Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Samsung: Aπογοητευτικές οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου – Συγγνώμη από την διοίκηση στους επενδυτές

Jun Young-hyun, επικεφαλής της βασικής επιχείρησης ημιαγωγών

Jun Young-hyun, επικεφαλής της βασικής επιχείρησης ημιαγωγών

Η Samsung Electronics ζήτησε συγγνώμη από τους επενδυτές για τα απογοητευτικά αποτελέσματα, παραδεχόμενη ότι ο άλλοτε κυρίαρχος γίγαντας των τσιπ μνήμης παλεύει με μια πιθανή κρίση καθώς έχασε τον δρόμο του.

Ο Jun Young-hyun, νεοδιορισθείς επικεφαλής της βασικής επιχείρησης ημιαγωγών, με μία ασυνήθιστα ειλικρινή δήλωση μετά την ανακοίνωση των χειρότερων από τις προβλέψεις εσόδων και κερδών της Samsung, υποσχέθηκε να αναδιοργανώσει τον όμιλο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία της Κορέας ομολόγησε τις καθυστερήσεις στην παράδοση ενός βασικού τύπου τσιπ που χρησιμοποιείται με τους επεξεργαστές της Nvidia Corp. για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης – επιτρέποντας στην SK Hynix Inc. να κυριαρχήσει στην αρένα της λεγόμενης μνήμης υψηλού εύρους ζώνης.

Παράλληλα, έχει επίσης παρουσιάσει μικρή πρόοδο έναντι της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. στην εξωτερική παραγωγή custom-made τσιπ.

Η Samsung προειδοποίησε για «προσαρμογές αποθεμάτων» από απροσδιόριστους πελάτες, καθώς και για αυξανόμενο ανταγωνισμό από έναν παλαιό ή λιγότερο προηγμένο κινεζικό κατασκευαστή τσιπ μνήμης.

Η μετοχή της υποχώρησε έως και 1,8% την Τρίτη, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους σε πάνω από 20%.

«Αυτές είναι δοκιμασίες», ανέφερε ο Jun στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι η ηγεσία αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη δεινή θέση της Samsung. «Έχουμε προκαλέσει ανησυχίες για την τεχνική μας ανταγωνιστικότητα, με κάποιους να μιλούν για την κρίση που αντιμετωπίζει η Samsung». 

Αυτή η υποαπόδοση είναι ιδιαίτερα επώδυνη δεδομένης της μακροχρόνιας ηγετικής θέσης της στην αγορά και της έκρηξης των δαπανών για hardware AI, η οποία έχει ενισχύσει την Hynix καθώς και την Micron Technology Inc.

Η Samsung πρέπει τώρα να επανεξετάσει την οργανωτική κουλτούρα και τις διαδικασίες της, δήλωσε ο Jun – επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια σχετικά με την ανάγκη για θεμελιώδη αλλαγή σε μια από τις παλαιότερες εταιρείες της Κορέας.

Έχει αρχίσει να απολύει εργαζομένους στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση του προσωπικού περικόπτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, όπως ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα.

Η Samsung ανακοίνωσε μικρότερη των προβλέψεων αύξηση των προκαταρκτικών λειτουργικών κερδών σε περίπου 9,1 τρισεκατομμύρια γουόν (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, που πλήττεται εν μέρει από τα εφάπαξ μπόνους απόδοσης.

Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης λιγότερο από το αναμενόμενο στα 79 τρισεκατομμύρια γουόν. Η Samsung θα ανακοινώσει την πλήρη οικονομική της κατάσταση στις 31 Οκτωβρίου.

Τα λειτουργικά κέρδη της Samsung ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων

Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις τιμές στόχους για την μετοχή της Samsung προκειμένου να συμπεριλάβουν τον προβληματισμός για τα προβλήματα του τμήματος τσιπ της εταιρείας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Macquarie σε έκθεσή της στις 25 Σεπτεμβρίου αναθεώρησε την σύσταση για τη Samsung από outperform σε neutral και μείωσε την τιμή-στόχο στα 64.000 γουόν από 125.000 γουόν.

Η μικρότερη αντίπαλός της Samsung, η SK Hynix, κυριαρχεί στη μνήμη υψηλού εύρους ζώνης

«Στη Samsung, έχουμε μια βαθιά και αποδεδειγμένη ιστορία στο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να τις μετατρέπουμε σε σημαντικές ευκαιρίες», ανέφερε ο Jun στη δήλωσή του. «Αντί να βασιζόμαστε σε βραχυπρόθεσμες λύσεις, θα επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς μας».

Διαβάστε ακόμη:

Τζον Κέρι: Το νέο επαγγελματικό βήμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Italgas: Αυξάνεται στο €1 δισ. το ποσό των προγραμματισμένων επενδύσεων στην Ελλάδα

Pfizer: Στο στόχαστρο ακτιβιστή επενδυτή – Η Starboard Value απέκτησε μερίδιο 1 δισ. δολ. στην εταιρεία