ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η απόλυση του Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτή της OpenAI από την εταιρεία του, με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, έστρεψε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων διεθνών μέσων ενημέρωσης πάνω του.
Ο 38χρονος έγινε διάσημος στο ευρύ κοινό με την έλευση του ChatGPT, το οποίο εκτόξευσε σε μικρό διάστημα τους χρήστες του.
Στη Silicon Valley όμως ήταν γνωστός εδώ και πολλά χρόνια. Είχε καταφέρει να δημιουργήσει δυναμικές και φερέλπιδες εταιρείες, το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ήξερε πάντα πώς να προσεγγίζει το «κεφάλαιο».
Δημιούργησε μια εταιρεία με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου Έλον Μασκ, ενώ στη συνέχεια «έπεισε» την Microsoft να επενδύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία του, λίγο πριν ξεσπάσει η φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ποιος είναι το παιδί θαύμα της Silicon Valley
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι και από μικρός έδειξε την κλήση του στον προγραμματισμό. Σπούδασε επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και εγκατέλειψε τις σπουδές του για να αναλάβει σε μια τεχνολογική εταιρεία μία θέση πλήρους απασχόλησης.
Η εταιρεία Loopt, στην οποία δούλευε πωλήθηκε λίγο αργότερα, όμως ο Άλτμαν δεν έμεινε άπραγος. Ίδρυσε ένα venture fund με το όνομα Hydrazine Capital και κατάφερε να συγκεντρώσει 21 εκατομμύρια δολάρια, με τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Θίελ να επενδύει στο project του.
Λίγο αργότερα η γνωστή της Silicon Valley Y Combinator επέλεξε τον Άλτμαν να ηγηθεί της εταιρείας όταν ήταν μόλις 28 ετών. Το όνομά του άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό κι αυτός να αποκτάει τη φήμη του «γκουρού» των start ups.
H δραστηριότητά του δεν έμεινε εκτός του ραντάρ του Forbes, το οποίο τον έβαλε στη λίστα 30 Under 30 σε ηλικία 29 ετών.
Η συνεργασία με τον Έλον Μασκ
Το 2015, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Έλον Μασκ ίδρυσε την OpenAI μαζί με τον Άλτμαν. Στόχος ήταν η δημιουργία μία μη κερδοσκοπικής εταιρείας που θα εξασφάλιζε την ασφαλή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το όνομα του Μασκ γέννησε τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιότυπη εταιρεία, με τον Ρέιντ Χόφμαν του LinkedIn και τον Πίτερ Θίελ να σπεύδουν να επενδύσουν στο νέο project.
Η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης, με την οποία δεν άργησε να έρθει σε ρήξη ο Μασκ.
To 2019, o Μασκ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την OpenAI για να μπορέσει να αφοσιωθεί στις άλλες εταιρείες του. «Πρέπει να επικεντρωθώ σε έναν οδυνηρά μεγάλο αριθμό μηχανολογικών και κατασκευαστικών προβλημάτων στην Tesla & SpaceX», είχε αναφέρει τότε.
Η αποχώρησή του άνοιξε τον δρόμο για τον Σαμ Άλτμαν να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI τον Μάρτιο του 2019.
Κατά τη θητεία του κυκλοφόρησε το ChatGPT και το DALL-E, δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης.
Το σημαντικότερο επίτευγμά του όμως είναι ότι ύστερα από μία συνάντηση με τον με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft, Satya Nadella, όπου και του παρουσίασε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, ο αμερικανικός κολοσσός συμφώνησε να επενδύσει 1 δισ. δολάρια.
Το 2022, η επένδυση, αν και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, υπολογίζεται ότι έφτασε τα 10 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης:
OpenAI: Αλλαγή σκυτάλης – Ο πρώην CEO του Twitch είναι ο διάδοχος του Sam Altman
OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή του Σαμ Άλτμαν
Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια πολλά υποσχόμενη startup κινεί το ενδιαφέρον των Google και Microsoft;