και αποσκοπούν στην βελτίωση της αποδοτικότητας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι όσον αφορά τις περικοπές θέσεων εργασίας, συμπληρώνοντας ότι το προσωπικό στον τομέα παραγωγής δεν θα επηρεαστεί.

Προκλήσεις σε πολλούς βασικούς τομείς

Σημειώνεται ότι η Samsung διαθέτει περίπου 267.800 εργαζόμενους παγκοσμίως. 

Οι ομάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας απασχολούν περίπου 25.100 υπαλλήλους, ενώ οι διοικητικοί ρόλοι ανέρχονται σε 27.800, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας της εταιρείας.

Ωστόσο, η Samsung αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλούς βασικούς τομείς.

Ο κλάδος των τσιπ της εταιρείας – η σημαντικότερη πηγή εσόδων της – έχει καθυστερήσει να ανακάμψει από την ύφεση του κλάδου, οδηγώντας τα κέρδη σε χαμηλό 15ετίας πέρσι.

Επιπλέον, η Samsung αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές όπως η Apple στην αγορά των smartphone και η SK Hynix στον τομέα των τσιπ μνήμης.

Απεργία επ’ αόριστον

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εργαζόμενοι απεργούν στο εργοστάσιο της Samsung Electronics στη νότια Ινδία για τρίτη ημέρα σήμερα, απαιτώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας και διαταράσσοντας την παραγωγή, σε μια σημαντική εγκατάσταση του παγκόσμιου τεχνολογικού γίγαντα.

Εργαζόμενοι της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια απεργίας έξω από το εργοστάσιο ημιαγωγών της εταιρείας στο Hwaseong στις 8 Ιουλίου. Φωτογράφος: Jean Chung/Bloomberg

Ωστόσο, στην Ινδία, η Samsung έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πακέτα απόλυσης σε εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να επηρεαστούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης: 

Samsung Electronics: Το συνδικάτο εργαζομένων κήρυξε απεργία επ’ αόριστον – Απειλή για την παραγωγή

H LVMH στην Formula 1: Συζητήσεις για να γίνει μεγάλος χορηγός της κορυφαίας διοργάνωσης

Ηλεκτροκίνηση: Μειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων – Που στρέφονται οι κολοσσοί του κλάδου