Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Samsung Electronics: Πάνω από 6.500 εργαζόμενοι απεργούν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας

Εργαζόμενοι της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια απεργίας έξω από το εργοστάσιο ημιαγωγών της εταιρείας στο Hwaseong στις 8 Ιουλίου.Φωτογράφος: Jean Chung/Bloomberg

Εργαζόμενοι της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια απεργίας έξω από το εργοστάσιο ημιαγωγών της εταιρείας στο Hwaseong στις 8 Ιουλίου. Φωτογράφος: Jean Chung/Bloomberg

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Samsung Electronics Co. αποχώρησαν τη Δευτέρα από την εργασία τους για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με αίτημα καλύτερες αμοιβές, ξεκινώντας τη μεγαλύτερη οργανωμένη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία μισού αιώνα του νοτιοκορεατικού ομίλου.

Δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι και υποστηρικτές του συνδικάτου συγκεντρώθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή έξω από ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παραγωγής τσιπ της Samsung, νότια της Σεούλ. Φορώντας κόκκινες κορδέλες που διακήρυτταν «καθολική απεργία» και μαύρα αδιάβροχα, σχημάτισαν σειρές κατά μήκος μιας μεγάλης λεωφόρου, φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας με υψωμένες γροθιές.

Οι ηγέτες των συνδικάτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 6.500 υπέγραψαν για τη δράση, ελπίζουν ότι η διαμαρτυρία που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα θα κινητοποιήσει τους εργαζόμενους για μια τριήμερη στάση εργασίας που θα στείλει ένα μήνυμα στη μεγαλύτερη εταιρεία της Κορέας. Σύμφωνα με την αστυνομία η προσέλευση ήταν περίπου η μισή, περίπου 3.100 άτομα.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Samsung προετοίμαζε επί εβδομάδες την απεργία, αφού οι διαπραγματεύσεις για τον μισθό και την διάρκεια διακοπών κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα.

Η νέα κινητοποίηση αποτελεί την κλιμάκωση της μονοήμερης απεργία στις αρχές Ιουνίου – την πρώτη στα 55 χρόνια ύπαρξης της Samsung. Η δράση αποσκοπεί στο να προωθήσουν τα αιτήματά τους, διακόπτοντας την παραγωγή σε μία από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις τσιπ της εταιρείας, λένε οι ηγέτες των συνδικάτων.

Η μετοχή της Samsung έκλεισε χωρίς μεταβολή τη Δευτέρα, με την εταιρεία να ανακοινώσεις ότι η απεργία δεν είχε αντίκτυπο στην παραγωγή τσιπ.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος είναι ότι η πρωτοφανής δράση μπορεί τελικά να πλήξει το πιο γνωστό και πλουσιότερο εταιρικό όνομα της χώρας – και να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις σε ολόκληρη την βιομηχανία του κλάδου τεχνολογίας.

«Στόχος μας με αυτή την απεργία είναι να διαταράξουμε την παραγωγή», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Son Woo-mok.

«Η χρονική στιγμή αυτής της απεργίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών», δήλωσε ο Billy Leung, στρατηγικός επενδυτής της Global X Management Co., μέλος του χρηματοπιστωτικού ομίλου Mirae Asset.

Αυτή την εβδομάδα, η Samsung ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα τηλέφωνα και ρολόγια, καθώς και ένα έξυπνο δαχτυλίδι στο Παρίσι, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια προσπάθεια να προλάβει την Apple Inc. στο παγκόσμιο προβάδισμά της στην αγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή 15πλάσια αύξηση των κερδών της, αλλά από μια πολύ χαμηλή βάση του 2023.

Διαβάστε επίσης:

Hoper: Η πρώτη ελληνική αεροπορική ελικοπτέρων απογειώνεται – Πτήσεις στα νησιά με 160 ευρώ

Revolut: Διπλασιασμός εσόδων και κέρδη ρεκόρ το 2023 

Air France: Πρόβλεψη για πλήγμα στα έσοδα, καθώς οι επιβάτες αποφεύγουν το Παρίσι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων